Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Perakendeciler umutlu - Makro Ekonomi Haberleri

        "Perakende Güneşi Ödülleri '08"e layık görülen kişi ve kuruluşlar, düzenlenen basınla sohbet toplantısında bir araya geldi. Bu yıl "Yaşam Boyu Başarı Ödülünü"ne layık görülen Akarlılar, burada yaptığı konuşmada, işveren olarak sıkıntılı devirleri gördüklerini, bunların zamanla aşıldığını anlattı.

        Akarlılar, bugün üretim tarafında ciddi bir daralma olmadığını belirterek, Mavi Jeans olarak yüksek adette üretim yaptıklarını, üretimde daralma olmadığı sürece perakende de daralma olacağını sanmadığını dile getirdi.

        İhracatlarını bu yıl, geçen yılın üzerinde kapatacaklarını bildiren Akarlılar, "Gelecek yıla ilişkin çok karamsar, olumsuz düşüncede değilim. Belki bir duraklama olacak, ancak kötü bir yıl beklemiyorum" dedi.

        "Perakendeye Katkı Ödülü"ne layık görülen Multi Turkmall Yönetim Kurulu Başkanı Otto Nagel ise Türkiye'nin, perakende alanında 15 yılda inanılmaz noktaya geldiğini söyledi.

        Bu dönemde Multi Turkmall'ın büyük projelere imza attığını belirten Nagel, 2001 yılında krizi yaşadıklarını, bu dönemde geliştirdikleri projeleri 2003 yılında gerçekleştirdiklerini anlattı.

        Türkiye'de 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizi anımsatan Nagel, "Ben eminim ki Türkler bu krizin de üstesinden gelirler" dedi.

        Krizin daha başında olunduğunu ifade eden Nagel, Avrupa'nın durumunun ABD'den daha iyi olduğunu, Türkiye'nin ise avantajlı ülkelerin başında geldiğini söyledi.

        Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini belirten Nagel, "Türkiye'nin çok daha şanslı olduğunu düşünüyorum" dedi.

        "ŞİRKETTE KRİZ LAFINI YASAKLADIK"

        "Maximum Özel Ödülü"nü kazanan Silk & Cashmere Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Zamanpur ise şirkette kriz lafını yasakladığını belirterek, bu dönemi "hassas" dönem olarak nitelendirdiklerini anlattı.

        Zamanpur, tüketiciyi her zaman el üstünde tuttuklarını, tüketici ile aralarında bir "aşk" ilişkisi olduğunu ifade ederek, bu dönemde tüketiciler konusunda daha çok çalışacaklarını söyledi.

        Fiyatla rekabete inanmadığını dile getiren Zamanpur, kaliteli ürün ve servisle rekabet olabileceğini kaydetti.

        Kriz için özel önlem almayı yanlış bulduğunu vurgulayan Zamanpur, şirketlerin normal dönemlerdeki çalışmalarına devam etmesi gerektiğini belirtti.

        Zamanpur, bu dönemde yeni pazarlara gittiklerini, hiçbir zaman morallerini bozmadıklarını dile getirerek, iş hayatında kriz olmayan 4 yıl yaşadığını, böyle dönemlere alıştıklarını ve nasıl başarılacağını öğrendiklerini ifade etti.

        Mağazalar kategorisinde "En Başarılı Profesyonel Yönetici Ödülü"ne layık görülen YKM Genel Müdürü Jaklin Güner de bu dönemde değişen tüketici taleplerine hızla cevap verdiklerini, tüketicilerin "daha ederine" ürün almak istediğini belirtti.

        YKM'nin bin marka ile çalıştığını, altyapısı sayesinde bu durumu yönetebildiğini anlatan Güner, bu zor dönemde ses getirecek kampanyalar yaptıklarını, önümüzdeki dönemde de iş ortaklarıyla birlikte ciddi dayanışma içinde büyük başarılara imza atacaklarına inandıklarını söyledi.

        Güner, gelecek döneme ilişkin olumsuz düşüncede olmamakla birlikte temkinli olduklarını, motivasyonu en üst seviyede tutmaya çalıştıklarını dile getirerek, "Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren daha iyi bir ruh haline sahip olacağımıza inanıyorum" dedi.

        "KRİZ DÖNEMİNDE 700 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIK"

        Marketler kategorisinde "En Başarılı Profesyonel Yönetici Ödülü"nü kazanan Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir ise bu süreçte "moral" unsurunun önemli olduğuna dikkati çekerek, müşteri sepet ortalamalarında düşüş olmadığını, ancak çok idareli kullanma döneminin geldiğini söyledi.

        Bu krizin moral ve motivasyonla atlatılabileceğine işaret eden Özdemir, "Bu ülkeden başka gidecek yerimiz yok. Ben kötümser değilim. Kriz döneminde 700 kişiye istihdam sağladık. 1 ayda 6-7 mağaza açtık" dedi.

        Alışveriş merkezleri kategorisinde "En Başarılı Profesyonel Yönetici Ödülü"nü kazanan Carousel AVM Genel Müdürü Orhan Demir ise finansal kesimlerdeki durumun halkı tedirginliğe sevk ettiğini belirterek, felaket tellallığı yapılmaması gerektiğini ifade etti.

        Şu ana kadar kiracıları ile sorun yaşamadıklarını belirten Demir, bu konuda duyarlılık gösterdiklerini, kiracıları ile olması gereken iletişimi sağladıklarını anlattı.

        Alışveriş merkezlerinin üzerinde bir şeyler döndüğünü savunan Demir, "Sigara yasağını çıkardılar. Bu, ziyaretçilerimizi yüzde 30 oranında azalttı. Maliyeciler mağazalarda 'fiş kesiliyor mu' diye alışveriş merkezlerinde dolaşıyorlarmış. AVM'ler kayıtlı ekonominin en iyi olduğu yerlerden biridir" diye konuştu.

        "En Beğenilen Perakende Kuruluşu Ödülü"ne layık görülen LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise krizlere hazırlıklı olmanın önemine işaret etti.

        Küçük, bu yıl her hafta bir mağaza açarak 230 mağazaya ulaştıklarını kaydederek, gelecek yıl bütçesinde herhangi bir değişiklik yapmadıklarını, 45 yeni mağaza açma hedefleri bulunduğunu bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ