Dünyanın en yüksek 9. dağı: Nanga Parbat
Pakistan'da dağcıların 'katil dağ', bölge halkının ise 'dağların kralı' olarak isimlendirdiği dünyanın en yüksek 9'uncu dağı Nanga Parbat, tırmanış açısından fazlasıyla tehlikeli olmasına rağmen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor
287 TIRMANMA GİRİŞİMİNDE 64 DAĞCI ÖLDÜ
Tırmanış şartları ve hava koşulları açısından fazlasıyla tehlikeli olan dağ, buna rağmen turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Nanga Parbat'a bilinen ilk tırmanma denemesi İngiliz dağcı Albert F. Mummery tarafından yapıldı. Mummery, 1895’teki tırmanış denemesinde hayatını kaybetti.
Geo News televizyonundaki verilere göre, Nanga Parbat’a 1895'ten bugüne kadar yapılan 287 tırmanma girişiminde 64 dağcı yaşamını yitirdi.
Dağcıların 'katil dağ' olarak isimlendirdiği Nanga Parbat’ın dağcılar için ölüm oranının yüzde 22,3 olduğu belirtiliyor.
TERÖR SALDIRISI
Nanga Parbat'ta 2013'te dağcılara yönelik terör saldırısının ardından kesintiye uğrayan turizm faaliyetleri, aradan geçen 9 yılın ardından yeniden canlandı.
Bununla birlikte dağa tırmanmak isteyenler veya sadece ana kampa çıkıp geri gelenlere silahlı rehberler eşlik ediyor.
Haziran 2013'te Pakistan Talibanı (TTP) mensubu 15 militan, burada 10'u yabancı 11 dağcıyı öldürmüştü.
"8 BİN METRENİN ÜZERİNDEKİ DAĞLARI SEVİYORUZ"
Polonyalı vlogger Patrycja Szczerbinska, yaptığı açıklamada, Karakurum kara yolu için Pakistan'a motosikletle geldiklerini ifade ederek, "Fairy Meadows'a (Peri Çayırı) dün geldik ve bugün Nanga Parbat Dağı’nın ana kampına gideceğiz" dedi.
Szczerbinska, seyahat videoları çektiklerini belirterek, "Dağları ve 8 bin metrenin üzerindeki dağları seviyoruz. Bu sebeple yüksek dağlara yakın olduğumuzda daima kendimizi özel hissediyoruz" diye konuştu.
Dawaj W. Swiat ise birçok Polonyalı dağcının Nanga Parbat’a tırmanmaya çalıştığını anımsatarak, "Bunlardan birisi de Tomasz Mackiewicz. Birkaç yıl önce buraya tırmandı ve zirve yakınlarında hayatını kaybetti. Bu sebeple Himalayalar ve yüksek dağlar Polonyalılar için oldukça özel" ifadelerini kullandı.
Pakistan'da 7 bin metrenin üzerinde 100'den fazla zirve bulunurken Gilgit-Baltistan dünyada bulunan 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin 5'ine ev sahipliği yapıyor.