Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşte geleceğin uçakları - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HABERTÜRK

        Dünyanın en iyi havalimanları ödülleriyle eşzamanlı olarak açıklanan “Crystal Kabin Ödülleri” ise uçak kabini alanındaki yenilikçi çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Yolculardan ziyade havacılık sektörünü ilgilendiren bu ödüller, alanındaki tek uluslararası değerlendirme.

        Hamburg’daki Aircraft Interiors EXPO’da (Uçak Kabin İçi Ekipmanları Fuarı) her sene ünlü akademisyenler, mühendisler, uzman gazeteciler, havayolları ve uçak üreticilerinin temsilcileri biraraya getirilerek, yüksek vasıflı bir jüri oluşturuluyor. Firmaların, kurumların, enstitülerin ve üniversitelerin kabin içerisine yenilik getirecek ürünleri ve konseptleri değerlendiriliyor.

        2007’de Hamburg Havacılık tarafından başlatılan yarışma, Crystal Kabin Ödülü Birliği tarafından organize ediliyor. 11 ülkeden 47 başvurunun yapıldığı yarışmada, 7 kategoride, toplam 21 yarışmacı finale kaldı. Türkiye’den katılanın olmadığı Crystal Kabin Ödülleri’nin sloganı, “Bırakın fikirleriniz uçsun”.

        İşte ödül alarak uçan fikirler:

        Endüstriyel Tasarım ve Görsel Konseptler Kategorisi – “ISIS” – Zodiac Aerospace

        Zodiac’ın konsepti ISIS (Innovative Space Interior System – Yenilikçi Kabin İçi Alan Sistemi) sayesinde artık Airbus A320’lerde kabin bagajı için yüzde 60 daha fazla alan var. Buna rağmen sistem sayesinde uçakların kabin içi eskisine göre daha geniş olacak.

        Premium Sınıfı ve VIP Kategorisi – “Glass PCU” – Dornier Technologie Systems

        Alman firma Dornier Technologie Systems, “Glass PCU” isimli dokunmatik ekranlarıyla yolcu koltuğuna modern bir görünüm kazandırıyor. Camdan yapılan yolcu kontrol üniteleri (PCU), sağlamlığın yanı sıra, esneklik, dayanıklılık hijyen ve temizlikte kolaylık sunuyor.

        Yolcu Konfor Donanımı Kategorisi – “MERU Travel Chair” –

        Meru Bu oturak, engelleri kaldırmak için yapılmış. İngiliz MERU ciddi bedensel rahatsızlığı olan 3-11 yaş arasındaki çocuklara esnek bir oturak tasarlamış. Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA) tarafından onaylanan oturak, ortasından katlanabiliyor ve çoğu havayolunun kullandığı koltuğun üzerine yerleştirilebiliyor.

        Yolcu Konfor Sistemi Kategorisi – “ETGC” –

        Thales Thales’in “Göz Takibi ve Hareketle Kontrol (ETGC)” uçuş içi eğlence sistemi sayesinde yolcu, eğlence programını göz ve el hareketleriyle kontrol edebiliyor. Böylece kumandaya veya tuşlara dokunmaya gerek kalmadan eğlence sistemi keşfedilebiliyor.

        Doğa Dostu Kabin, Sağlık, Güvenlik ve Çevre Kategorisi – “Insulated Galley Cart” –

        Boeing Boeing’in “Insulated Galley Cart-Yalıtımlı Galley Arabası” tasarımı, yiyecek ve içecekleri serin tutarak uçaktaki soğutma sistemlerinin gereksiz çalışmasını engelliyor. Soğutulmuş yiyeceğin saklanması için tasarlanmış bu yeni teknoloji, uçağın ağırlığını önemli ölçüde azaltıyor.

        Materyaller ve Bileşenler Kategorisi – “iPanel” –

        Diehl Aircabin Alman Diehl Aircabin’in uçak elektroniğinin karmaşıklığını azaltmak için geliştirdiği “iPanel” konseptiyle elektronik bileşenlerin tamamı tek panele entegre edilebiliyor. Böylece kabin içi ağırlığı ve panel kurulumu için harcanan çaba azalıyor.

        Üniversite Kategorisi – “Big Lavatory Concept (BigLavC)”–

        Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ( René Waldheuer ve Bengt Brötzmann) Yenilikçi öğrenciler, “BigLavCBüyük Lavabo Konsepti” ile uçak lavabosunda daha geniş bir alan yaratmayı başarmış. Lavabonun yeni diagonal tasarımı sayesinde iç boyutu büyümüş. Tasarım, yapılırken “insanların giderek kilo aldığı” fikrinden yola çıkılmış. Konsept aynı zamanda yenilikçi bir klozeti de içeriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ