Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kimyasal katliam

        Beşşar Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırıda, ölü sayısını 1300 kişi olarak açıklandı.

        SRCG'nin Devrim Komuta Konseyi'nden alınan bilgiye göre, Doğu Guta bölgesinde 6 noktaya saldırı düzenlendi. Kimyasal silahın da kullanıldığı öne sürülen saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 1300 kişi öldü. Bölgedeki aktivistler yoğun saldırılar nedeniyle 3 bin 600 kişinin yaralandığını bildirdi.

        Yaralıların bölgedeki bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığı ifade edildi. Rejim güçlerinin Meliyha, Cobar, Muaddamiye, Eş Şam ve Dareyya'ya ağır silahlarla saldırdığını belirten SRCG, saldırıların kentin farklı bölgelerinde sürdüğünü belirtti. SRGC ile Yerel Koordinasyon Komitesi ve bölgedeki aktivistler, saldırılarda kimyasal silah kullanıldığını öne sürdü.

        BM'DEN ACİL TOPLANMA KARARI

        Suriye'de bugün gerçekleşen yüzlerce kişinin öldüğü saldırıda kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilmesi üzerine, Fransa, İngiltere, Güney Kore, Lüksemburg ve ABD'nin talebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi konuyu görüşme için acil olarak toplandı.

        Basına açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da bu iddialar nedeniyle son derece endişe duyduğunu ve sarsılmış durumda olduğunu söyledi.

        Kimyasal silahların kullanıldığının henüz onaylanmadığını dile getiren Eliasson, iddiaların bir an önce araştırılması gerektiğini söyleyerek, Suriye'de bulunan BM ekibinin kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırının gerçekleştiği alanda incelemelerde bulunmalarına izin verilmesini umduğunu ifade etti.

        Eliasson, gerekli izinlerin alınması için Şam yönetimiyle görüşmekte olduklarını belirtti.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER "BÜYÜK KAYDI" DUYUYOR

        BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle BMGK üyelerinin "büyük kaygı duyduğu"nu bildirdi.

        SURİYE İNKAR ETTİ

        Suriye yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan kimyasal saldırı iddialarını yalanladı.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DERHAL AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI

        Dışişleri Bakanlığı, "Suriye'de kimyasal silah kullanıldı" iddialarıyla ilgili resmi internet sitesinde açıklama yaptı. "İddialar derhal açıklığa kavuşturulmalı" denilen açıklamada, BM Araştırma Misyonu göreve çağrıldı.

        İşte o açıklama:

        "Suriye’de Şam’ın Doğu Gota ve Batı Gota bölgelerinde dün (20 Ağustos) gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir.

        Bu iddialar derhal açıklığa kavuşturulmalı, Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarının doğruluğunu araştırmak üzere oluşturulan ve halen bu ülkede çalışmalarını sürdüren BM Araştırma Misyonu da sözkonusu iddiaları araştırmalı ve bulgularını ortaya koymalıdır.

        Şayet iddialar doğruysa, uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır."

        DAVUTOĞLU, BAN Kİ-MUN İLE GÖRÜŞTÜ

        Bakan Davutoğlu'nun da bu akşam BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ile görüşerek bu çağrıyı bizzat dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Ülkemiz ayrıca, BM nezdindeki daimi temsilciliğimiz aracılığıyla Suriye'de bulunan BM heyetinin bu konuyu araştırması için BM Genel Sekreteri nezdinde girişim yapmıştır. Bu konuda BM Genel Sekreteri'ne tevdi edilen mektubumuza ek olarak, Türkiye bazı devletlerce bu konuda BM Genel Sekreteri'ne gönderilecek mektuba ortak imzacı olacak ve konunun BM Güvenlik Konseyi tarafından acilen ele alınması için New York'ta başlayan çalışmalara da aktif katkı sağlamayı sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.

        'HEMEN GİDİLDİĞİ TAKDİRDE FÜZELERİN KANITLARI GÖRÜLEBİLİNİR'

        Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Birleşmiş Milletler (BM) Heyetinin Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşması halinde Esed güçlerinin fırlattığı füzelerin kalıntılarını görebileceğini belirtti.

        Halen BM Heyetinin Şam'da bulunduğuna dikkati çeken Hoca, "BM Heyeti Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşırsa Esed güçlerinin fırlattığı füzelerin parçalarını görebilir" dedi.

        FRANSA AYDINLATILMASINI İSTEDİ

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında kimyasal silah saldırısı düzenlendiği iddiasının BM denetçileri tarafından aydınlatılmasını istedi.

        Hollande'ın bakanlar kurulu toplantısında, iddiaların teyit edilmesi gerektiğini söylediği aktarıldı.

        Suriye rejimi, en az 100 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgisi olmadığını savunuyor.

        BM DENETÇİSİ İDDİALARIN İNCELENMESİNİ İSTEDİ

        BM'nin Suriye gönderdiği kimyasal silah inceleme heyetinin başkanı İsveçli bilimadamı Ake Sellstrom, başkent Şam yakınlarındaki zehirli gaz saldırısı iddiasının incelenmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal silahla yapılan saldırıda yüzlerce insanın öldüğü öne sürülüyor.

        TT ajansına konuşan Ake Sellstrom, iddialarla ilgili görüntüleri izlediğini fakat bu kadar çok kişinin öldüğü iddiasını şüpheli bulduğunu dile getirdi. Şam'dan telefonla bilgi veren İsveçli bilimadamı iddiaların incelenmeye değer olduğunu kaydetti. Sellstrom, "BM'ye üye bir ülke genel sekretere bu konuda başvuru yaparsa biz hazırız." diye konuştu.

        AB'DEN "SURİYE" AÇIKLAMASI

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye'de kimyasal silah kullanılmış olabileceğine ilişkin haberlerin kendisini büyük endişeye sevk ettiğini belirtti.

        AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, Mısır toplantısı sonrası Suriye'ye ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Ashton, Suriye'de kimyasal silah kullanılmış olabileceğine ilişkin haberlerin kendisini büyük endişeye sevk ettiğini belirterek, "Tekrar altını çiziyorum ki Suriye'de her kim tarafından olursa olsun kimyasal silah kullanımı kabul edilemez. Bu yöndeki raporlar derhal Suriye'ye gelmiş olan Birleşmiş Milletler yetkilileri tarafından detaylıca incelenmelidir. Bu kişilere yetkililerce her türlü kolaylık sağlanmalı ve şeffaf olunmalıdır" dedi.

        'ESAD'I ULUSLARARASI TOPLUM CESARETLENDİRİYOR'

        Suriye muhalefeti olarak BM temsilcilikleri önünde protesto gösterileri düzenleyeceklerini belirten Halid Hoca, Esed'i uluslararası toplumun cesaretlendirdiğini savundu. Hoca sözlerine şöyle devam etti:

        "Mısır darbesinin ve oradaki kardeşlerimizin katledilmesinin gölgesi altında katliamlarına hız veren Esed, uluslararası toplumun cesaretlendirici tavrını kullanıyor çünkü dünya tüm bu katliamlara rağmen Esed yönetimine hem yasal meşruiyet sağlıyor hem de daha fazla sivil öldürmesi için yeşil ışık yakıyor. Böyle rahat bir ortamda Esed, İslam Cumhuriyeti olduğunu iddia eden İran'ın topyekün desteğinde bebekleri uyurken zehirliyor, kadınlar, çocuklar can çekişerek gözlerimizin önünde ölüyor. Yazıklar olsun..."

        Saldırının 2 MİG tipi savaş uçağıyla gerçekleştirildiğini ve en az 30 füzenin sivil yerleşim birimlerini hedef aldığını kaydeden Hoca, saldırıdan en fazla muhaliflerin kontrolünde bulunan Cobar ve Ayn Terma banliyölerinin etkilendiğini vurguladı. Tek suçları özgürlüklerini diktatörlüğe teslim etmemek olan kadın ve çocukların uyurken üzerlerine zehirli gaz atıldı. Şam katliamı Esed rejiminin vicdansızlığının yeni bir kanıtıdır."ifadelerini kullandı.

        Suriye Genel Devrim Konseyi, Esed güçlerinin Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı saldırıda ölenlerin sayısının 635'e çıktığını duyurmuştu.

        BM'YE MEKTUP

        Türkiye'nin de aralarında olduğu yaklaşık 35 ülke, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a mektup göndererek, Suriye'de bulunan BM misyonunun yeni iddiaları da bir an önce araştırmasını sağlamasını istedi.

        Şam'da kimyasal silahlı saldırının ardından yaklaşık 35 ülke iddiaların araştırılması için BM Genel Sekreteri Ban'a başvurdu. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa ve Danimarka'nın da aralarında bulunduğu ülkeler mektupta, Şam'da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin güvenilir raporlar geldiğini belirtti.

        Mektupta, BM Genel Sekreteri'nden konunun acil bir şekilde incelenmesinin sağlanması talep edilerek, sonucun üye ülkelere bildirilmesi istendi.

        Prof. Ake Sellström başkanlığındaki BM ekibinin Şam'da olduğu hatırlatılan mektupta, misyonun bölgede acilen inceleme yapması ve bilgi kaynaklarıyla görüşmelerinin sağlanması için gerekli girişimlerin yapılması çağrısı yapıldı.

        Suriye'de bulunan BM heyetinin daha önceden belirlenen Han El-Assal ve diğer iki bölgede eşzamanlı inceleme yapmaları için taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ