Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu 'Esad radikal gruplarla antlaşma yaptı'

        Birleşmiş Milletler’e (BM) ilk defa başkanlık düzeyinde ziyarette bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Güvenlik Konsey üyeleri ile gayrı resmi bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklama yapan SMDK Başkanı Ahmed el Carba, Suriye’de Beşşar Esed’ın radikal gruplarla birlikte kendilerine karşı savaştığını söyledi.

        Muhalif grup, New York’taki temaslarda özellikle kendilerinin hiçbir aşırı gruba müsahama etmedikleri ve böyle birşeye de karşı olduklarının altını çizdi. SMDK heyeti dün ABD Dışişleri Bakanı John F. Kerry ve bugün de BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ile bir araya geldi. Heyet her iki görüşmede de yüzde yüz demokrasiyi desteklediği ve Suriye’de hiçbir farklı etnik ya da dini ayrım yapmadan hepsinin hakkının korunacağı bir yönetime desteklerini açıkladı.

        Suriye’de insanı yardımlara izin verilmesini de isteyen SMDK Başkanı Carba, tüm tarafların artık Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler’in terörist olmadığını kabul etmelerini istedi.

        BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile yaptıkları görüşme sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan SMDK heyeti radikal grupların Esed rejimi tarafında yer aldığını da iddia etti.

        Basın toplantısında ‘‘Batı ülkelerinden ve özellikle de Amerika’dan daha fazla silah istiyorsunuz. Bu daha fazla Suriyeli insanın ölümü anlamına gelmez mi’’ yolundaki soruya Carba, ‘‘Biz bu silahları insanlarımızı korumak için istiyoruz... Bizim istediğimiz silahlar saldırı amaçlı değil savunmaya yönelik. Biz tank savar gibi silahlar istiyoruz ki Esed’ın ağır silahlı saldırılarından insanlarımızı, sivilleri koruyabilelim’’ dedi.

        Yine insanlığa karşı muhalif grupların suç işlediğine dair ileri sürülen iddialar ve bunların araştırılmasına nasıl yaklaştıkları sorusuna Carba, ‘‘Uluslar aracı Ceza Mahkemesi’nin (UCM) yapacağı her türlü insanlığa karşı işlenmiş suçların araştırılmasını destekliyoruz’’ diye cevap verdi.

        Yardım yapılacak silahların yanlış ellere geçmeyeceğine nasıl garanti verebilecekleri yolundaki soruya Carba, ‘‘Biz bunun garantisini veriyoruz çünkü tüm aşırı gruplar Esed rejimi safında ve bize karşı savaşıyor. Hal böyle iken SMDK’a yapılacak silah yardımları nasıl aşırı grupların eline geçebilir? SMDK tüm bu aşırı gruplara da karşı’’ diye konuştu.

        Şam’a bağlı askerlerin yalnızca SMDK’nın kontrolünde olan bölgelere saldırı yaptığına dikkat çeken SMDK New York Temsilcisi Dr. Necip Ghadbian, El Nusra gibi radikal grupların kontrolündeki yerlere Esed rejiminin müdahale etmediğine dikkat çekti. SMDK heyeti, ‘‘Rejim ile radikal gruplar arasında nasıl bir antlaşma var bilemiyorum ancak her ikisi de bizlere karşı savaşıyor. Bu da ülkede aşırı grupların hergeçen gün daha da güçlenmesini sağlıyor’’ dedi.

        Şuan kendileri karşı ile Esed rejimine bağlı askerlerin yanı sıra Hizbullah ve Irak’tan gelen aşırı Şii silahlı grupların savaştığını belirten Burhan Galyun, bu grupların müdahalesi ile Suriye’de yürütülen mücadelenin gidişat yönünün değiştiğini söyledi. Özgür Suriye Ordusu’nun iç savaşta yeni gelişmelere paralel olarak yeni strateji geliştirdiğini aktaran Galyun, ‘‘Yakında mücadele alanında ne kadar değişiklik yaptığımız görülecek’’ dedi.

        GALYUN: BİZİMLE SAVAŞANLARA İRAN İLE RUSYA SİLAH VE MADDİ YARDIM YAPIYOR

        Kendileri ile savaşan güçlere tüm silah ve maddi yardımın İran ile Rusya’dan yapıldığını belirten Galyun, yine kendilerine karşı savaşan Esed askerleri dışında Irak, İran şiileri ile Hizbullah’ın olduğunu söyledi. Galyun, ‘‘Bu yapı da gösteriyor ki, rejimin Cenevre’den bir sonuç alınması gibi düşüncesi yok’’ şeklinde konuştu.

        Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmelerinde Amerikalılara, Suriye’de kendilerine karşı oluşan cephe ve rejimin yürüttüğü savaşı aktardıklarını belirten Galyun, ‘‘Sayın Kerry’e Cenevre’den sonuç alınmak isteniyorsa Rusya’ya karşı Esed rejiminin kimyasal ile diğer ağır silahlar kullanmaması yolunda daha fazla baskı yapmalarını istedik’’ şeklinde konuştu.

        Muhaliflerin Cenevre’ye gitmeyecekleri yolundaki Rus tarafının idialarını yanıtlayan Carba, ‘‘Biz geçici hükümete tam yetki verilmesini istiyoruz. Cenevre 1 konfreansında tüm dünya gibi biz de anladık ki, geçici hükümete tüm yetki verilmedikçe bu görüşmelerin bir yere varacağı yok.’’ dedi.

        Yine Rusya’nın Cenevre’ye muhaliflerin önşartsız gelme ısrarını ise Cabra, ‘‘Tüm güç rejimin elinde olacak, askeri, istihbarat dahil sonra da Cenevre’de nasıl eşit şartlarda oturup politik çözümden bahsedeceğiz. Cenevre’ye gitme şartımız çok açık, Esed tüm gücü geçici hükümete devredecek’’ şeklinde konuştu.

        Rusya’nın, SMDK’yı Suriye’de tüm grupları temsil etmediği yolundaki eleştirisine Carba, ‘‘Rusların çeşitlilikten anladığı; Rusya Federasyonun da olduğu gibi tüm farklı grupların yine kendilerine bağlı oldukları zaman farklı olduklarını kabul ediyorlar’’ diye eleştirdi.

        Rusya Büyükelçisi’nin Şam rejiminin Cenevre konferansına gitmeye hazır olduğunu yolundaki açıklamasına Başkan Carba, ‘‘Rejim birçok söz verdi, değişim, dönüşüm konusunda. Rusya’da biliyor ki, Esad rejimi ağır silahları yerleşim dışında tutacaktı. Bu sözlerinin hiçbirini tutumadı. Eğer onlar sözlerinde duracak ise bizde Cenevre’ye gitmeye hazırız’’ şeklinde konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ