Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Havada kriz yok! - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyayı saran küresel finansal kriz, tasarruf tedbirleri uygulayan Türkiye'deki havayolu şirketlerini etkilemedi. Geçen yıl eleman çıkarmayıp aksine alım yapan sektörün çatı kuruluşuTürkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Kriz bizi teğet geçti" dedi.Zaman gazetesinin haberine göre, Alioğlu, kurulan ve faaliyetteki şirketlerin uçak kiralaması veya satın almasıyla sektörün 2009'da en az yüzde 10-15 büyümesini hedeflediklerini söylüyor.

        Saga Havayolları'nın yönetim kurulu başkan yardımcılığını da yürüten Alioğlu, Amerika'da başlayıp Avrupa'ya kadar ulaşan krizin Türkiye'yi aynı oranda etkilediğini söylemenin haksızlık olacağını savunuyor. Verdiği bilgiye göre, Avrupa ve ABD'de 50'ye yakın havayolu şirketi krizden etkilenerek batarken, Türkiye'de kriz nedeniyle batan şirket yok. 2008'in ilk çeyreğinde Tarhan&Towers, Golden Airlines ve Fly Air operasyonlarını yönetim sıkıntıları sebebiyle durdurdu. Alioğlu, "O tarihte ne dünyada ne de ülkemizde bir kriz söz konusu değildi. Son aylarda ise World Focus ve İnter Airlines şirketleri operasyonlarını durdurmuştur. Yaşadığı kaza sonrası sıkıntıya giren World Focus ile İnter'in de krizden dolayı kapandığını söyleyemeyiz." diyor. Kapanan şirketlerde çalışan kaptan pilot, yardımcı pilot, kabin ekibi ve teknik elemanların kısa sürede diğer havayollarında iş bulduğunu dile getiren dernek yöneticisi, yeni kurulan Turkuaz Airlines'ın ciddi sayıda istihdam sağladığını ve bir süre sonra faaliyete geçecek Tailwind Airlines'ın da ciddi sayıda işgücü istihdamı sağlayacağını vurguluyor. Alioğlu, "Bana göre yarısı psikolojik olan bu krizde, havayolu sektöründe eleman çıkarılması söz konusu olmamıştır. Aksine bazı şirketlerimiz az veya çok eleman alımı yapmıştır." diye konuşuyor. Ham petrol fiyatlarının 150 dolara çıkması ile TL'nin değer kaybetmesinin havayolu şirketlerini zor duruma düşürdüğünü anlatan TÖSHİD Genel Sekreteri'ne göre, TL ile bilet satan havayolları petrolden gelecek kazancı da bu yüzden kaybetti. Alioğlu, "2008'i küçülmeden, filoyu aynen muhafaza ederek hatta biraz büyüyerek kapatmanın sevinci içindeyiz. Daha önemli kayıplar da yaşayabilirdik." ifadelerini kullanıyor.

        Yeni yıla umutla ve iyimser bir yaklaşımla girdiklerini belirten Musa Alioğlu, petrolün indiği yerde kalmayacağını bilerek hazırlıklarını yaptıklarını dile getiriyor. 26 milyonu aşkın turistin geldiği Türkiye'de, rakamın gerilemeyeceğini ve bu yüzden kendilerine çok iş düşeceğini beklediklerini kaydeden Alioğlu, filoyu büyütme ve yeni istihdam sağlayarak, 'ülke ekonomisinden alan değil, veren sektör olma' kararlılığı taşıdıklarına dikkat çekti ve şunları aktardı: "Turizmdeki yerimizin vazgeçilmez olduğunu devletimiz biliyor. Bu anlamda krizin bu yıl da bizi teğet geçmesi için devlet desteğine ihtiyacımız olacaktır. Bu konuda bazı sübvansiyonların gündeme getirilmesi kaçınılmaz olabilir." dedi.

        Hava taksiye ilgi artıyor işletme sayısı 66 oldu

        Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM), geçen yıl 10 işletmeye verdiği izin ile hava taksi işletmelerinin sayısı 66'ya yükseldi. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde işadamları için alternatif ulaşım aracı olmanın yanı sıra fotoğraf ve film çekimi, geziler ve turlar, hava ambulansı gibi konularda da hizmet sunan hava taksi şirketlerinin sayısı hızla artıyor. Hava taksi işletmeciliği yapmak üzere ön izin alan Kuğu, Körfez, Çağdaş, Burhanettin Kaya, Türkmen, Foto, Sertur, Eti, Port ve ATP Havacılık, hazırlıklarını tamamlayarak 2008'de çalışma ruhsatı almaya hak kazandı. 2002'den bu yana 36 işletme kurulurken, 17 işletmenin ruhsatları iptal edildi. Böylece 2002'de 48 olan hava taksi işletmelerinin sayısı 66'ya ulaştı. İşletmelere ait 55'i iş jeti olmak üzere 223 hava aracı bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ