Seçkin Ürey / HT GAZETE
Çatışma ortamı Irak’a ihracatı yüzde 18.5 düşürürken tekstil ihracatı, yüzde 169.9 arttı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Bir firmanın kurduğu çocuk bezi bağlantısı sayesinde oldu” dedi.
Habertürk, Türkiye’nin en büyük beş pazarı arasında yer alan Irak’a ihracatın çatışma ortamı nedeniyle yüzde 18.5’lik düşüşünü ve İngiltere’nin başını çektiği ülkelerin kaybı kapatmasını dün gündeme getirmişti. 1-25 Haziran dönemine ait verilerin sektörel bazda geçen yılın aynı dönemiyle yapılan karşılaştırması, tekstil sektörünün Irak’a ihracatının yüzde 169.9 gibi dev bir oranla artırdığını ortaya koydu. Geçen yıl aynı dönemde tekstil sektörünün Irak’a ihracatı aylık bazda da ufak kabul edilebilecek bir rakam olan 4.2 milyon dolar seviyesindeydi. Ancak sektör bu yılın çatışma ortamında ihracatını 11.5 milyon dolara çıkardı.
BAĞLANTI DENK GELDİ
Bunun nedenini İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle’ye sorduk. Gülle, “Ezici çoğunluğu bir firmanın Irak’ta kurduğu çocuk bezi satış bağlantısı ihracatımızı patlattı. Yani teknik tekstil kalemi sayesinde oldu. Bağlantı bu ay da devam etmiş. Gelecek dönem devam eder mi bilemem” şeklinde konuştu. Tekstilin 1-25 Haziran toplam ihracatı geçen yıla göre 61.1 milyon dolarla yüzde 11.84 oranında arttı. Irak’a yapılan ihracat artışı bunun yüzde 11.9’unu oluşturdu. Sektörün toplam ihracatı ise 557.7 milyon dolar oldu. Tekstilcilerin yılbaşından 25 Haziran’a kadar olan ihracatı da geçen yıla göre artış kaydederek 4.3 milyar dolara ulaştı.
HAZIRGIYIM ILK 10’DA ARTIRAN TEK SEKTÖR
Türkiye’nin 1-25 Haziran dönemi itibarıyla Irak’a en fazla ihracat yapan ilk 10 sektöründen sadece hazırgiyim, olumsuz çatışma ortamında satışlarını artırmaya devam etti. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre 30.1 milyon dolardan 37.3 milyon dolara yükseldi. Bu oransal anlamda yüzde 24’lük artışa denk geldi. En fazla gerileme ise çelikte görüldü.
ARTIŞ ORANINDA İRAN TAKİP EDİYOR
Tekstil sektörünün Irak’a gerçekleştirdiği yüzde 169.9’luk ihracat artışı, aylık bazda 10 milyon doların üstünde satış yaptığı ülkeler arasında da en fazla yükselme oldu. Oran bazında Irak’ı İran takip etti. İran’a ihracat yüzde 44 artışla 17.3 milyon dolardan 24.9 milyon dolara çıktı. İran’ı yüzde 42’yle İspanya takip etti. Tunus’a yüzde 31, Almanya’ya yüzde 19, Belçika’ya yüzde 18 ve İngiltere’ye yüzde 17 artış oldu. Sektörün tutar anlamında en fazla ihracat yaptığı ülke İtalya’ya ise artış yüzde 10’da kaldı. Söz konusu dönemde İtalya’ya 59.7 milyon dolar ihracat yapıldı.
Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Habertürk Gazetecilik A.Ş.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.