Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem e-Devlet soyağacı sorgulama için İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama! (e-Devlet soyağacı nasıl sorgulanır?)
        1

        e-Devlet kurulduğu günden bu yana en çok talep gören hizmeti "Alt-üst soy bilgisi, soyağacı" oldu. Milyonlarca vatandaşın ilgisini çekmeyi başaran e-Devlet, Alt-üst soy bilgi sorgulama hizmetinin aşırı talepten dolayı sistemde sorun yaşanmaması için yeni çözüm getirdi. Peki yeni sistemle e-Devlet soyağacı nasıl sorgulanır? Alt-üst soy bilgisi nasıl alınır?

        2

        İçişleri Bakanlığı Twitter üzerinden e-Devlet soyağacı ile ilgili istatistik yayınladı. Yayınlanan tweet'te:

        "Saat 07.45 itibarıyla cevaplanan istek sayısı: 8.141.756 adet" denildi.

        3

        e-Devlet sistemine ilk giriş için Google arama motorundan ya da başka arama motorlarından "edevlet" yazarak https://www.turkiye.gov.tr/ adresine ulaşabilirsiniz. Dikkat! turkiye.gov.tr adresi dışında farklı bir bağlantıdan giriş yapmayınız. e-Devlet'in resmi sayfası "https://www.turkiye.gov.tr/" adresidir.

        4

        e-Devlet sisteminde sizi karşılayacak ilk sayfa kullanıcı panelidir. Burada T.C kimlik numarası ve şifre işlemlerin yapılacağı bölümdür.

        5

        İlk olarak T.C kimlik numaranızı uygun bölüme giriniz. Daha sonra e-Devlet şifrenizi uygun bölüme giriniz.

        e-Devlet şifrenizi mi unuttunuz?

        Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz.

        Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

        İnternet bankacılığı müşterisi iseniz, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris sayfasında müşterisi olduğunuz bankanın İnternet şubesi sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet Kapısı'na giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.

        6

        e-Devlet giriş işlemlerini yaptıktan sonra anasayfa da sizi arama butonu karşılayacak. Arama butonuna "soy" yazarak aşağıda çıkan bağlantılara ulaşacaksınız.

        7

        Aşağıdaki çıkan bağlantılardan "Alt-üst soy bilgisi sorgulama" bağlantısına tıklayarak sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

        8

        Ulaştığınız bu sayfada sorgulama yaptıktan sonra size bu şekilde bilgilendirme mesajı gelecek. Bu işlemleri yaptıktan sonra geriye kalan tek işlem beklemek olacaktır. e-Devlet sistemi tarafından size bilgilendirme mesajı gelecektir.

        9

        e-Devlet Nedir?

        e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

        10

        e-Devlet Kapısı Nedir?

        e-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.

        e-Devlet Kapısından Ne Tür Hizmetler Verilmektedir?

        e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlara verilen hizmetler genel olarak şöyle gruplandırılabilir:

        Bilgilendirme hizmetleri

        Entegre elektronik hizmetler

        Ödeme işlemleri

        Kurum ve kuruluşlara kısa yollar

        Bunun yanı sıra kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı e-Devlet Kapısı tarafından sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ