Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Petrolde arz fazlası kayıp getirdi - Enerji Haberleri

        Petrol küresel arz fazlasının süreceğine yönelik işaretler arasında ocak ayından bu yana en büyük haftalık kayba doğru ilerledi. Petrol vadelileri New York’ta yatay seyrederken, 3 hafta üst üste düşüşle haftalık bazda yüzde 2.8 kadar aşağıda seyretti.

        Brent petrol saat 10:52 itibariyle 57 dolardan işlem görüyor.

        EIA verilerine göre yılın bu döneminde ABD’de ham petrol stoku 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil yukarısında kalmayı sürdürüyor. İran pazar payını geri kazanma arayışına girerken, ABD’li üreticiler yüksek düzeyde üretimini sürdürüyor.

        Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorunun süreceği işaretleri ile duraksadı. Goldman Sachs Group Inc.’a göre İran ihracatının artması petrol piyasasına 2016’ya kadar tam olarak etki etmeyecek.

        Sydney’deki Ayers Alliance Securities yatırımlar baş yetkilisi “Piyasalar yeniden arz fazlasına odaklandı. Güçlü ekonomik verilerin yokluğunda fiyatların yukarı doğru ilerlemesi zor” yorumunda bulundu.

        Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında Sydney saati ile 15:46’da 14 sent yükselerek varil başına 57.06 dolardan alıcı buldu. Perşembe günü Vadesi dolan Ağustos kontratı 46 sent yükselerek 57.51 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.77 dolar seviyesinde.

        Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 6 sent yükselerek varil başına 50.97 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 50 sent gerileyerek 50.91 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 29 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.4 geriledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ