Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Fed faiz kararını verdi - Borsa Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Amerikan Merkez Bankası Fed, gerçekleştirdiği toplantı sonrası faiz oranlarını değiştirmedi.

        Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gerçekleştirdiği toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Fed piyasa beklentileri dahilinde faiz oranlarını değiştirmedi ve 0,25-0,50 aralığında tuttu. Günlerdir piyasalarda Fed'in faiz değişikliğine gitmeyeceği fiyatlanıyordu.

        Bugün gelen karar ile Fed, 2016 yılı içerisindeki tüm toplantılarda faiz artışını pas geçmiş oldu.

        "HAZİRAN AYINDA ARTIŞ GELEBİLİR"

        Fed'in faizleri sabit tutma kararını sıcağı sıcağıınaHABERTURK.COM EKONOMİ servisine değerlendiren ALB Menkul Değerler Araştırma uzmanı Enver Erkan, karar ile Haziran ayında faizlerde artış yapılma ihtimalinin çok artttığını ifade etti. Erkan'ın yorumları şöyle;

        "Fed’in Nisan ayı politika açıklaması, önceki iki açıklaması kadar güvercin değil. Önceki açıklamalarda faiz artışı önünde en önemli engel “global riskler” olarak görünüyordu. Global risklerin politika açıklamasının içinden çıkarılmış olmasıyla beraber, ilerleyen vadede küresel ekonomilere olan bakış açısı da değişecektir. Fed bu ifadeyi kaldırarak şimdi daha farklı bir iletişim kanalı kurmayı tercih ediyor. Burada da yüksek ihtimalle yerel ekonomik veriler merkeze konulmaya çalışılıyor. Bu noktada da belli başlı pozitif gelişmeler görürsek, piyasa Haziran ihtimallerini; 17 Haziran’a kadar güçlendirecektir.

        Söz konusu politika açıklaması, Haziran ayına açık kapı bırakması bakımından önemlidir. Mart ayında çok güvercin bir Fed vardı, Nisan ayı ihtimali tamamen ortadan kalkmıştı. Ancak bu metin biraz daha farklı noktalara işaret etmesi bakımından önem arz ediyor. Ekonomist beklentileri Haziran’da faiz artırımı ihtimalini yüzde 20 olarak gösteriyordu, yüksek ihtimal yüzde 30 – 35 gibi bir orana yükselecektir. Artı olarak da ABD ekonomisine dair gelecek her olumlu veri, Haziran’a doğru daha bir şahin tutumun önünü açabilir ve Fed yetkililerinden de bu yönde ciddi bir sözlü iletişim artışı görebiliriz. Ancak piyasada daha kararlı fiyatlamalar görmek için verilerde daha çok pozitif yönde ilerleme görmeliyiz, ki son açıklanan birkaç ABD verisi çok da olumlu değildi.

        Yine de küresel ekonomileri okumaya devam etmeliyiz. Halen belli başlı belirsizlikler söz konusu ve Fed yarıyıl sonundan itibaren beklenen konjonktürel değişimleri analiz etmeden bir faiz adımı atmaz. Faiz artışı için zaman kısıtlı, belki ekonominin gidişatına göre 1 ya da 2 faiz artışı mümkün olabilir. Bizim açımızdan değerlendirecek olursak da, beklediğimiz kadar güvercin bir açıklama gelmemiş olası bir miktar olumsuzluğa neden olabilir. Kur tarafında ise 2,80’i aşağı kırdıracak bir bahane kalmadı ve yüksek ihtimalle halen içinde bulunduğumuz bant aralığı içinde hareketlere devam edeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ