Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünyanın konuştuğu tabloda bir 'terslik' var! 75 yıldır böyle sergileniyor - Günün öne çıkan haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Hollandalı soyut sanatçı Piet Mondrian'ın kırmızı, sarı, siyah ve mavi yapışkan bantlardan oluşan New York 1 adlı eserinin yaklaşık 75 yıldır çeşitli müze ve galerilerde ters sergilendiği ortaya çıktı.

        ARAŞTIRMA YAPARKEN FARK ETTİ

        DHA'nın haberine göre keşfi yapan Küratör ve Sanat Tarihçisi Susanne Meyer-Büser, İngiliz gazetesi Guardian'a açıklama yaparak bu yılın başlarında sanatçının bir sergisi için araştırma yaparken hatayı fark ettiğini belirtti.

        Meyer-Büser, tablonun 'düz halinde' sık kullanılan yatay sarı, siyah ve mavi şeritlerin tablonun yukarı bölümünde olduğuna dikkat çekerek baş aşağı asılan tabloda bu durumun tam tersi olduğunu vurguladı.

        REKLAM

        STÜDYONUN FOTOĞRAFINDA DÜZ ASILMIŞ

        Tablonun ters asıldığından yüzde 100 emin olduğunu belirten Küratör Meyer-Büser, Mondrian'ın stüdyosunun Haziran 1944'te ABD merkezli yaşam tarzı dergisi Town and Country'de yayınlanan fotoğrafı, tabloyu doğru bir şekilde bir şövale üzerinde otururken gösterdiğini belirtti.

        Mondrian'ın sergisi bugün Almanya´nın Kuzey Ren-Vestfalya´daki Sanat Vakfı Müzesi´nde açıldı ve tablo yıllardır ters sergilendiği için değer kaybına uğramasın diye ters sergilenmeye devam edecek.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ