Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji enerji bakanı Taner Yıldız türkiye'nin enerjide fiili olarak avrupa birliği'ne girdiğini söyledi - Enerji Haberleri

        Enerji Bakan Taner Yıldız, fiili olarak enerji konusunda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girdiğini söyledi. Son iki yıldır 15. faslın açılmasıyla ilgili pek bir kelime etmediğini ifade eden Yıldız şöyle devam etti: "Şu anda tartışmaya açılmamış olması siyasi nedenlerle olmaktadır. Ve Güney Kıbrıs yerel yönetiminin şerhi vardır. Matematik yapalım. Yarım milyon nüfusu olmayan bir yerin 76 milyonluk bir kapasiteyle karşılaştırılarak gelinen noktadır bu. Bu çok doğru bir nokta değildir. Göreceksiniz çok sürdürülebilir bir noktada değildir. Bunu hep beraber göreceğiz. 15. faslın açılmasıyla ilgili pek bir kelime etmemişimdir. İster açılsın ister açılmasın tarzında davranıyorum. Bu aslında doğru bir davranış değil. Bu bir Enerji Bakanının yapacağı bu faslın açılmasıyla ilgili yapacağı gayrettir."

        'DOĞRULARI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

        Boğaziçi Enerji Kulübü'nce düzenlenen "Bölgesel Oyun Değiştiriciler" konulu toplantıda konuşan Yıldız, "Ama bütün Avrupa'daki enerji sektörü bilir ki doğalgazda geliştirilen projeler elektrikle ilgili gelmiş olduğumuz noktalar her birisi masanın üzerinden daha önde olduğumuz fiili bir durumu göstermektedir. Bu anlaşmayı açacağımız masa gerimizde kalmıştır. O yüzden ister açılsın ister açılmasın doğruları yapmaya devam edeceğiz. Doğruları yaptığı kadar güçlendiğini gördük " değerlendirmelerinde bulundu.

        'İHTİYAÇ OLURSA DEVREYE GİRECEĞİZ'

        Irak ve Kuzey Irak hükümetlerinin ihtiyaçları olduğunda devreye gireceklerini ifade eden Yıldız, "Irak ve Kuzey Irak meselesine dönersek, Türkiye bir hukuk devletidir. Aldığı bütün kararlar, gerek merkezi Irak hükümetiyle yaptığı anlaşmalar gerekse Kuzey Irak tarafıyla yapılan sözleşmeler her biri Irak'ın normalleşmesine koyan katkıdır. Irak Anayasası neyi belirlemişse o tercihler doğrultusunda bunlar yapılmaktadır. Irak halkının tamamının Irak'ın her yerindeki petrol ve doğalgazdan hakkının olduğunu bir kez daha söylememiz gerekir. Irak'la üçlü mekanizmayı bir ön mutabakatla başlamıştık. Daha sonra Sayın Şehristani ve Neçirvan Barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söylediler. Bizim için hiçbir mahsuru yok. Kendileri aralarında bu varlığı paylaşmak üzerine bir kurguda bulunuyorlarsa bizim için gayet iyidir. Ama yokluğu paylaşmak gibi bir teklifin oradan çıkmaması lazım. Öyle bir teklif kendi ülkeleri içinde kabul edilemez bir durumdur. Bize ihtiyaçları olduğu an biz Bağdat ve Erbil'deyiz. Eğer şuanda bize ihtiyaçları yoksa biz Ankara'dayız. Top onlarda" şeklinde konuştu.

        AVRUPA'YA HAT HAZIRLANIYOR

        Dünyanın hala normalleşmemiş olduğu bir süreçte, İran'ın doğalgaz boru hattıyla alakalı Avrupa'ya büyük bir hat hazırladığını anımsatan Yıldız, gelişmelere bakıldığında, Avrupa'daki tedarik ülkelerin taleplerinden daha ziyade Türkiye'nin böyle bir doğalgaz boru hattına verdiği iznin tartışıldığına dikkati çekti. Yıldız, eğer talep varsa ve arz da bunu besliyorsa, geri kalan herşeyin ikinci planda olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin burada doğru pozisyonu ve duruşu sergilemek durumunda olduğunu dile getirdi.

        5 AVRUPA ÜLKESİ İRAN'DAN GAZ ALACAK

        Yıldız konuşmasında "İran Avrupa'ya büyük bir doğalgaz boru hattı inşası planlıyor. 5 Avrupa ülkesi İran'dan doğalgaz almaya hazırlanıyor. Çin ile düşük kalorili kömürün değerlendirilmesi için iş birliği düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

        'SİSTEM BOŞLUT AFFETMEZ'

        Avrupa'nın 500-525 milyar metreküp civarındaki gaz talebinin, 2035 yılında yaklaşık 700 milyar metreküpe çıkmasının öngörüldüğü bilgisini veren Yıldız, "Sistem boşluk affetmez. Bu mutlaka bir yerden karşılanacak" dedi.

        'ENERJİ BARIŞ GEREKÇESİ OLMALI'

        Enerji sektörünün barış gerekçesi olması gerektiğini vurgulayan Yıldız, siyasetten ayrılamaz kadar olan büyük projelerin hem politikada bürokrasiden yükün alınması, hem de siyasi iradelerin bu projelerin arkasında olduğunun anlamına geldiğini ifade etti.

        'IRAK VARLIĞI PAYLAŞMALI'

        Yıldız, Türkiye'nin bütün ülkelerle enerji bağlarını güçlendirmeye gayret ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Irak yokluğu değil varlığı paylaşmak durumundadır. Kaynaklarını yer altında değil yer üstündeyken paylaşmak durumundadır. Türkiye buradaki olumlu tavrını, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattıyla güçlendirerek yapmaya devam edecektir. Her iki tarafın da üçlü mekanizmayla beraber yürütmeye çalıştığımız bu yapının mutabık kalması herkesin lehine olacaktır. Çünkü Irak hedeflediği ve dünya devi 35 firmayı davet ettiği 4 yıl önceki ihalelerde, kapasitesini artırma hedefi ortaya koymuştur. Günlük 2,7 milyon varil üretim kapasitesini, 7-7,5 milyon varile çıkarma hedefini koydu ve ihalelerini yaptı."

        FİYATLARDA GEVŞEME OLMADI

        Yıldız, dünyadaki bölgeyi etkileyen önemli bir gelişmenin de kaya gazı ile alakalı olduğuna değinerek, şunları söyledi: "ABD'nin şu anda dünya ticaretine sunmadığı, uluslararası arenaye vermediği, ihraç etmediği ve ihtiyacının neredeyse doğalgazın yüzde 30'ları civarında tedarik ettiği yeni bir gaz kaynağıyla karşı karşıyayız. Bunun dünyadaki enerji fiyatlarını etkilemesi beklerken, nükleer kaza ile beraber, nükleer santrallerin yerine yine enerjinin konmaya çalışıldığı bir ortama girdik. Bu doğalgaz fiyatlarında kaya gazı arzının artmasına rağmen fiyatlarda gevşeme yapmadı. Bu önemli bir noktadır. Şu anda dünya doğalgaz fiyatlarında, doğalgaz arzını artıran kaya gazları değil nükleer santrallerle alakalı üretimi durduran Japonya etkili oldu."

        BAKAN YILDIZ GELECEK HAFTA AZERBAYCAN'DA OLACAK

        Daha gerçekçi olmak ve dünyaya daha doğru yön verebilmek için mutlaka değişikliklerin görülmesi gerektiğini söyleyen Yıldız, Türkiye'nin yerli üretimle ve enerji sektörünün yerleşmesiyle alakalı politikalarının yadırganmaması gerektiğini vurguladı.

        Bakan Yıldız, gelecek hafta Azerbaycan'da olacakları bilgisini vererek, daha farklı gelişmelerin görülebileceğini dile getirdi. Azerbaycan ile taşıma anlaşmasıyla alakalı mutabakat sağlandığını anımsatan Yıldız, Şahdeniz-2 projesinin artık yatırım kararı almasıyla ilgili önündeki en büyük engelin de kaldırılmış olacağını belirtti.

        TÜRKİYE KAYITSIZ KALAMAZ

        Türkiye'nin tüm bölgelerdeki projelerin hiçbirine kayıtsız kalmayacağını vurgulayan Yıldız, özel sektör yatırımlarını desteklediklerini de sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ