Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Opel'le ilgili belirsizlikler var' - Makro Ekonomi Haberleri

        Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, Fiat ve Magna International'ın, ABD'li otomotiv şirketi General Motors'un (GM) Avrupa birimi bünyesindeki Opel ile ilgili planlarında halen giderilmesi gerekli belirsizlikler bulunduğunu söyledi.

        Guttenberg, haftalık Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, ''Magna ve Fiat'ın planlarında halen açıklığa kavuşturulması gerekli bazı sorunlar var. Şimdilik, her iki şirket konusunda aynı açıklık ve kuşkucu tavra sahibim'' dedi.

        GM'nin haziran ayında iflas koruma başvurusunda bulunması olasılığının göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Guttenberg, herhangi bir güçlüğü önlemek için Opel'in sahipliğinin geçici olarak kayyuma devredilebileceğini belirtti.

        Bir banka konsorsiyumunun Opel'e köprü kredisi önerebileceğini ifade eden Guttenberg, hükümetin Opel'den hisse alacağı iddiasını yalanladı.

        Guttenberg, ''tabii ki koruyabildiğimiz kadar iş ve mümkün olduğu kadar tesisi garanti etmek istiyoruz, ancak aynı zamanda vergi gelirleri sorumluluğuyla ilgili yükümlülüğümüz de var'' diye konuştu.

        Bu arada İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, Fiat üst yöneticisi Sergio Marchionne ise planını Almanların kabul edeceğinden emin olduğunu söyleyerek, ''onları ikna edeceğimden eminim. Onlar ve bizim için doğru tutum bu'' dedi.

        KAİSERSLAUTERN'DEKİ FABRİKANIN GELECEĞİ

        Bu arada Opel'in motor fabrikasının bulunduğu Kaiserslautern kentinin dahil olduğu Rhineland-Palatinate eyaletinin Başbakanı Kurt Beck, ''Fabrikanın geleceği konusundaki kaygılarım çok çok büyük'' dedi.

        Geçen hafta Marchionne ile görüşen Beck, ''Kaiserslautern'de herşeyden önemlisi, Opel'in çıkarları ve onun Almanya'daki üretim fabrikalarıyla ilgili soru işaretlerinin azalacağına artıyor olması. Şimdi bu durum beni bir nebze korkutuyor'' diye konuştu.

        Fiat, Kaiserslautern'deki motor fabrikasının muhtemelen kapatılacağını, çünkü İtalya'nın güneyindeki fabrikada aynı motorları yaptığını açıklamıştı.

        Kaiserslautern'deki Opel fabrikası 3,400 kişiye istihdam sağlıyor.

        OPEL İŞÇİLERİ DE KAYGILI

        Opel'in eğitim atölyesinde elektrik tesisatçısı eğitimi alan Markus Giesler, ''Burada kendimi evimde gibi hissediyorum. Ancak şimdi korkmaya başladım. Her zaman çıraklık eğitimimi burada tamamlayacağımı ve daha sonra Opel'de çalışacağımı ve kariyer yapacağımı düşündüm. Ancak bu şimdi belirsiz gibi görünüyor'' diye konuştu.

        Eyaletin en büyük işletmesi olan Opel fabrikasında babası 25 yıldır çalışan Sarah Hollinger, ''Bu konu her zaman gazetelerin ve radyoların gündeminde yer alıyor. Babamla çalışmaya giderken, bunları duyuyoruz ve doğal olarak bu konu hakkında konuşuyoruz'' dedi.

        Giesler gibi çıraklık eğitiminden geçen Hollinger, Fiat'ın kendileri için çok iyi plan sunduğunu düşünmediklerini, bu yüzden herkesin aynı endişeyi taşıdığını ifade etti.

        Marvin Elbeck, Opel'de çalıştığı 11 yıl boyunca daha önce de benzer tehditlerle karşılaştıklarını, ancak bu sefer ''korktuğunu'' söyledi. 52 yaşındaki Elbeck, yaşına gönderme yaparak, ''yeni bir bakmak için mükemmel bir yaş'' dedi. Elbeck, ''Halen okulda eğitimlerini sürdüren üç kızım ve ödeme yapmam gereken bir ev var. Ben, fabrikada aynı durumdaki 3 binden fazla işçiden biriyim'' diye konuştu.

        Fabrikadaki işyeri konseyi başkan yardımcısı Lothar Sorger de, ''İnsanlar, Marchionne'nin görüşmelerin ilk turunda kapatma gibi bir mesajla nasıl geldiğini anlayamıyorlar'' dedi.

        Danışmanlık şirketi HIS Global Insight'tan Tim Urqhart, Fiat'ın, Kaiserslautern'deki fabrikayı kapatmasının mantıklı ve Fiat'ın Opel'i satın aldığında birkaç ''stratejik tasarruf önleminden'' biri olacağını söyledi.

        Otomobil parçalarının başka yerde yapılabileceğini ve başkalarından satın alınabileceğini belirten Urqhart, Opel'in özellikle Astra ve Insignia modellerinde kullanılan 1,9 litrelik dizel motorlarının, Fiat'ın İtalya'da Pratola Serra'daki motor fabrikasında üretildiğini ifade etti.

        Sektörün faaliyetlerinde ''düzeltmelere'' ihtiyacı olduğunu kabul eden Sorger, tasarruf yapmak için işçi çıkarmaların çok basit olduğunu ve satışları artırmak için başka yollar bulunduğunu kaydetti.

        Sorger, ''Bazı yaralar almaya hazırız, ancak fabrikanın kapanması bir felaket olabilir. Çünkü iş fırsatları bakımından çok zengin bir bölge değiliz, Opel giderse tüm bölge yıkılır'' diye konuştu.

        Fiat üst yöneticisi Marchionne, Opel ile ilgili planını sunmak için geçen hafta Almanya'yı iki kez ziyaret etmiş ve yetkililerle görüşmüştü.

        Avusturya ve Kanada menşeli otomobil parça tedarikçisi Magna International şirketi de Opel ile ilgili azınlık hissesi satın almak dahil bazı seçenekleri değerlendirdiğini açıklamıştı.

        Opel, Almanya'da 26 bin kişiye istihdam sağlıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ