Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Turizmci yüzde 60 doluluğun peşinde - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye yaz sezonuna girdi, ama turizm sektörü için aynısını söylemek mümkün değil. Turizmin başkenti olarak adlandırılan Antalya’ya dair önceki gün açıklanan ve haziran ayının ilk iki haftasını yansıtan rakamlar bu durumun kanıtı. Buna göre, toplam turist önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 58.7 düştü, Rus turistte bu oran yüzde 98.5’e vardı. Kişi sayısı olarak iki haftalık turist kaybı 400 binin üzerinde. Her ne kadar bu rakamlarda Euro 2016 nedeniyle turistin Fransa ve çevresinde yoğunlaşmasının etkili olduğu söylense de tablo iç açıcı değil. Hal böyle olunca, ramazan ayı olduğu için yerli turistten de beklediği hareketi henüz bulamayan turizmcinin maliyet hesapları bir kez daha karıştı.

        DOZU KAÇIRANA YETMEZ BİLE

        Sektörden oyuncuların verdiği bilgilere göre turizmci maliyet hesaplarını başa baş getiren yüzde 60 doluluğun peşinde. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ortalama bir otelin giderlerinin yüzde 50’sinin işçilik maliyeti, kalanının da yüzde 10-25 arası değişmekle beraber gıda, enerji ve genel giderler olduğunu belirtiyor. İndirimlerden dolayı kişi başı gelirde yüzde 20-30 kayıp olduğunu söyleyen Ayık, doluluklardaki gerilemeyle birleştirildiğinde toplam gelir kaybının yüzde 60-65 geride olduğunu kaydediyor. Ayık, “Eskiden, yani normal bir sezonda bir otel yüzde 40 dolulukla da başa baş noktayı bulabilirdi, ancak fiyatlar da düşünce ancak yüzde 60 doluluk bu noktayı getirir. Hatta çok indirim yapanlar, dozu kaçıranlar için bu bile yeterli değil, çünkü doluluk sağlamanın maliyeti indirim. Geceleme başına personel maliyeti 15 dolar, buna göre fiyat koyamazsanız ağzınızla kuş tutsanız zarardan kaçamazsınız” diye konuşuyor.

        YÜZDE 60 KAYIP DEMEK 18 MİLYAR DOLAR DEMEK

        Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkan Yardımcısı Tolga Cömertoğlu da, bir otel işletmecisinin maliyetlerini kurtaracak doluluk oranının yüzde 60 olduğu görüşünde. “Bu sezon bu oranı yakalayan işletme sayısı Antalya’da ve genel olarak Türkiye’de çok azdır” şeklinde devam eden Cömertoğlu, sezon sonu beklentisini “Turizm gelirlerinde toplam yüzde 60 kayıp var, yani biz geçen seneyi 31 milyar dolardan kapatmıştık; bu sene bu gidişle 18 milyar dolarlık kayıp olacak ve gelir 12 milyar dolarlar seviyesine inecek” sözleriyle anlatıyor

        'ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İŞE TUZ BİBER EKTİ'

        TÜROFED Başkanı Osman Ayık, otellerin maliyetinde en önemli kısmı oluşturan işçilik maliyetlerinde yıl başında gelen yüzde 30 asgari ücret artışının etkisine dikkat çekerek geceleme başına işçilik maliyetinin 15 dolar olduğunu, bu maliyetin otel dolsa da dolmasa da karşılanması gerektiğinin altını çiziyor. Ayık, “Bizim kontrolümüz dışında gelişen bir unsur daha oldu ve bu sezonun tuzu biberi oldu. Asgari ücret artışı sadece asgari ücretliyi değil, tüm işçilik maliyetlerini yukarı çekiyor” diye ekliyor. Asgari ücretteki artışa ek olarak gıda, enerji gibi diğer maliyet kalemlerinde de genel olarak fiyat artışlarının ortalama enflasyonun üzerinde seyrettiğini anlatan Ayık, bu nedenle turizm sektöründe enflasyonun genelin üzerinde seyrettiğine vurgu yapıyor.

        İSPANYA 736 BİN EK TURİST KAPTI

        Akdeniz çanağının en büyük turist destinasyonu olan İspanya, Türkiye, Mısır ve Tunus gibi destinasyonların yaşadığı krizin meyvelerini yiyor. İspanya’ya sadece mayıs ayında gelen turist sayısı önceki yılın aynı dönemine göre 736 bin artarak 7.6 milyona yükseldi. Mayıs ayında İspanya’ya en çok turist gönderen ülke ise 2 milyon 124 bin kişiyle İngiltere oldu. Onu, 1 milyon 414 binle Almanya, 572 binle İtalya ve 564 binle Fransa takip ediyor.

        TURİZMDE DARBOĞAZA 'ŞARKILI' ÇÖZÜM

        Turizm sektörü, zor dönemi sıra dışı yöntemlerle aşmak için projeler üretiyor. Starlight Resort Otel, eğlence ve turizmi birleştiren bir konseptle 42 konserden oluşan bir seriye imza atıyor. Eğlence sektörünü, turizme entegre eden Starlight Resort Hotel, sezon boyunca yıldız sanatçıları sahneye çıkarıyor. Ünal Akpınar Grup çatısı altında faaliyet gösteren Starlight Resort Hotel, sezonda 7 ünlü şarkıcıyla 42 konsere imza atacak. Funda Arar, Volkan Konak, İrem Derici, Gökhan Tepe, Suzan Kardeş, İlhan Şeşen ve Emir Ersoy’la anlaşan otel, misafirlerine tatilin yanı sıra konser vaat ediyor. 7 Mayıs’ta Funda Arar’la konser-tatil modeline start veren Starlight Resort Hotel 15 Eylül’de İrem Derici konseriyle sezonu kapatacak. Ünal Akpınar Grup Genel Müdürü Birol Akpınar, “Direkt olarak 4 bin, dolaylı olarak 4 bin 500 olmak üzere toplamda 8 bin 500 kişinin kazanç sağladığı bir işletmemiz var. Turizm sektörünün içine girdiği bu zor dönemden çıkış için tesisi askıya almak yerine, ‘eğlence’ temalı bir stratejiyle elimizi taşın altına koyduk” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ