Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fevziye Sultan, Fevziye Osmanoğlu, öldü, Paris'te toprağa verildi
        1

        AA - DHA - CİHAN
        Fransa'da 85 yaşında vefat eden Sultan Abdülmecid'in torununun kızı Fevziye Osmanoğlu, Paris'te toprağa verildi. Padişah Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmet Burhanettin Efendi'nin oğlu İbrahim Tevfik Efendi'nin kızı Fevziye Osmanoğlu'nun cenazesi, Paris Büyük Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Thiais Mezarlığı'nda defnedildi.

        2

        HANEDAN ÜYELERİ TÖRENDE
        Cenaze törenine, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği Müsteşarı Ali Onaner ile Osmanlı hanedanının hayattaki bazı üyeleri katıldı. Hanedanın Paris'te yaşayan üyelerinden Bülent Osmanoğlu ve Kenize Murat ile Sultan Abdülmecid'in İsviçre'de yaşadığı belirtilen torunları, Selim Osmanoğlu, Nilüfer Sultan ve Yusuf Mecit Kepeli törendeki isimler arasındaydı.

        3

        Yaklaşık 25 kişinin katıldığı cenaze töreninde bazı katılımcıların spor ayakkabı ve kot pantalonla katıldıkları görüldü. Bu kişilerin cami görevlisi olduğu kaydedildi.

        4

        Cenazeye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da çelenk gönderdi.

        5

        'ÇOK FARKLI BİR HAYAT YAŞADI'
        Mısır hanedan mensubu Prens Hayri ile evli olan Fevziye Osmanoğlu'nun cenazesinde konuşan eşinin kuzeni Mira Dariban, Fevziye Osmanloğlu'nun çok farklı bir hayat yaşadığını belirterek "Bugün yengem bu kadar insanın kendi cenazesi için burda olduğunu bilseydi yüzü kızarırdı" ifadesini kullandı. 6 Aralık 1928'de doğan Fevziye Osmanoğlu, uzun yıllar Paris'teki UNESCO'da çalışmıştı.

        6

        'ABİSİNİN HABERİ YOKTU'
        FEVZİYE Osmanoğlu'nun İsviçre'de yaşayan yeğenleri Nilüfer Sultan ve Şehzade Selim, Fevziye Sultan'ın ölümünden 2 gün önce haberdar olduklarını belirterek, "Bu çok üzüntü verici bir durum. Osmanlı Hanedanı'nın Amerika'da bulunan reisi aynı zamanda Fevziye Sultan'ın da abisi Şehzade Beyazıt Osmanoğlu'nun da kardeşinin vefatından haberi yoktu" dediler.

        7

        KOCASI İDAM EDİLDİ
        Abdülmecid'in tahta geçmeyen çocuklarından Şehzade Burhaneddin Efendi'nin oğlu Şehzade İbrahim Tevfik Efendi'nin kızı olan Fevziye Sultan, ailesi sürgünde bulunduğu sırada doğdu. 3 yaşında iken babasını kaybetti, o sırada 17 yaşında olan annesi Hayriye Hanım tekrar evlendi ve üvey baba, Fevziye Sultan'a çok iyi bir eğitim yaptırdı.

        8

        Fevziye Sultan, 1949'da Mısırlı bir prensesin oğlu olan Muhammed Hüseyin Hayri ile evlenip Kahire'ye yerleşti. Ancak, sadece 4 sene mutlu bir hayat sürebildi. Kocası, Mısır'da 1952'de bir darbe ile iktidarı ele geçiren Cemal Abdülnasır'a suikast hazırlığı içerisinde bulunan bir gruba dahil olduğu iddiası ile 1956'da tutuklandı ve âkıbetinden bir daha hiçbir haber alınamadı.

        9

        Muhammed Hüseyin Hayri'nin gizlice idam edildiği sonraki senelerde öğrenilse de, Fevziye Sultan kocasının öldüğünü hiçbir şekilde kabullenmedi ve prensesin oğlunu hayatının sonuna kadar bekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ