Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kariyer Bu pencerede "iş" var! - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri olan işsizlik sebebiyle yüzlerce insan iş aramak için İş-Kur’a koşuyor. İş-Kur binasında camlara asılan iş ilanlarını sabahtan akşama kadar takip eden işsizler, ekmek parası kazanacak firmalara yerleşmek için ümitle bekliyor.

        İşsizler ordusundaki sayıyı azaltmak için işsizlere danışmanlık hizmeti de veren İş-Kur, umut olmaya devam ediyor. İş-Kur’un düzenlediği meslek edindirme kursları sayesinde işsizler hem meslek sahibi oluyor hem de işe yerleştirilerek istihdama dahil ediliyor. Evlerine ekmek götürmenin derdine düşen işsizler, hayallerindeki işi bulmak için çaba sarf ediyor.

        İş-Kur internet üzerinden de işsiz vatandaşlara yardımcı oluyor. Her gün İş-Kur’a gelerek yetkililer ile görüşen işsiz vatandaşlar ise İş-Kur penceresine asılı olan iş ilanlarını takip ediyor. Camdaki listeleri tek tek okuyan vatandaşlar, hayallerindeki işi bulmak için çalışıyor. İş-Kur’un yanı sıra internet sitelerinden formlar dolduran vatandaşlar, aynı zamanda gazetelerdeki iş ilanlarına iş umutlarını sürdürüyor.

        “HER İŞİ YAPARIM DEVRİ BİTTİ”

        İşsizlik oranlarının 8,4 oranına gerilediği Türkiye’de istihdama her geçen gün yeni fertler katılırken, işsizlik gerçeği arkasında yatan ‘seçicilik’ insanların önlerinde engel olmaya devam ediyor. Bazı işsiz vatandaşlar, meslek sahibi olmamalarına rağmen İş-Kur’un kendilerine yönlendirdiği iş tekliflerini kabul etmiyor. ‘Düşük maaş’ ve ‘yorucu’ olma gerekçeleriyle işleri geri çeviren işsizlerin yanı sıra ‘her işi yaparım’ sözünün arkasında duranların dönemi de sona erdi. Uzmanlar, artık gerçek hayatta bu gibi gerekçelerin ortadan kalktığını söylerken, Türkiye Çalışma ve İş Kurumu Bursa İl Müdürü Kasım Tilki de işsiz olan vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

        “ÇALIŞMAK İSTEYEN HERKESE İŞİMİZ VAR”

        İş arayan vatandaşların İş-Kur İl Müdürlüğü aracılığıyla kısa sürede kendilerine iş bulabileceğini kaydeden Tilki, iş aramanın da artık meslek olduğunu ifade etti. İş arayanlara ‘ben artık her işte çalışırım’ devrinin kapandığı mesajı veren Tilki, “Kişi kendini hangi konuda yeterli görüyorsa, o konuda çalışmaya yönelmeli. Bu sayede kısa sürede iş bulma imkanı bulabilir. Bursa’da otomotiv, tekstil, gıda alanlarını yanı sıra son dönemde turizm sektörü de işçi talebi konusunda devreye girdi. Çalışmak isteyen her iş arayanımıza iş bulma imkanı var” dedi.

        “SEÇİCİ DAVRANMAYIN”

        İşsizlere “seçici’ davranmayın” uyarısında bulunan Tilki, “Seçici davrandıkları taktirde iş bulmakta da zorlanabiliyorlar. Mesleği olmayanlar da meslek edindirme kurslarımızla devam etmekte. Kendisini geliştirmek isteyen arkadaşlarımız, lise mezunu ya da orta okul mezunu olup hiçbir mesleği yoksa, müdürlüğümüzün düzenlediği UMEM projesi kapsamında 14 endüstri meslek lisesinde ve BUTGEM aracılığıyla kurslar veriyoruz. Bu kurslara başvuranlar meslek sahibi olabilirler” şeklinde konuştu.

        “AZ İŞ ÇOK PARA DÖNEMİ BİTTİ”

        “Normal şartlar altında Bursa’da herkes için bir işimiz var” diyen Tilki, az iş çok para döneminin de sona erdiğini ifade etti. Tilki, şöyle devam etti:

        “Doğal olarak her insan kurumsallaşmış işletmelerde çalışmak ister. Bu herkes için geçerlidir. Tabi kişi kendi konumunu bilebilirse, o taktirde kendine göre işte çalışmaya yönelebilir. Herkes az çalışarak, çok para kazanmayı tercih ediyor. Ama bizim çalışmaya ihtiyacımız var. 7 gün 24 saat çalışmak zorundayız”. açıklamalarında bulundu.

        “UMUDUMU KAYBETMEDİM”

        İş-Kur’da asılı olan ilanlarında kendine gören iş bakan 30 yaşındaki Bülent Tez ise, gazete ve internet üzerinden iş aradığını söyledi. Fabrikalarda uzun süre çalıştığını ve plastik enjeksiyon kursunda eğitim gördüğünü kaydedenTez, “1 seneye yakın süredir iş arıyorum. İşsizim. Mesleğim yok. Tahsilim de yok. Form dolduruyorum, ama arayan soran da yok. 3 ay boyunca plastik enjeksiyon makineleri üzerine eğitim aldım. İş konusunda ümidimi kesmedim. İlla ki bir iş bulurum. Ne iş olsa yaparım. Benim sigortam işlesin çok fazla parada gözüm yok. İş beğenmemezlik yapmam, çalışırım” dedi.

        “BURSA’DA ÇALIŞAN SAYISI 573 BİN”

        2012 ekim ayının sonu itibariyle Bursa’da 573 bin 571 çalışan var. Bursa’da, iş arayanların sayısı ise 47 bin 844 olduğu bildirildi. Bursa’da ayrıca bu yıl içinde 15 bin 946 kişi işe yerleştirildi. Bursa’da işsizlik ödeneğine bu yıl içinde 28 bin 96 kişi başvururken, maaş bağlanan işsiz sayısı ise 16 bin 32 kişi olarak belirlendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ