Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez Bankası faiz için toplanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Mart ayından bu yana gerçekleştirdiği beş Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında koridorun üst bandı olan marjinal fonlama oranını 2 puan indirerek yüzde 8.75'e çeken Merkez Bankası, ağustos ayı toplantısını bugün gerçekleştirecek.

        Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak PPK'nın üst bantta 0.25 puan daha indirim yapması bekleniyor.

        SAĞMAN: MERKEZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDER

        Faiz kararı öncesi beklentilerini HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİNE yorumlayan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine etmesini bekliyor.

        Fitch'in Türkiye'nin kredi notun teyit ederken görünümü ise negatife düşüreceğini tahmin eden ve isabetli tahminleri ile tanınan Sağman, bugünkü kararında üst banttan 25 baz puanlık bir indirim yapılmasını bekliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oluşan belirsizlik ortamında bile Merkez'in faiz indirimlerine devam ettiğinin altını çizen Sağman'ın karar öncesi görüşleri şöyle:

        "Eğer Fed Eylül ayındaki toplantıda bir artışa gitmezse -ki ben indirim beklemiyorum- Merkez Bankası yıl sonuna kadar bir ya da 2 faiz indirimi bekliyorum. Bu indirimlerin yine üst banttan yapılacağını düşünüyorum. Faiz indirimlerinin üst banttan, politika faizlerine dönüşmesi için Fed'in faiz artış sürecini net bir şekilde ertelemesi gerektiği görüşündeyim."

        TEMMUZ AYINDA DA İNDİRİME GİTMİŞTİ

        Ağustosta açıkladığı sadeleşme programı çerçevesinde mart ayında üst bant faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin piyasalarda yarattığı sert reaksiyona rağmen, 4 gün sonra yaptığı temmuz toplantısında da koridorun üst bandında indirimlere devam etmişti. Merkez Bankası ayrıca, 26 Temmuz'da açıkladığı Enflasyon Raporu'nda da yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 7.5'te bırakmıştı.

        YOL HARİTASI NETLEŞECEK

        Toplantı sonrası yayınlacak karar metninin de önemli olduğunu hatırlatan analistler, sadeleşme adımları anlamında önümüzdeki dönem yol haritasının da ipuçlarının verileceği görüşünde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ