Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Köprü ve otoyol zammı da otomatiğe bağlanıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Özelleştirme programına alınan köprü ve otoyollarda, akaryakıt, elektrik ve doğalgazda olduğu gibi 'otomatik fiyatlandırma' sistemine geçilmesi için çalışma başlatıldı.Buna göre, köprü ve otoyol geçiş ücretleri, dolar ve enflasyondaki değişikliklere göre belirli aralıklarla artırılıp azaltılacak. Sistem için, ya dolar ya da Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki (Üfe) artış oranları dikkate alınacak. Artışlar, otomatik olarak 6 ayda bir araç sahiplerine yansıtılacak. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, yatırımcıların özelleştirme öncesi önlerini görebilmesini sağlamak amacıyla böyle bir karar alındığını belirtiyor.

        Otoyol ve köprü zamlarının sürekli yargıya takılması sebebiyle yatırımcının önünü görmesinin zorluğuna değinen yetkililer, şunları aktardı: "Özelleştirmeden önce çıkarılacak yasal bir düzenlemeyle zam oranları üretici fiyatlarındaki artışa göre belirlenecek. Üfe'deki artış, 6 ya da senede bir zam olarak yansıyacak. Böylece, zam oranları yargıya takılmamış olacak. Bu neyi getirecek? Yatırımcıya ödediği paranın kaç yılda geri dönüşümünü hesaplama imkânı verecek. Yatırımcı da ihalede ona göre işletme süresi verecek."

        Karayolları Genel Müdürlüğü ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, köprü ve otoyollardaki otomatik fiyatlandırmayla ilgili düzenlemeyi, 18 Aralık'ta çıkılacak İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir otoyol ihalesine yetiştirmeyi planlıyor. Yeni düzenlemeyle ihaleye girecek yatırımcı sayısının artması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce de, ihalede rekabeti artırmak ve yatırımcı sayısını yükseltmek için teşvik edici düzenlemeler yapmıştı. İnşaat süresi 5,5 yıldan 7 yıla çıkarıldı. İnşaatın kısa sürede tamamlaması halinde, köprü ve otoyolun ticari işletmeye açılması müsaadesi getirildi. Diğer bir kolaylık da, Gebze-Bursa otoyol bölümü; Gebze-Orhangazi ve Orhangazi-Bursa olarak ikiye ayrıldı. Devlet, her iki bölge için de trafik yoğunluğuna bağlı olarak yatırımcıya belli sayıda araba için geçiş güvencesi verme kararı aldı. Yeni düzenlemelerin yanı sıra köprü ve otoyollara yapılacak zamların da otomatiğe bağlanması, 5 milyar dolara mal olacak İzmit Körfez geçişi ve Gebze-İzmir otoyolu ihalesi öncesi, yatırımcılar için önemli bir değişken (parametre) olacak.

        Köprü ve otoyol satışı 2009'a erteleniyor

        Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına göre bu yıl sonuna kadar ilana çıkması gereken köprü ve otoyol özelleştirmesinin 2009 yılına kalabileceğini bildirdi. Otoyol ve köprülerin özelleşmesi için ilgili yasanın TBMM'den geçmesi gerektiğini belirten Kilci, "Yasa Genel Kurul'da onaylandıktan sonra herhalde bir tekrar değerlendirme yapmamız gerekecek. Yasa henüz Genel Kurul gündeminde. Bu yıl içerisinde çıkarılır veya önümüzdeki yıla sarkar diye bir öngörüde bulunmak zor. Meclis gündemini de dikkate aldığınızda herhalde 2009'a da sarkabilir." dedi. Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu özelleştirme kapsamında bulunuyor. Otoyollarda 25 yıllık imtiyaz devri söz konusu olacak

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ