Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Amerika'da belirsizlikler girdabı yaşanıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Göçmenlik ve ticaret alanında korumacı politikalara öncelik tanıyan ABD Başkanı Donald Trump, vergi ve altyapı planlarını hala netleştirmemesinden dolayı ülkedeki ekonomik belirsizliği artırmaya devam ediyor.

        Yatırımcılar, özellikle büyümeyi destekleyecek vergi reformu ve altyapı harcamalarının, Trump yönetimi için öncelik sırasını kestirmeye çalışıyor. Birkaç gün önce Kongre'de yaptığı "iyimser" konuşmasında Trump, bu konulara dair yeni bir şey söylememesi piyasalarda hayal kırıklığı yaratıyor.

        Ekonomistler, genişlemeci maliye politikası beklentisiyle son dönemde rekordan rekora koşan ABD borsaları ve ekonomik güvenin, yönetimin yakın zamanda somut bir adım atmaması halinde yön değiştirebileceğinden endişeleniyor.

        MarketWatch'un 6 yıldır üst üste en iyi ekonomik tahminci seçtiği High Frequency Başekonomisti Jim O'Sullivan yaptığı değerlendirmede, belirsizliğin kısa süre içinde kaybolmasını beklemediğini söyledi.

        O'Sullivan, "Belirsizlik sadece yönetimden kaynaklanmıyor. Yönetimin Kongre'yle iş birliği yapması gerekiyor ve bu konuda bazı sıkıntılar söz konusu. Senato'da 52 Cumhuriyetçi senatör var ve yasaları geçirmek için hiçbir Cumhuriyetçiyi kaybetmemeleri lazım. Kabine üyelerine yönelik oylamalar bu başarının kolay olmayacağını gösteriyor" şeklinde konuştu.

        BELİRSİZLİK FED'İ RAHATSIZ EDİYOR

        Trump'ın ekonomi politikalarına yönelik belirsizliğin yatırımcıların yanı sıra Fed'in işini de zorlaştırdığı, Trump'ın vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarının zamanlamasının, yöntemi ve hacminin, sıkılaştırma politikasını sürdürmekte çeşitli engellerle karşılaşan Fed'in son bilmecesi haline geldiği belirtiliyor.

        "Belirsizlik" kelimesinin, hafta ortasında yayınlanan Mart ayı Bej Kitap raporunda bir önceki rapora kıyasla iki kat daha fazla kullanılması da dikkati çekti. Ocak raporunda sadece 7 defa geçen "belirsizlik" sözcüğü, Mart raporunda 14 kez geçiyor. Bu cümlelerin büyük bölümü "yeni yönetimin politikalarını çevreleyen belirsizlik" ifadesini içeriyor.

        Fed yetkilileri de söz konusu belirsizliği, konuşmalarında sık sık gündeme getiriyor. Ancak bu sorunun martta faiz artırılmasını önleyip önlemeyeceği bilinmiyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ