Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Anadolu'ya yön veren en etkin 50 iş insanı, anodolu'ya iş yapan işadamları - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Anadolu Kaplanları’nın son yıllardaki yükselişiyle birlikte Anadolu’daki iş insanlarının ekonomik kamuoyundaki etkinliği de arttı. Ekonomist dergisi bu iş insanları içinde en etkin olanlarını ‘Anadolu’nun En Etkin 50 İş İnsanı’ araştırmasıyla ortaya koydu. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan illeri kapsayan bu araştırmanın temel kriterini, seçilmiş olan isimlerin, bulundukları bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmuş olmaları oluşturuyor. Son altı yılda üç kez düzenlenen söz konusu araştırmayı Ekonomist dergisi bu yıl bir kez daha yaptı. Anadolu’nun lider iş insanlarını titizlikle değerlendiren jüri, sonunda yandaki tabloda gördüğünüz 50 ismi ortaya çıkardı. İşte o isimler...

        2

        1. ABDÜLKADİR KONUKOĞLU-Sanko Holding Yönetim Kurulu Bşk.
        2013 cirosu (Milyon TL) 7030

        Çalışan sayısı 14000

        Tekstilin en ağır ismi oldu...

        Abdülkadir Konukoğlu, kuşaklar boyu dokuma ve tekstil ile uğraşan bir ailenin ferdi. 14 yaşında başladığı iş yaşamında 2014’te 51’inci yılına girdi. Babasından aldığı bayrağı bu sürede zirveye dikmeyi başardı. 2013’te 3,7 milyar dolar ciro ve 550 milyon dolar ihracat yapan Sanko Holding, 2014’te Türkiye’nin büyüme hızının iki katı büyüme hedefliyor. 14 bin kişin çalıştığı Sanko’nun enerjiden iş makinelerine, finanstan gıdaya kadar 11 farklı sektörde 100’e yakın şirketi bulunuyor. Sanko, çok sayıda hayır işi de yapıyor. Bugüne kadar binlerce öğrenciye burs veren Sani Konukoğlu Vakfı, üniversitenin kuruluşuna da öncülük etti. Bu ay başkanlık görevini kardeşi Zeki Konukoğlu’na devredecek olan Abdülkadir Konukoğlu, mesaisinin tamamını üniversiteye harcayacak. Gaziantep’te gerek milletvekili, gerekse belediye başkanı düzeyinde aday belirlenmesinde sözü geçen insanların başında gelen Konukoğlu’nun pek çok siyasetçinin önünü açma özelliği de bulunuyor. Halen büyükşehir belediye başkanlığına soyunan eski bakan Fatma Şahin’in Sanko Holding’te uzun yıllar mesai yürüttüğü biliniyor.

        3

        2. MUSTAFA BOYDAK-Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili
        2013 cirosu (Milyon TL) 6150

        Çalışan sayısı 14000

        Kayseri’yi mobilya üssü yaptı...

        Mustafa Boydak, Kayseri’yi sanayi, üretim merkezi haline getiren, mobilyada dünyaca tanınan bir kent haline gelmesini sağlayan isimlerin başında. Kayseri’nin Hacılar ilçesinde dünyaya gelen Mustafa Boydak, ilk, orta ve lise öğrenimini Kayseri’de tamamlarken üniversiteyi de Muğla Üniversitesi İşletme Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Ardından HES Kablo’nun bakır biriminde görev alarak Boydak Holding’te çalışmaya başladı. 1957’de Kayseri’de temelleri atılan ve Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya uzanan Boydak Holding’in yönetim kurulu başkan vekili de olan Mustafa Boydak, 2005 yılından bu yana Türkiye’nin en aktif odalarından biri olan Kayseri Sanayi Odası’nın başkanı. Boydak Holding’in uluslararası bir şirket haline gelmesinde kardeşleri ve kuzenleri ile birlikte aktif rol aldı. 2013 yılında yüzde 9,8’lik büyüme ile 6 milyar 150 milyon lira ciro gerçekleştiren Boydak Holding, 2014 yılı için ciro hedefini yaklaşık 6,8 milyar lira olarak belirledi. Bugün sekiz ayrı sektörde 45 şirketi ile faaliyet gösteren Boydak Holding çatısı altında, Türkiye’nin en önemli markaları yer alıyor.

        4

        3. MUHARREM YILMAZ-Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1900

        Çalışan sayısı 4144

        TÜSİAD bayrağını Bursa’ya dikti Kurulduğu günden bu yana aile şirketi olarak faaliyet yürüten Sütaş’ın hızlı büyümesinde kurucu baba Sadık Yılmaz ile çocukları Muharrem, Mürvet, Celile ve Serpil’in çalışmaları rol oynadı. Merkezi Bursa’da olan firmanın büyüme performansı Yılmaz ailesinin kentteki etkinliğini de artırdı. 2005 yılında babasının vefatıyla yönetim kurulu başkanlığı görevini üstlenen Muharrem Yılmaz, kardeşleriyle birlikte şirketi uyum içerisinde yönetmeyi bildi ve Bursa’nın en etkin isimlerinden biri oldu. Muharrem Yılmaz, iki yıl önce TÜSİAD’ın başkanlık koltuğuna oturdu. Yılmaz, son iki yıldır daha çok TÜSİAD Başkanı şapkasıyla gündeme gelirken işleri de ihmal etmedi. Sütaş’taki mesaisini kardeşlerinin desteğiyle sürdüren Yılmaz, bu dönemde önemli yatırım kararlarına da imza attı. Makedonya'nın başkenti Üsküp'te aldığı süt üretim tesisi ile Balkanlar ve Avrupa pazarlarına yayılmayı amaçlayan Sütaş, bu dönemde cirosunu 1,9 milyar TL’ye taşıdı. 2012 yılında 1,4 milyar TL ciroya sahip olan Sütaş, geçen yıl cirosuna 500 milyon TL daha eklemeyi başardı. 2 milyar TL ciroya ulaşan devin sağladığı istihdam ise 4 bin 144’e çıktı.

        5

        4. FUAT TOSYALI-Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 5900

        Çalışan sayısı 5000

        Osmaniye’den Kuzey Afrika’ya Fuat Tosyalı, babasının dokuz metrekarelik soba-boru imalatı dükkanından Türkiye’nin en büyük demir çelik şirketlerinden birini yarattı. Adana, Osmaniye, İskenderun ve Hatay’ı içine alan bölgede 4 bin kişiye istihdam sağlayan dev bir şirket kurdu. 2010 yılında Türk özel sektörünün ilk yassı çelik üretim tesisi olan Tosçelik Yassı Çelik Üretim Tesisleri’ni hayata geçirdi. 2012’de Japon çelik devi Toyo-Kohan ile gerçekleştirdiği ortaklıkla dünya pazarlarındaki ağırlığını artırdı. Ardından Karadağ’da demir çelik üreticisi Zelijezara AD Niksic’i de bünyesine kattı. Fuat Tosyalı, “Bu fabrikalardaki üretimin tamamını AB’ye ihraç edeceğiz” diyor. 2013’te Cezayir’de açılan fabrikasıyla bin kişiye istihdam sağlayan ve 1 milyar dolar ciro hedefi koyan Tosyalı, Kuzey Afrika pazarına yönelik yılda 1 milyon 250 bin ton sıvı çelik üretimi gerçekleştirecek. Tosyalı, yalnızca dev yatırımları ile değil sosyal sorumluluk projeleri ile de takdir topluyor. Özellikle kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklar için hizmete soktuğu okul ve iş merkezleri ile 2007 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı.

        6

        5. MÜJDAT KEÇECİ-Er-Bakır Yönetim Kurulu Üyesi
        2013 cirosu (Milyon TL) 2400

        Çalışan sayısı 700

        Denizli sanayisini temsil ediyor Erikoğlu ve Abalıoğlu ailelerinin önderliğinde kurulan Er-Bakır, Türkiye’nin elektrolitik bakır tel üreten iki şirketinden biri. CSA ve ANE holdinglerinin bir iştiraki olarak kurulan şirket, zamanla kurumsal bir kimliğe büründü. Aradan geçen 33 yılda gerçekleştirdiği yatırım ve üretim hamleleriyle Anadolu’nun önde gelen şirketleri arasına girdi. Er-Bakır yeni dönemde ABD’ye ilişkin yatırım planları kuruyor. Şirketin yıllar içinde bu denli büyümesinde Müjdat Keçeci’nin payı büyük. Anadolu’nun en etkin isimleri listesinde üst sıralarda yer alan Keçeci, genel müdür olarak işe başladığı Er-Bakır’da bugün yönetim kurulu üyeliği görevini yürütüyor. 2005 yılından bu yana Denizli Sanayi Odası yönetim kurulu başkanlığını da yapan Keçeci, TOBB yüksek koordinasyon kurulu üyeliği, TOBB sanayi odaları konsey üyeliği, Kobi Girişim Sermayesi ve Yatırım Ortaklığı A.Ş. yönetim kurulu başkanlığı, Denizli Kültür ve Sanat Vakfı yönetim kurulu üyeliği, DOÇEV yönetim kurulu üyeliği, Denizlispor kulübü denetim kurulu üyeliği gibi birçok dernek ve vakfın üye ve yöneticiliğini de yürütüyor.

        7

        6. RONA YIRCALI-Best AŞ Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 800

        Çalışan sayısı 2750

        Merkezleri hep Balıkesir oldu Dört kuşaktır Balıkesir’in ekonomik, siyasi ve sosyal yaşamına öncülük eden Yırcalı Ailesi, uzun yıllar kentin gelir vergisi rekortmenliğini elinde tuttu. Bütün şirketlerinin merkezini Balıkesir’e konumlayan Yırcalı Ailesi’nde üçüncü kuşak temsilci olarak Best AŞ’nin başında olan Rona Yırcalı, grup şirketlerini oğulları Sırrı ve Sinan Yırcalı ile birlikte yönetiyor. Uzun yıllar TOBB, DEİK ve Balıkesir Sanayi Odası’ndaki çalışmalarıyla adından söz ettiren Rona Yırcalı, Dünya Odaları Federasyonu Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi gibi görevleri de yürüttü. Yırcalı, ailesinin bölgede hayvancılık, dokuma gibi alanlara yaptığı yatırımlarını son yıllarda enerji alanına yoğunlaştırdığını söylüyor. Hem ekonomik hem siyasi hem de sosyal bakımdan Balıkesir’e çok önemli katkılar sunduklarını dile getiren Rona Yırcalı, yenilenebilir enerji yatırımlarını bu dönemde çok önemsediklerini kaydediyor. Enerji sektörüne yaptıkları yatırımlarla grubun ciroda 800 milyon TL’ye ulaştığını belirten Yırcalı, özellikle istihdamda ciddi bir yükselme kaydettiklerini ve çalışan sayısını 2 bin 750’ye taşıdıklarını dile getiriyor.

        8

        7. NAFİ GÜRAL-Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) *

        Çalışan sayısı *

        İş yaşamında 50 yılı geride bıraktı Seramik, cam, ambalaj gibi işlerinin yanı sıra son yıllarda özellikle turizm sektörüne yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren Nafi Güral, Kütahya denince ilk akla gelen isimlerden biri. Babasının yanında ticareti öğrenen Nafi Güral ve kardeşleri porselen, seramik ve turizm alanındaki girişimleriyle babalarından miras aldıkları işi birlikte büyütmeyi başardılar. Fakat aile üyeleri geçen yıl kritik bir kararla ayrıldı. Geçen yıl iş hayatında 50’nci yılını kutlayan Nafi Güral ve çocukları bu ayrılığın ardından Kütahya Seramik ve Kütahya Porselen’in yanı sıra turizmde de etkinliğini artırdı. Bütün şirketleri NG grubu çatısı altına toplayan Nafi Güral, bu yıl önemli yatırımlara hazırlanıyor.

        9

        8. RECEP KONUK-Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1400

        Çalışan sayısı 5600

        Sayesinde birlikten holding doğdu...

        Konya’nın en önemli sanayi kuruşlarından biri olan Konya Şeker, son 14 yılda gösterdiği etkileyici büyüme performansıyla örnek gösterilen kurumlardan biri haline geldi. 1999’da 49 milyon TL olan cirosunu 2013 yılında 1 milyar 478 milyon TL’ye ulaştıran Konya Şeker’in bu başarısında hiç şüphesiz Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk’un emeği büyük. Bugün tarım, gıda, kimya, enerji ve turizm olmak üzere beş ana sektörde faaliyet gösteren Konya Şeker’in, tamamı öz kaynakla yapılan yatırımlarla, bazıları dünya ölçeğinde olmak üzere toplam 31 fabrikası bulunuyor

        10

        9. TARKAN KADOOĞLU-Kadooğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 2300

        Çalışan sayısı 1250

        TÜSİAD’ta Doğu’nun temsilcisi

        TÜSİAD yönetim kurulu üyeliğine gelene kadar Cizreli Tarkan Kadooğlu’nu kamuoyu pek tanımıyordu. Geçen yılki genel kurulda yönetime giren Kadooğlu, iş dünyasında gözlerin Cizre’ye çevrilmesinde başrol oynadı. TÜSİAD’ın en ağır isimlerinin kentlerinde toplantı yapmalarına, pek çoğunun memleketine ilk kez misafir olmalarına önayak oldu. Aktif sosyal yönünün yanı sıra cirosu 1,2 milyar dolara ulaşan son derece etkin bir grubun da başkanlığını yürütüyor. 1977’de Cemal Kadooğlu’nun temellerini attığı Kadooğlu Grubu, oğlu Tarkan Kadooğlu liderliğinde Türkiye’nin en büyük petrol dağıtımcısı ve yağ ihracatçılarından biri haline geldi.

        11

        10. İBRAHİM BURKAY-Burkay Grup Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu(milyon TL) 475

        Çalışan sayısı 500

        Bursa için iki şapka taktı

        Temelleri 1975 yılında atılan Burkay Grup bir aile şirketi olarak kuruldu. Üç kardeşin işin başında olduğu grup, 1996 yılında en önemli yatırımlarından birini gerçekleştirerek 20 bin metrekare alan üzerine kurulu Barakfakih tesisini sektöre kazandırdı. Grup’un sektörel çeşitlenmesi, 2000’li yılların başında petrokimya ve inşaat sektörlerindeki atılımlar ile başladı. Bugün tekstil, kimya, inşaat ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren grup, 2009 yılında Burkay Grup çatısı altında birleştirilerek daha organize bir şekilde yoluna devam kararı aldı. Üç kardeşin kurduğu şirkette İbrahim Burkay özellikle STK’lardaki görevleriyle öne çıkan bir isim. Burkay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) başkanlığını yürütüyor.

        12

        11. CEMALETTİN SARAR-Sarar Giyim Onursal Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 350

        Çalışan sayısı 5000

        Spora da destek oluyor

        Sarar, bugün ABD’den Rusya’ya kadar pek çok ülkede 253 mağazasıyla hizmet veriyor. Uzun yıllar Sarar’a olduğu kadar yürüttüğü oda başkanlıkları ile memleketi Eskişehir’e de önemli hizmetlerde bulunan Cemalettin Sarar, birkaç yıl önce yönetim kurulu başkanlığı koltuğundan Sarar Giyim Onursal Başkanlığı’na geçti. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında pek çok okul yaptıran Sarar, spora da destek veriyor. 1995 yılında Cemalettin Sarar, Celaleddin Sarar, Sabahattin Sarar, Alaattin Çoban ve Ünal Altın önderliğinde kurulan Sarar Spor Kulübü, bugün 600’e yakın lisanslı sporcusu ve Alaattin Çoban başkanlığındaki kadrosu ile yedi farklı spor dalında faaliyet gösteriyor.

        13

        12. MEMDUH BOYDAK-Boydak Holding CEO’su
        2013 cirosu (Milyon TL) 6150

        Çalışan sayısı 14000

        TÜSİAD’ta önemli sorumluluk üstlendi

        Boydak Holding’te yakalanan başarının sırları arasında hiç kuşkusuz kardeşler ve kuzenler arası dayanışmanın büyük payı var. Boydak’ın CEO’su Memduh Boydak’ı bu uyumlu çalışmanın içinde ayrı koymak gerekir. Grubu yakından tanıyanlar Memduh Boydak’ın holding içinde tüm işlerin odağında olduğunu bilirler. Listeye bu yıl giren isimlerden Memduh Boydak, aynı zamanda Boydak Vakfı’nın faaliyetlerini de yakından takip ediyor. Yıllık 20 milyon TL’lik bir bütçesi bulunan vakıf özellikle eğitim alanında önemli hayır işlerinde bulunuyor. Memduh Boydak ayrıca geçen yıl TÜSİAD yönetimine de girdi ve kuruluşun Sosyal Politikalar Komisyonu Başkanlığı’nı da sürdürüyor.

        14

        13. ZEKİ KONUKOĞLU-Sanko Holding Başkan Vekili
        2013 cirosu (Milyon TL) 7030

        Çalışan sayısı 14000

        Denimde dünya devi yarattı...

        Sanko Holding’in yönetim kurulu başkanlığına ağabeyi Abdülkadir Konukoğlu’nun yerine resmi olarak geçmesine günler kaldı. Zeki Konukoğlu, En etkin 50 listemize bu yıl 13’üncü sıradan girmesine neden olan bu uygulama ile beş yıl boyunca Sanko’nun başkanlığını yürütecek. 60 yaşındaki Zeki Konukoğlu, 25 yıldır ikamet ettiği Bursa’dan ayrılarak, ağırlıklı olarak İstanbul ile Gaziantep arasında mesai yürütecek. İngiltere Leeds Üniversitesi’ndeki Tekstil Mühendisliği eğitimini tamamlayarak 1980’de Sanko’da çalışmaya başlayan Zeki Konukoğlu’nun, denim kumaş alanında dünyanın en büyük kapasiteli tesisi İsko’nun (yıllık 200 milyon metre) kurulmasında büyük emekleri bulunuyor.

        15

        14. ORHAN KILIÇ-Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 300

        Çalışan sayısı 1251

        Avrupa’nın en büyük tedarikçisi...

        Genç yaşta Bodrum ve çevresinde başladığı sebze ve meyve perakendeciliğinden kültür balıkçılığına geçiş yapan Orhan Kılıç, 1991’de 50 ton kapasite ile başladığı üretimini 2013’te 25 bin tonun üzerine çıkardı. Gösterdiği bu performans ile Türkiye balıkçılık sahasını regüle eden bir yapıya sahip. Aynı zamanda levrek ve çipurada Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olarak biliniyor. Kılıç Deniz, 100 milyon dolara ulaşan ihracatıyla 40 ülkeye balık ve balık yemi satıyor. Aydın, Muğla ve Kahramanmaraş’taki tesislerine 2014 içinde Fas’ta açacağı balık üretim çiftliğini de ekleyecek olan Orhan Kılıç, “Türkiye'deki üretimimizle iç pazarın yanı sıra Asya ülkelerine de satış yapıyoruz. Fas'taki tesislerimizle Avrupa'da da ağırlığımız artacak” diyor.

        16

        15. İBRAHİM ORHAN-Orhan Holding Onursal Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1770

        Çalışan sayısı 7500

        Üç kıtada 7 bin 500 çalışanı var

        İbrahim Orhan’ın temellerini 1972 yılında attığı Orhan Holding, bugün otomotiv yan sanayinin en önemli şirketlerinden biri. Bursa’daki etkin yatırımları ile otomobil işkolunun gelişmesinde önemli katkıları oldu. Renault fabrikasında şantiye şefliği yaptığı sırada otomotiv sektörü ile tanışan ve üç kişiyle Teknik Malzeme şirketini kuran Orhan, bugün üç kıtada 7 bin 500 çalışanı ve 43 şirketi olan 1 milyar dolar cirolu bir şirketin onursal başkanı. Geçtiğimiz yıl Fransa tarafından Legion d'Honneur ünvanı ile ödüllendirilen Orhan, Bursa ekonomisinin en önemli figürlerinden biri. Orhan Holding’in yönetim kurulu başkanlığını 1995 yılında oğlu Murat Orhan’a bırakan Orhan, aktif çalışma hayatına son verdikten sonra zamanının büyük kısmını kurucusu olduğu Orhan Eğitim ve Kültür Vakfı’na ayırıyor.

        17

        16. FİRUZHAN KANATLI-Eti Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1860

        Çalışan sayısı 5000

        Eskişehir Eti ile özdeşleşti

        Eti Şirketler Grubu’nun yönetim kurulu başkanı olan Firuzhan Kanatlı, Eskişehir’in en önemli iş insanlarından biri. Kanatlı, 1989 yılında aile şirketi olan Eti Gıda’nın merkezinde çalışmaya başladı. Gruptaki pek çok şirkette farklı görevler aldıktan sonra 2006 yılında yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Yedi fabrikası ve 5 bini aşkın çalışanı bulunan Grup, sosyal sorumluluk çalışmalarına da büyük önem veriyor. Kanatlı, bu çalışmalarda en çok önem verdikleri noktalardan birinin süreklilik olduğunun her fırsatta altını çiziyor. İmza attıkları uzun vadeli çalışmaların nesiller boyunca etkili olacağını bilmenin kendilerine mutluluk verdiğini söylüyor.

        18

        17. İBRAHİM ERDEMOĞLU-Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1900

        Çalışan sayısı 6979

        Gaziantep’e bir sektör kazandırdılar

        Babalarından aldıkları iş düsturunu en iyi şekilde değerlendiren Anadolu girişimcilerinin içinde İbrahim Erdemoğlu’nun da aralarında bulunduğu dört kardeşi rahatlıkla sayabiliriz. Baba Mehmet Erdemoğlu’nun 1970’de adım attığı halı ve dokuma alanında, Gaziantep’i dünya halı üssü yapacak kadar titiz ve disiplinli bir çalışma yürüttüler. Memleketleri, dünya makine halı sektörünün yüzde 30’unu tek başına sırtlıyorsa onların emeği çok büyük. Dünyada tek merkezde en büyük makine halı üretim tesisine sahip Erdemoğlu’nun iş dünyasına ve 7 bine yakın çalışanına dönük özgün desteklerini ise 58’inci sayfamızdaki yönetim haberimizde okuyabileceksiniz.

        19

        18. ADİL KONUKOĞLU-Gaziantep Sanayi Odası Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 7030

        Çalışan sayısı 14000

        İki dönemdir başkanlık yapıyor

        Beş kardeşten oluşan Konukoğlu Ailesi’nin iş yaşamındaki başarılarının temeli kardeşlik bağında yatıyor. Holdingte aldıkları sorumluluklarına sonuna kadar bağlı olan kardeşlerden Adil Konukoğlu, bir başka şapkası ile de ayrıcalıklı bir yere sahip. Adil Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası başkanlığı görevinde ikinci dönemini yaşıyor. Konukoğlu, 1987’de Sanko Tekstil’de çalışma hayatına başladı. 1999-2006 yılları arasında Sanko Holding’te CFO olarak görev yaptı. 2006’dan itibaren Sanko’da okul, hastane, çimento, tekstil (iplik-havlu) grup başkanlığı görevlerini de yürüttü. Çeşitli dernek ve vakıflarda aktif görevler alması da Adil Konukoğlu’nu etkin iş insanları arasına soktu.

        20

        19. CAHİT NAKIBOĞLU-Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1300

        Çalışan sayısı 7000

        Gaziantep’ten 140 ülkeye ihracat

        1940 yılında Mehmet Nakıboğlu tarafından toptan atariye ve hırdavat dükkanıyla temelleri atılan Naksan Holding, Gaziantep’in önde gelen şirketlerinden. Üç kuşaktır plastik ambalaj sektöründe bulunan Naksan, ayrıca halı, tekstil, bilişim ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 7 bin kişiye istihdam sağlayan şirket, 140’ı aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Her geçen yıl yatırım hamleleriyle büyüyen Naksan Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yapan Cahit Nakıboğlu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) yönetim kurulu ve Gaziantep OSB başkanlığını da yürütüyor.

        21

        20. MUHARREM KAYHAN-Söktaş Grubu Başkan Yardımcısı
        2013 cirosu (Milyon TL) 232

        Çalışan sayısı 2200

        TÜSİAD’tan tekstil işverenlerine uzandı

        Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası'nda 41 yıldır başkanlık görevi yürüten Halit Narin’in görevini bırakması ne kadar şaşırtıcı olduysa, yerine Muharrem Kayhan’ın geçmesi de o kadar sürpriz oldu. Çünkü geçmişteki TÜSİAD başkanlığı görevinden sonra uzun bir dönem kamuoyu önüne çıkmamayı tercih etmişti. Gömleklik kumaş üretiminde dünyanın sayılı şirketlerinden biri olan Aydın Söke merkezli Söktaş Grubu, tekstil, dokuma gibi alanlarda elde ettiği başarıyı Hindistan’a kadar taşıdı. Bu operasyonun başında bizzat Muharrem Kayhan vardı. Geçen yıl 232 milyon TL ciro elde eden ve 2 bin 200 çalışanı olan Söktaş Grubu’nun bu gelirinde aslan payı tekstil alanında.

        22

        21. TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL-Zade Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 263

        Çalışan sayısı 250

        Helal sertifikasının öncüsü

        Bir aile şirketi olan Helvacızade’nin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Tahir Büyükhelvacıgil, 1993-1996 yılları arası Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yönetim kurulu başkan vekilliği, 2005-2013 yılları arasında da Konya Sanayi Odası başkanlığı yaptı. Gıda ticareti ile faaliyete başlayan şirket 1991 yılında üretime geçti. Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon tesisi, Türkiye’de halal, kosher, üretim sertifikasına sahip yağ üretim tesisi. Şirket, bugün beş kıtada 60 ülkeye 25 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Toplam 250 çalışana sahip olan Helvacızade, geçen yılki 263 milyon liralık cirosunu bu yıl 300 milyon liraya ulaştırmayı hedefliyor.

        23

        22. PERİHAN İNCİ-İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1100

        Çalışan sayısı 2400

        Başarılı yönetim modelinin temsilcisi

        Cevdet İnci’nin temellerini 1952’de attığı ve beş kız kardeşin iki yılda bir yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturarak yönettiği İnci Holding’te son bayrak değişimi geçen yıl oldu. En küçük kardeş Perihan İnci, görevi ablası Meral İnci’den devraldı. Son 10 yılda her sene ortalama yüzde 15 büyümeyi başaran holding Perihan İnci önderliğinde de bu büyümeyi yakaladı ve yaklaşık 1,1 milyar TL’lik ciroya ulaştı. Üretim ve ihracat konusunda Ege Bölgesi’nin lokomotiflerinden biri olan İnci Holding’in İSO 500’de üç şirketi yer alıyor. 2 bin 400 çalışanı olan şirket, otomotiv yan sanayisinin yanı sıra lojistik, atık yönetimi ve sigorta gibi farklı sektörlerde de faaliyetlerini sürdürüyor. Perihan İnci, holdingin başarısının arkasında sürdürülebilir bir yönetim modeli olduğunu söylüyor.

        24

        23. ALPASLAN KARAKAN-Doğuş Çay Başkan Yardımcısı
        2013 cirosu (Milyon TL) 500

        Çalışan sayısı 1560

        Rize’de istihdamın dinamosu

        Karakan kardeşlerin gayretleriyle kurulan Doğuş Çay, 25 yıl sonra bugün Rize’nin çay tarlalarından 500 milyon TL ciro çıkaracak noktaya geldi. Çayda özel girişimler arasında ilklerden biri olan Doğuş Çay bu işe 1990 yılında Rize merkezde açtığı fabrika ile adım attı. O günden bu yana beş fabrikaya ve 35 bin ton üretim gücüne ulaştı. Geçen yıl ABD’li gıda devi Kraft Foods’un Türkiye ayağı Kraft Gıda’yı satın alarak önemli bir sektöre daha girdi. Ağabeyi Süleyman Karakan’ın başkanlığını yürüttüğü Doğuş Çay’da Alpaslan Karakan hep satış ve pazarlama işlerini üstlendi. Doğuş Çay’ın bin 560 kişiyi istihdam ettiğini kaydeden Karakan, mevsimsel istihdamın da eklenmesiyle beraber bu rakamın 2 bin 650 kişiye kadar ulaştığını anlatıyor.

        25

        24. HANEFİ ÖKSÜZ-Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 2000

        Çalışan sayısı 8000

        Kahramanmaraş’ın gözbebeği

        Anadolu’nun sanayisi ile öne çıkan kentlerinden biri olan Kahramanmaraş’ın en hızlı büyüyen şirketi olan Kipaş’ın patronu Hanefi Öksüz, Türk sanayisinin duayenlerinden biri. Altı sektörde 28 fabrikası ve 8 bin çalışanı ile faaliyet gösteren ve cirosu 1 milyar doları aşan Kipaş’ı kardeşleri ile birlikte dünyaya açtı. Kahramanmaraş’ın ekonomik ve sosyal hayatında da öne çıkan Öksüz, çeşitli sivil toplum kuruluşlarındaki faaliyetlerinin yanı sıra hayırsever kimliği ile de tanınıyor. 10 yılda hayır işlerine 50 milyon TL nakit para aktaran Hanefi Öksüz, Capital’in ‘Türkiye’nin Gönlü En Zengin 50 İş İnsanı’ sıralamasında 22’inci sırada yer almıştı.

        26

        25. HÜSEYİN ÖZDİLEK-Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1200

        Çalışan sayısı 5500

        Havlunun öncü markası oldu

        Hüseyin Özdilek, 1967 yılında 30 metrekarelik bir perakende mağazası olarak kurduğu şirketini bugün tekstilden inşaata kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren 1 milyar TL cirosu olan bir holding haline getirdi. Bursa’daki tesislerinde tekstil üretimi yapmanın yanı sıra Türkiye’nin farklı noktalarında AVM yatırımları da bulunan şirketin, aynı zamanda 3 bin başlık bir hayvancılık yatırımı da var. 5 bin 500 kişiye istihdam sağlayan şirketin 2014 ciro hedefi 1,2 milyar TL’ye ulaşmak. Bursa’nın yanı sıra Tokat, Afyon, Eskişehir gibi illerde okullar yaptıran Özdilek, uzun yıllar Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetim kurulunda çalıştı. Şimdi ise Tema Vakfı’nın mütevelli heyetinde yer alıyor.

        27

        26. KESKİN KESKİNOĞLU-Keskinoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
        2013 cirosu (Milyon TL) 1000

        Çalışan sayısı 4000

        Tütün köylüsüne hayat Verdi

        Temelleri 1963’te merhum İsmail Keskinoğlu tarafından Manisa’ya bağlı Akhisar’da atılan Keskinoğlu Şirketler Topluluğu kümes hayvanlarının yetiştirilmesinden lojistiğe kadar farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. Akhisar’da tütüne gelen kotadan sonra oluşan boşluğu Keskinoğlu’nun desteklediği üretim çiftlikleri doldurdu. Şirket, 75 ülkeye piliç eti, yumurta ve zeytinyağı ihracatı yapıyor. Geçen yıl 80 milyon dolar olan ihracatını bu yıl 100 milyon dolara çıkarmayı planlıyor. Keskinoğlu’nun üçüncü kuşak yöneticisi Keskin Keskinoğlu, farklı sektörlerdeki girişimleri ve inovatif çalışmalarıyla şirketi geleceğe taşıyan isim. Keskinoğlu, Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde yönetim kurulu üyesi.

        28

        27. ÖMER GÖRENER-Banvit Genel Müdürü
        2013 cirosu (Milyon TL) 1600

        Çalışan sayısı 3877

        Elazığ’a da yatırım yaptı

        Balıkesir’in en köklü şirketlerinden Banvit, hem beyaz ete dönük desteği hem de sözleşmeli tarıma yönelik yarattığı arz ile bölgenin en önemli grubu. Yatırım bayrağını Elazığ’a kadar uzatan Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, geçen yıl aldığı Doğu yatırımı kararlarıyla ciddi bir başarı elde etti. Bir önceki yıl 1,3 milyar TL olan şirketin cirosu 2013’te 1,6 milyar TL’ye taşıyan Görener, beyaz et sektöründe bazı firmalar için sıkıntılı süreçlerin yaşandığı 2013 yılında bir dizi yatırımı gündeme alarak dikkatleri çekti. Geçen yıl Elazığ’daki piliç eti üretim tesislerini de devreye alan Banvit, buradaki kuluçka tesisiyle birlikte toplam civciv üretim kapasitesini haftada 4,5 milyon adete yükseltti.

        29

        28. NECATİ KURMEL-Kurmel Grup Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 583

        Çalışan sayısı 3020

        Hayvancılıkta da örnek oldu

        “Herşey 1960’ların ortalarında Toros Dağları eteklerindeki küçük bir dağ kasabası olan Aladağ yakınlarında, mütevazi bir maden ocağında başladı.” Türk iş dünyasının duayen isimlerinden biri olan Necati Kurmel, iş yaşamına atılışını işte bu satırlarla anlatıyor. Birbirinden çok farklı sektörlerde art arda yakaladığı başarılarla 1990’larda ve 2000’lerde adından çokça söz ettiren Kurmel, 2007 yılında 100 milyon dolar yatırımla Türkiye’nin en büyük krom zenginleştirme tesisini kurdu. Aladağ’daki krom madeninden çıkardığı cevherin tamamına yakınını Çin’e ihraç eden Kurmel, madenciliğin yanı sıra Saray Halı ve Saray Gıda markalarıyla ev tekstili ile tarım ve hayvancılık alanında da boy gösteriyor.

        30

        29. ALİ RIZA DİREN-Dimes Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 400

        Çalışan sayısı 650

        , Sütte de öne çıktı

        Türkiye’de meyve suyu sektörünün en önemli oyuncularından biri Dimes. Tokat’ta kurulan şirket, bölgeyi adeta bir meyve suyu üretim merkezi haline getirdi. Temellerini Mustafa Vasfi Diren’in attığı şirketin atılımında ikinci kuşak temsilcisi Ali Rıza Diren’in büyük payı oldu. 2013 yılında 400 milyon TL ciroya ulaşan Dimes’in 2014 hedefi cirosunu 500 milyon TL’ye çıkarmak. 650 kişinin istihdam edildiği şirketin 2014 ihracat hedefi ise 25 milyon TL. Toplam 225 bin metrekarelik dört fabrikasıyla yılda 100 bin ton meyve işleme, 300 bin ton meyve suyu üretme, 100 bin ton süt ve süt ürünleri üretme ve bin 800 ton şarap üretme kapasitesine sahip olan şirket, bölgede istihdama da büyük katkı sağlıyor.

        31

        30. DAVUT DOĞAN-Doğanlar Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 275

        Çalışan sayısı 1200

        Çanakkale’den marka çıkardı

        Listeye yeni giren iş insanlarından biri olan Davut Doğan, Doğtaş’ı 1987 yılında altı kardeşiyle birlikte kurdu. Türkiye’nin önemli mobilya markalarından biri haline gelen Doğtaş, 2013'ü yüzde 10 büyüyerek 275 milyon TL ciroyla kapattı. 2014’te ise yüzde 45’lik büyüme hedefleniyor. Mobilyanın dışında, enerji, gıda, inşaat ve turizm olmak üzere beş farklı sektörde faaliyet gösteren Doğanlar Yatırım Holding ve grup şirketlerinde bin 200 kişi çalışıyor. Şirket, sosyal sorumluluk projeleri de geliştiriyor. Davut Doğan, memleketi Biga’ya sosyal ve çevreci projelerle katkıda bulunuyor. Biga’da babasının adına orman ve Ali Doğan Öğrenci Yurdu’nu yaptıran Doğan, annesinin adına da Ayşe Doğan Kız Meslek Lisesi’ni kurdu. Tiyatro ve müzik alanında çalışmalar yapan Doğan, 2013’te 6 milyon doları eğitime olmak üzere sosyal sorumluluk projelerine 12 milyon dolar ayırdı.

        32

        31. FEHMİ YILDIZ-Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 2700

        Çalışan sayısı 3000

        Kerestede yıldız oldu

        Fehmi Yıldız’ın başında bulunduğu ve yakın zamanda oğlu Hakkı Yıldız’a yönetimini devretmeye hazırlandığı Yıldızlar Holding’in kökleri 1890’lara uzanıyor. Şirket, kereste ticaretiyle işe başladı ve bugün demir-çelikten sigortaya, gübreden deniz işletmeciliğine kadar pek çok farklı alanda hizmet verir konuma geldi. 3 bine yakın çalışanı olan ve 2,7 milyar TL ciroya ulaşan Yıldızlar Holding, 40’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Faaliyet gösterdiği alanlarda kendisine sınır koymayan, hep daha ilerisini yakalamaya çalışan Yıldız, kendine dünya liderliğini hedef koymuş bir iş insanı. Ayrıca Kocaeli’ne eğitim alanında da büyük katkı sağlamış biri. Son olarak Yıldız Entegre Meslek Lisesi’ni yaptırdı. Bunun dışında hem kişisel hem de şirket olarak bölgede pek çok okulun kuruluşuna destek olduğu da biliniyor.

        33

        32. ŞAHİN TÜRKASLAN-Kroman Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 2800

        Çalışan sayısı 1000

        Hakimlikten çelik devinin başına geçti

        Aslında hukuk okudu. 1958 yılında girdiği Ankara Hukuk Fakültesi’nden 1962 yılında birincilikle mezun oldu. Şahin Türkaslan, çelik şirketlerinin başına geçene kadar bir süre hakimlik ve avukatlık yaptı. Kocaeli’nde 1966 yılında yarı mamül ve mamül çelik üretimi yapmak için 300 dönüm arazi üzerine kurulan Kroman’ın 2007’den beri başkanlığını yürütüyor. Çeliğin en büyük kuruluşlarından biri olan Kroman cirosunun yüzde 40’a yakın kısmını ihracattan elde ediyor. Kocaeli’nde hali hazırda üç okul yaptıran Türkaslan Ailesi, dördüncü eğitim kurumu için de proje geliştiriyor. Bünyesinde bin kişi çalıştıran Kroman’ın bölgeye katkısı ve şirketlerindeki modernizasyon yatırımları devam ediyor.

        34

        33. ESİN GÜRAL ARGAT-Gürallar Başkan Vekili
        2013 cirosu (Milyon TL) 860

        Çalışan sayısı 700

        ABD’yi radarına aldı

        İş dünyasında kadınların topuk sesleri her geçen gün daha da yükselirken, Anadolu’da bu yöndeki adımların hala çok ağır olduğunu söylemek yanlış olmaz. Anadolu’nun en etkin 50 iş insanı araştırmamıza adını yazdıran iki iş kadınından biri olan Esin Güral Argat’ın bu başarısında, sadece Kütahya’daki çalışmaları değil, TÜSİAD’da yönetimde aldığı görevlerin etkisi de yüksek. Güral Ailesi’nin Kütahya’daki etkinliğini, TÜSİAD şapkasıyla globale taşımayı başaran Esin Güral Argat, tesislerinde günde ortalama 2 bin ürün üreten Gürallar markasını 130 ülkeye taşıdı. Markanın yurtdışı performansını çok önemseyen ve performanstan memnun olan Esin Güral Argat’ın son dönemlerde özellikle ABD pazarını radarına aldığını söyleyelim.

        35

        34. SAVAŞ ÖZAYDEMİR-Endel Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) *

        Çalışan sayısı *

        Eskişehir’in öncü işadamı

        Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetim kurulu başkanı olan Savaş Özaydemir, kentin en önemli işadamlarının başında geliyor. Eskişehir’in köklü kuruluşlarından Kılıçoğlu’nun başında önemli ve etkin çalışmalara imza attı. 1980’de Eskişehir Sanayi Odası Meclisi'ne üye seçilen, dört yıl sonra yönetim kurulu üyesi olan Özaydemir, 1989’dan bu yana başkanlık görevini aralıksız sürdürüyor. Özaydemir’ın başına geçtiği Endel Grubu, ağırlıklı olarak yapı malzemeleri ve yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Geçen yıl 80 milyon Euro ciro yapan grubun Eskişehir, Ankara, Gebze ve Manisa’daki sekiz işletmesinde bin 700 kişi çalışıyor.

        36

        35. CELAL SÖNMEZ-Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 200

        Çalışan sayısı 1700

        Bursa ekonomisine can Verdi

        Bursa denildiğinde ilk akla gelen şirketlerden biri olan Sönmez Holding’in dümenindeki isim. Bursa’da özellikle tekstil yatırımları ile tanınan Ali Osman Sönmez’den bayrağı devralan Celal Sönmez, holdingte dev bir dönüşümü başarı ile yürüttü. Tekstilde küçülen, çimento, enerji, turizm ve elektronikte öne çıkan bir grup kimliğini yarattığı Sönmez Holding’te başarıyı yakaladı. Yıllık 850 milyon TL’ye ulaşan cirosu ve yaklaşık 2 bin kişiye ulaşan istihdamı ile kentin ekonomisine yön veren Sönmez Holding’in dokuz ayrı sektörde toplam 28 şirketi bulunuyor. Celal Sönmez, 1995-2013 yılları arasında Bursa Sanayi Ticaret Odası’nın da başkanlığını yürüttü.

        37

        36. MAHMUT ARSLAN-Arbel Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 850

        Çalışan sayısı 2050

        Bakliyat kralı

        Mahmut Arslan’ın yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Arbel, mercimek denildiğinde global ölçekte akla gelen şirketlerden biri. 34 yıllık geçmişe sahip olan şirket, Mersin’de 200 dönüm arazi üzerine kurulu günlük 4 bin ton işleme kapasitesine sahip tesisinde hububat ve bakliyat ürünlerini işliyor. ‘Arbella’ ve ‘Arbella Plus ’ markalı 28 çeşit makarnayı Afrika ve Avrupa ülkeleri ile Amerika, Kanada ve Japonya’ya ihraç ediyor. 2001’de Kanada’da mercimek işleme tesisi alarak yurtdışına açılan şirket bugün Türkiye, Kanada, Amerika, Avustralya, İngiltere, Çin ve Güney Afrika’da toplam 29 tesisi ile üretim yapıyor. Şirketleri Toronto Kıymetler Borsası’nda işlem görüyor. Sektöründe yurtdışında borsada işlem gören tek Türk şirketi olan Arbel’in Türkiye’deki faaliyetlerinde 700 kişi çalışıyor.

        38

        37. İSMAİL ÇOBAN-Şölen Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 644

        Çalışan sayısı 1700

        100 ülkeye ihracatı var

        Gaziantep’in ihracatta yakaladığı başarıda önemli katkı sağlayan isimlerden biri de Çoban Ailesi. Şölen, çikolata ve şekerleme alanında Türkiye’nin yıldız şirketlerinden biri. Çoban yönetimindeki Şölen, çikolata, çikolata kaplamalı ürünler ve şekerleme alanında bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidiyle 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren bir firma haline geldi. Üretiminin üçte birini ihraç eden Şölen, ihracatta 200 milyon doları aştı. 2013 yılını 644 milyon TL ciroyla kapattıklarını söyleyen İsmail Çoban, Gaziantep’te dört, İstanbul’da da bir tesis ile üretim yaptıklarını ve bin 700 kişiye istihdam sağladıklarını aktarıyor.

        39

        38. SÜLEYMAN ONATÇA-Uğur Boya Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 149

        Çalışan sayısı 172

        Sivil toplumcu yönü güçlü

        İş hayatına atılmadan önce gittiği Almanya’da üç yıl müzik öğretmenliği yapan Süleyman Onatça, 1988 yılında Adana’da ev aletleri, hırdavat ve cıvata perakende satışı ile ticaret hayatına atıldı. Onatça, yarattığı Uğur Boya markası ile kısa sürede Türkiye genelinde adını duyurdu. Uğur Boya bugün 12 bin metrekare alanda üretimine devam ediyor. 2000 yılında Onatça Otomotiv şirketini kurarak otomotiv sektörüne de adım atan Onatça, 2008’de tüm ticari faaliyetlerini Onatça Grup bünyesinde topladı. Uzun yıllar Adana Sanayici ve İşadamları Derneği ve Çukurova Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanlığı yapan Onatça, 1 Eylül 2012’den beri de Türk Girişim ve İşdünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlığını yürütüyor.

        40

        39. MEHMET TUZA-Pakpen Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 430

        Çalışan sayısı 827

        Konya’da yedi fabrikası var

        Konya merkezli Pakpen, pencere sistemleri üzerindeki çalışmalarını yalıtım ve boru sektörlerine taşıyarak Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına girmeyi başarmış bir grup. Konya’da yedi fabrikasıyla 430 milyon TL ciroya ulaşan Pakpen Şirketler Grubu’nun yönetim kurulu Başkanı Mehmet Tuza, bu dönemde özellikle yurtdışı pazarlara odaklandıklarını söylüyor. 2009’dan bu yana her yıl yüzde 10-15 aralığında büyüyen Pakpen’in ihracatta çok önemli başarılara imza attığını söyleyen Mehmet Tuza, bölge ülkelerinde yatırım için çalışma yürütüyor. Tuza, “İsrail’in doğalgaz dağıtımı projesinden iş aldık. Konutlara doğalgaz dağıtım borularını biz sağlayacağız. Henüz imza atılmadı, anlaşma üzerinde çalışıyoruz. Bu iş 10 yıl boyunca sürecek ve yıllık 10 milyon dolar civarında ciro katkısı sağlayacak” diyor.

        41

        40. SAMİ ÖZDAĞ-Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 550

        Çalışan sayısı 2000

        Karaman Bisküvi Krallığı’nın öncüsü

        Karaman’ın bisküvi kenti olarak anılmasında Saray markasının büyük katkısı var. Karaman’dan dünyanın 80 ülkesine açılan Saray markasının kurucusu Sami Özdağ’ın bugün 550 milyon lira ciroya ulaşan holdinginin temelinde ise babasından aldığı ticari dersler bulunuyor. Karaman’ın köylerinde peynir, bal gibi gıda ürünlerinin ticaretini yapan baba Kamil Özdağ, çocuklarının en büyük esin kaynağı oluyor. Kardeşlerin ortak çabalarıyla geçen 30 yılın ardından bugün 2 bin çalışanlı bir holdinge uzanan başarıyı Sami Özdağ, “Bugün bisküvi alanında markalı ürünler içinde ilk üç firmadan biriyiz” diye anlatıyor. Karaman’ın en büyük bisküvi ve çikolata yatırımcısı. Pek çok kuruluşun daha bu sahaya girmesine ön ayak oldu.

        42

        41. AHMET TİRYAKİOĞLU-Tiryakioğlu Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 2670

        Çalışan sayısı 683

        En büyük tarım ihracatçısı

        Tiryaki Agro Gıda, 1980 yılında Ali Tiryakioğlu tarafından Gaziantep'te küçük bir mercimek işleme tesisi ile açıldı. 1992 yılında ikinci kuşak temsilci Ahmet Tiryakioğlu’nun şirkete gelmesiyle kurumsallaşma ve yurtdışına açılma süreci başladı. 500 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye'nin en büyük tarım ürünleri ihracatçısı olan Tiryaki Grup’un 2013 cirosu 1 milyar 405 milyon dolara ulaştı. 2014’te bu rakamı 1 milyon 580 bin dolara çıkarmayı hedefleyen şirket 683 kişiye istihdam sağlıyor. Ahmet Tiryakioğlu, STK’larda da çok etkin bir isim. Halen Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı olan Tiryakioğlu, TOBB bünyesinde Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu üyeliği ve Ticaret Borsaları Konsey üyeliği görevlerini yürütüyor.

        43

        42. ERDEM ÇENESİZ-Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 285

        Çalışan sayısı 720

        Çorum’da ece markası doğdu

        Ece Çorum’dan çıkan Türkiye’nin en başarılı şirketlerinden biri. Şirketin öyküsü 1965 yılında başlıyor. Çenesiz Ailesi’nin tuğla ve kiremit alanında başladıkları üretim maceraları, Türkiye’nin birçok yerinde kurdukları tesislerle devam ediyor. Bugün inşaat malzemeleri, makine imalatı ve gayrimenkul yönetimi alanlarında bünyesinde 10 şirket bulunan Ece Group, iki ülkede toplam yedi üretim merkezi ile 87 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan ve 920 kişiye istihdam sağlayan bir sanayi grubuna dönüşmüş durumda. En büyük ihracat pazarı AB ülkeleri olan şirket, bu yıl 30 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Geçen yılki 150 milyon liralık cirosunu da bu yıl 200 milyon liraya yükseltmeyi planlıyor.

        44

        43. LÜTFÜ YÜCELİK-ER-ÇİM-SAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 540

        Çalışan sayısı 1250

        Güçbirliğinin 20 yıldır başında

        Erzurum, 1993’te özelleştirme kapsamına alınan Aşkale Çimento ile yıllarca unutulmayacak bir başarıya imza attı. Erzurum ve çevresindeki ilerlerken1000 kişinin ortaklığı ile yeni bir yapıya kavuşan tesisin başına geçen Lütfü Yücelik, 20 yıldır aralıksız sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığı ile Aşkale Çimento’yu 10 ilde üretim yapan sektörünün en büyük oyuncularından biri haline getirdi. Tüm yatırımlarında çevre duyarlılığı ile hareket eden Yücelik, tesislerinde Türkiye’de ilk kez atık sıcak gazdan enerji üretmeye başladı. Lütfü Yücelik, başarısının sırrını şu sözlerle tarif ediyor: “Biz Aşkale’de bir paylaşma iklimi oluşturduk. İnsana ve çevreye saygı, yatırımlarımızın temelini oluşturuyor.”

        45

        44. ŞENOL ŞANKAYA-Yeşim Tekstil CEO’su
        2013 cirosu (Milyon TL) 522

        Çalışan sayısı 4000

        Sanata da destek oluyor

        Yeşim Tekstil, Türkiye’nin en büyük tekstil şirketlerinden biri. Bugün 275 milyon dolarlık cirosuyla 4 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bursa’da yeşeren ve dünyaya yayılan Yeşim Tekstil’in başarı öyküsünün arkasında ise ikinci kuşak olarak işin başına geçtiğinde risk almaktan çekinmeyen Şenol Şankaya var. Yeşim Tekstil, Burberry, Hugo Boss, Nike, Esprit ve Zara gibi dünya devlerine üretim yapıyor. Proje bazlı birçok sosyal sorumluluk çalışmasına destek veren Şankaya’nın uzun soluklu üç projesi bulunuyor. 2003 yılında kurulan Yeşimspor, altyapıdan geleceğin basketbolcularını yetiştiriyor. Ayrıca Yeşim Tekstil 2006 yılından bu yana Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte başarılı gençlere burs veriyor.

        46

        45. OKTAY MERSİN-Sadık Grup Başkan Yardımcısı
        2013 cirosu (Milyon TL) 477

        Çalışan sayısı 405

        En son tarıma girdi

        Baba İrfan Mersin’in temellerini attığı Sadık Grup, Denizli merkezli faaliyetlerini dört koldan devam ettiriyor. Otomotiv, akaryakıt, sigorta ve en son girilen tarım alanındaki yatırımları ile 400’ün üzerinde çalışana istihdam yaratıyor. Bu yılın başında grupta bir idari değişim oldu. Uzun süredir grubun başkanlığını yürüten Oktay Mersin, koltuğunu kardeşi Turgay Mersin’e bıraktı. Denizli’de çok sayıda hayır kurumunda imzası bulunan şirketin dökme mazot başta olmak üzere akaryakıt sahasındaki etkin çalışmaları yalnız memleketinde değil, Türkiye’nin dört bir yanında hızlı bir büyüme içerisinde. 2013’te 477 milyon TL ciro elde eden Sadık Grubu’nda son adım attığı tarım da dahil 405 kişi çalışıyor.

        47

        46. NURİ ÇOMU-Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1000

        Çalışan sayısı 745

        Adana’dan 80 ülkeye uzanıyor

        Nuri Çomu’nun 1974’te kurduğu Sunar Grup, komşu ülkelerden Seyşeller ve Fransız Guyanası’na kadar farklı coğrafyalara, zeytinyağından mısır yağına, ayçiçek yağından margarine kadar geniş ürün yelpazesiyle ihracat yapıyor. 2013 yılında ihracatını yüzde 74 oranında artırarak 213,1 milyon TL’ye ulaştıran şirket 537 milyon TL de ciro yaptı. 1974’ten sonra yatırımlar yaparak bölgede tarıma dayalı sanayinin gelişmesini katkı sağladı. Çiftçi dostu uygulamaları ile Çukurova insanına önderlik etti. İlerleyen yaşına rağmen iş hayatından kopmayan Nuri Çomu, Adana’da girişimci kişiliğinin yanı sıra hayırsever bir işadamı olarak da nam saldı. Eğitim ve sağlık alanlarında yaptığı sayısız hizmetlerinden dolayı TBMM tarafından 2007’de ‘Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

        48

        47. İSMAİL AKÇURA-Anemon Onursal Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 100

        Çalışan sayısı 1000

        Manisa’dan turizme açıldı

        İnşaat sektöründe faaliyet gösterirken 24 yıl önce turizm sektörüne giren Manisalı işadamı İsmail Akçura, Anemon markasıyla sektörde bir başarı öyküsü yazdı. Bugün Türkiye’nin çeşitli noktalarında 20 civarında oteli bulunan Anemon Oteller Zinciri Onursal Başkanı İsmail Akçura’nın hedefi şirketi ortak almadan 50 şubeli bir marka haline getirmek. 72 yaşındaki Akçura, kültür sanat faaliyetlerine destek veriyor. Manisa Anemon Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yapımını üstlenen Akçura, Manisa’da yaklaşık dokuz yıldır devam tarihi Agai bölgesindeki kazıların sponsorluğunu da yapıyor. Ayrıca Kütahya Çavdarhisar’da dünyada ilk borsa binası ile tiyatro ve buna bitişik stadyum bulunan Aizanoi antik kentindeki kazı çalışmalarına destek veriyor.

        49

        48. MEHMET SELİM KARA-Has Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 1306

        Çalışan sayısı 1200

        Hatay’da eğitimin öncüsü

        Hataylı Karaali Ailesi’nin iş hayatındaki geçmişi 1920’lere dayanıyor. Taşımacılık işine at arabasında postacılık yaparak adım atan şirket, bugün Türkiye’nin yanı sıra güneyde Yemen'den kuzeyde Sibirya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada hizmet veriyor. Bu başarısı nedeniyle Has Grubu, geçen yıl Rusya’nın en büyük taşımacılık ödülü olan ‘Altın At Arabası’nı üçüncü kez aldı. Şirketin kurucularından Mehmet Selim Kara, sosyal ve eğitim konularına duyarlılık gösteren hayırsever bir işadamı. Hatay'ın Samandağı ilçesinde İsmail ve Mehmet Selim Kara Kız Meslek Lisesi’ni yaptıran Mehmet Selim Kara, bölgesinde çeşitli sosyal sorumluluk projelerine destek veriyor.

        50

        49. ERDOĞAN ATAY-Atay Holding Onursal Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 200

        Çalışan sayısı 600

        Aydın’da itibarlı holding yarattı

        Erdoğan Atay, madencilik sektörünün duayenlerinden biri. Bugün oğullarıyla birlikte çalışan Atay, Atay Holding’in onursal başkanı olarak, iş dünyasındaki yarım asırlık tecrübesini onlarla paylaşıyor. 1910 yılında kömür işletmeciliği ile ticari faaliyetine başlayan Atay Holding, bugün madencilik sektöründe kömür ve mermer, tarım sektöründe zeytin, incir ve üzüm yetiştiriciliği, gıda sektöründe zeytinyağı üreticiliği, ticaret sektöründe akaryakıt bayiliği, sigorta sektöründe sigorta aracılığı konularında yatırımlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Holdingin toplam cirosu 200 milyon TL, çalışan sayısı ise 600.

        51

        50. OSMAN YILDIRIM- Yıltaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
        2013 cirosu (Milyon TL) 229

        Çalışan sayısı 650

        Sivas’ı yatırım üssü yaptı

        Hacı Osman Yıldırım, Sivas denilince ilk akla gelen isimlerden biri. Sivas’ı 2000’li yılların başında çıkarılan teşvik yasası kapsamında Anadolu’nun yatırım üssü haline getiren Osman Yıldırım, kente Aselsan ile birlikte Türkiye’nin ilk lens fabrikasını kurarak adından söz ettirdi. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitiren Yıldırım’ın sahibi olduğu Yıltaş Grup, inşaat-taahhüt, lojistik, medya, gıda, medikal ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevini üstlenen Yıldırım, 10 yıldan bu yana da Sivas Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanlığı görevini başarı ile yürütüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ