Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkler Kuzay Irak'ta her yere kök salmış! - İş-Yaşam Haberleri

        Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan Çelebi, Kuzey Irak'ta büyük projelere immza atan Türk firmalarının bölgenin her yerine kök saldığını belirtti.

        Türk Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) konferans salonunda düzenlenen 'Irak'ta İş Fırsatları Zirvesi'nde konuşan Çelebi, Türkiye'nin senelerce yüzünü Batı'ya döndüğüne dikkat çekti.

        'COĞRAFYAYA DÖNMEK ERDEMLİLİK'

        Türkiye'nin yüzünün artık kendi coğrafyasına dönmesinin büyük bir başarı olarak değerlendiren Çelebi, "Çünkü coğrafyadan kopmak bu kadar kolay değil, ama tekrar dönmek bence bir erdemliliktir." ifadesini kullandı.

        1999'dan bu yana ortalama her ay yaklaşık 3 Türk firmasının bakanlıklarında kaydının yapıldığına işaret eden Çelebi, "3 -4 kişi Türkiye'den gelip oradaki yerli bir firmayla çalışıyor. Türkiye'nin tekrar coğrafyasını ele alması, cesur kararlar alması bu sonucu vermiştir. Bu bakımdan hem kendimizi hem devletimizi tebrik ederim." dedi.

        TÜRKİYE'YE HER KONUDA ÖNCELİK

        Neçirvan Barzani'nin bakanlar kurulunda Türkiye'ye öncelik tanınması yönünde talimatlar verdiğine dikkat çeken Çelebi, Neçirvan Barzani'nin 'Tüm ilişkilerinizde, ister ekonomi ister politika ister sosyal ve diğer alanlar olsun Türkiye'ye öncelik tanımak lazım' dediğini kaydetti. İlişkiler bu yönde gelişirse birçok sorunun çözüleceğini anlatan Çelebi şöyle devam etti: "Kuzey Irak'taki tüm büyük işler, oteller, hava alanları, fabrikalar, ana caddeler, otobanlar Türk firmalar tarafından başarıyla inşa edilmiştir. O bakımdan Türk firmaları Kuzey Irak'ta her yerde kök salmış. Toplum tarafından kabul görmüş hiç kimsenin evinde 5-10 üründen daha az Türk malı yok.''

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ