Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekonomiye yeni plan gerekli - Makro Ekonomi Haberleri

        ürkiye’nin en kârlı bankası Akbank’ın Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer’den sıcak para uyarısı geldi. Türkiye’nin son 5 yılda ekonomik anlamda çok başarılı bir seyir izlediğinin altını çizen Suzan Sabancı Dinçer, tüm olumlu tabloya rağmen bono piyasasında 30 milyar dolar, hisse senedi piyasasında ise 40 milyar doların üzerinde sıcak para olduğunu, bunun da bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Suzan Sabancı Dinçer, 2006’da 19 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye geldiğini ancak her yıl bu kadar yüksek temponun yakalanmasının da kolay olmayacağını söyledi.

        Emniyet subapı önerisi Bu yüzden Türkiye’nin acil olarak stratejik planlamaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Suzan Sabancı Dinçer, belli sektörlerin seçilerek bu sektörlerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Suzan Sabancı Dinçer, “Sıcak paranın sahipleri kazanır ya da ürker gider. Bu paranın yarısı gitse sorun olur. Her yıl 19 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye de çekemezsiniz. O yüzden bir tehdit var. Bunu görerek acil planlama yapılması belli sektörlerin teşvik edilmesi ve büyümeye imkan tanınması lazım” diye konuştu.

        Yabancı bankalar dominant olamaz Suzan Sabancı Dinçer, son dönemde çok tartışılan yabancı bankaların Türk finans sektörüne girişi ile ilgili olarak ise “Sektörün yapısı bundan sonra artık yabancıların daha fazla büyümesine müsait değil” diye konuştu.

        Halkbank’ın blok olarak satılması ve yabancı bir grup tarafından alınması halinde oranın büyüyebileceğini hatırlatan Suzan Sabancı Dinçer, blok satıştan vazgeçilmesi ile bu beklentinin de rafa kalktığını söyledi. Türkiye’nin en önemli bankalarının yönetimlerinin Türkler’e ait olduğunu hatırlatan Suzan Sabancı Dinçer, zikzaklar çizen bir ülke olarak Türkiye’de yabancıların bankacılık sektöründe dominant olmasının istenmeyeceğini vurguladı. Dinçer, “Bu yüzden yabancı payına bir sınır çizilebilir” diye konuştu. Bankacılık sektöründe Türkiye’deki oyuncuların kuvvetli, rekabetin de sert olduğunu ifade eden Dinçer, bu yüzden Türkiye’ye gelen uluslararası bankaların pazar paylarını bir anda artırmalarının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

        Zafer Kurtul: Ekonomi yönetimininbaşarısının hakkını vermek lazım AKBANK yöneticileri ile VATAN buluşmasında söz döndü dolaştı Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere geldi. Masadakilerin neredeyse tamamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan’da Çankaya’ya aday olacağına inanıyordu. Genel seçimlerde ise AKP’nin bir 5 yıl için daha güven oyu alacağı fikrine kimse itiraz etmedi.

        Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, ekonomik programın başarılı olduğunu bunu taraflı tarafsız herkesin kabul ettiğini söyledi. Özelleştirme ve enflasyonda önemli aşamalar kaydedildiğini söyleyen Kurtul, paradan 6 sıfır atılmasının, vergi alanında yapılan çalışmaların da önemli olduğunu vurguladı.

        Kurtul, kamu bankalarına da dikkati çekerek kamu bankalarının bilançolarını son 1-2 yılda inanılmaz ölçüde iyileştirdiklerini vurguladı. Kurtul, “Bir örnek vermek gerekirse Ziraat Bankası’nın operasyonel masrafları bizden bile daha düşük. Bu hakikaten önemli bir başarı. Ayrıca kredi portföyleri iyileşti, kredi maliyetlerini denetim altına aldılar. Sektörün toparlanmasında rolleri büyük” dedi.

        Hakan Binbaşgil: Teknolojiye yaptığımız 200 milyon $’lık yatırımla yenilikçi olduk Akbank uzun süre Türkiye’nin güvenilir bankası sloganını kullandı. Ancak artık Akbank Türkiye’nin yenilikçi gücü olarak öne çıkıyor. Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, teknolojik altyapıya 200 milyon doların üzerinde yatırım yapıldığını bu sayede bankacılık alanında her türlü yeniliğe zemin oluşturulduğunu söyledi. Cep kredi ve web kredinin yurtdışında dahi bir örneği olmadığını vurgulayan Binbaşgil, ihtiyaç kredilerinin yüzde 12’sinin cepten, yüzde 6’sının ise web’den verilmeye başlandığını bu sayede 140 şubeli yeni bir banka açmış kadar büyüdüklerini ifade etti. Binbaşgil, “Altyapıda önemli bir yatırım yapınca tüm bu yaratıcı hizmetleri ortaya koyabilme imkanı yakaladık” dedi.

        325 bin bedava uçak bileti veren Akbank’ın yeni sürprizi WİNGS Axess kart kullanıcılarının kazandıkları puanlarla son 1.5 yılda 325 bin adet bedava uçak bileti veren Akbank şimdi “Türkiye’nin en kolay uçuran kartı” sloganıyla piyasaya sürdüğü yeni kredi kartı Wings ile hayli iddialı. Tüketiciler, Wings ile Türkiye’de ilk defa aynı anda hem mil puan hem de chip-para kazanabilecek. Akbank, Wings ile sürekli seyahat eden en az 400 bin kişilik bir müşteri grubuna hitap etmeyi hedeflerken, bu yıl sonuna kadar yaklaşık 150 bin kişiye ulaşmayı planlıyor.

        Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Binbaşgil, Wings’le istenilen havayolu şirketiyle ve kontenjan sınırı olmadan uçma imkanı sunulduğunu ifade etti.

        Alan vergisini WİNGS ödüyor üstelik bedavanın bedavası var Wings, tüketici için çok önemli avantajları ile dikkati çekiyor. 18 bin mil puana iç hat bileti veriyor

        * Uçak biletleri için ödenmesi zorunlu olan alan vergisi, Wings sahipleri için Akbank tarafından ödeniyor.

        * Wings sahipleri bilet alımı için yeterli mil puana sahip değillerse avans mil kullanarak, diledikleri noktaya uçmak için bilet alabiliyor.

        * Wings, mil puan ve chip-para kazandırma özelliğinin yanı sıra Axess üye işyerlerinde taksit imkanı sunuyor.

        * Wings, 15 bin mil puana Atlasjet Havayolları ile yurtiçi ve KKTC’ye gidiş dönüş bileti, 18 bin mil puana diğer havayoları ile yurtiçi-dönüş bileti, 35 bin mil puana Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Orta Asya uçuşu, 50 bin mil puana K. Amerika ve Uzakdoğu bileti kazandırıyor.

        * Seyahat eden kart sahiplerinin bebeklerinin biletleri Wings’in armağanı.

        * Havaalanında bekleyen Wings Kart sahipleri, yiyecek-içecek bölümü, internet, faks, fotokopi gibi ofis hizmetlerinin yer aldığı Wings PrimeClass Lounge’lardan faydalanabiliyor.

        * İstanbul ve Ankara havaalanlarında vale parking hizmeti ile birlikte yüzde 55’lik otopark indiriminden yararlanabiliyor.

        * Wings’in bileti ile uçulurken, THY’nin mil programından da yararlanılıyor. Yani bedavanın bedavası oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ