Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Korsanlar borsa kurdu, kar payı dağıtıyorlar - Makro Ekonomi Haberleri

        Uzun bir süre hem Türkiye'nin hem de diğer ülkelerin gündemini meşgul eden Somalili korsanlar, çaldıkları malları satmak için ilginç bir yöntem buldu. Somalili korsanlar, Somali'de uluslararası çalıntı mallar borsası kurdu. Eskiden Somali diasporası veya diğer bazı uluslar tarafından finanse edilen Somalili korsanlar, artık kendi kendilerini finanse edecek sisteme yöneldi.

        Daily Finance isimli internet sitesi konuyla ilgili oldukça geniş bir habere yer verdi. Referans gazetesinin sayfasına taşıdığı haberde ABD'li yetkililer tarafından hazırlanan raporlara göre, Somalili korsanlar elde ettikleri çalıntı malları satmak için bir borsa kurdu. Reuters Ajansı'nın haberine göreyse Somali'nin kıyı kasabalarından Haradheere'de kurulan "Korsan Borsası", 15 şirketin katılımıyla faaliyete başladı. Şimdiyse 72 şirketlik bir borsa haline geldi. Borsada işlem gören şirketler kendilerini denizcilik şirketi (maritime company) olarak tanımlıyor.

        Son istatistiklere göre Haradheere Korsan Borsası'nda işlem gören 72 şirketten 62'si bir şekilde korsanlık faaliyetlerinde başarı göstermiş durumda. 10 şirket ise henüz gemi kaçıramadıkları için bu şirketlerin cirosu yerlerde sürünüyor.

        Silah veren de ortak oluyor

        Somali'nin eski servetli korsanlarından Mohammed isimli bir korsanın Reuters'a verdiği bilgiye göre, borsaya katılım konusundan hiçbir sınırlama yok. Yani borsada her isteyen korsanın şirketi işlem görebiliyor. Her yatırımcı da Mohammed'in "Dört ay önce muson yağmurları altında kurduk" dediği bu borsada alım-satım yapabiliyor. Yatırımcılar bu borsada işlem gören bir şirketin hissesine yatırım yaparak, korsan şirketin elinde bulunan tanker veya geminin yatırılan parayla orantılı olan bölümüne de ortak olmuş oluyor. Bir korsan şirketine yapılan yatırım ise sadece nakit parayla sınırlı değil. Finansör yatırımcı, yatırımını korsanlara silah vererek de gerçekleştirebiliyor. Elbette yaptığı yatırım karşısında yatırımcı sadece gemiye de ortak olmuyor. Aynı zamanda geminin taşıdığı mala ve kaçırılan geminin karşılığında fidye alınması durumunda elde edilen fidyeye de yatırdığı para veya yardım yaptığı silah oranında ortak oluyor.

        Hazırlanan raporlarda, borsaya silah yatırımı yapan bazı yatırımcılarla yapılan görüşmelere de yer veriliyor. Bunlardan biri olan 22 yaşındaki Sahra İbrahim, "Korsanlara bir operasyon için gerekli olan roket motorlu bomba dağıtımını yaptıktan sonra şimdi hissemi bekliyorum. Çok şanslı ve mutluyum. Şirkete yatırım yaptığım 38 gün içerisinde 75 bin dolar kazandım" dedi.

        Borsa korsanlığı patlattı

        Borsanın kurulmasıyla birlikte korsanlık faaliyetlerinde de bir patlama gerçekleşti. Konuyla ilgili yayımlanan raporlar, korsanlık faaliyetinin ticari bir borsada nemalandırılması, Somalili korsanlara karşı oluşan uluslararası işbirliğine de ağır darbe vuruyor. Oluşan çalıntı mal piyasasının yüksek getirisi nedeniyle korsanlık faaliyetleri de hızla artıyor. Son gelen bilgilere göre, pazar günü Somali kıyı şeridinin 700 mil açıklarında Yunan bandıralı bir petrol tankeri dokuz Somalili korsan tarafından gasp edildi. Korsanların borsaya yeni varlık olarak getirecekleri gemiler arasında özellikle bu türden tankerler önemli pay alıyor. Taşıdığı yük nedeniyle savunma silahları çok fazla olmayan gemilerin korsanlar tarafından en kolay ele geçirilen gemiler olduğu belirtiliyor.

        Ele geçirilen bu tür gemiler arasında en değerlilerden biri ise ABD bandıralı. Bu geminin bugüne kadar Somalili korsanlar tarafından kaçırılan en büyük ikinci gemi olduğu belirtiliyor. Geminin taşıdığı ve gemi sahibi armatörün ismini açıklamayı reddettiği ham petrolün değeri ise 20 milyon doları buluyor.

        YOKSUL KASABA LÜKS ARAÇLARLA DOLDU

        Kurulan borsa Haradheere kasabasının yerel ekonomik faaliyetlerini de patlattı. Reuters haber ajansının verdiği bilgilere göre, balıkçı kasabasının sokaklarında her geçen gün daha fazla sayıda lüks arabalar boy göstermeye başladı. 4X4 cipplerin boy gösterdiği kasabanın yollarında oldukça ciddi bir trafik oluştuğu da gelen bilgiler arasında. Haradheere Emniyet Müdür Yardımcısı Mohammed Adam, "Korsanlıkla bağlantılı işler bölgemizdeki en kârlı ana işlerden biri olmaya başladı. Elde edilen her fidyeden bölge kendisine pay alıyor. Bunlar da hastane ve okul gibi kamu altyapı yatırımlarına harcanıyor" dedi.

        KORSAN DEĞİL, SAHİL GÜVENLİĞİZ

        Somalili korsanlar kendilerini korsan değil, sahil güvenlik olarak kabul ediyorlar. Etkin oldukları özerk Putland bölgesinin bütçesi 20 milyon dolarken, korsan faaliyetlerinden yılda 30 milyon dolar kazanıyorlar. Gemi kaçırma operasyonları da gerçeküstü bir soğukkanlılıkla gerçekleştiriliyor. Önce silahlı 7-10 kişinin bulunduğu bir bot gemiye yanaşıyor. Bu ekip güverteye çıkıp mürettebatla anlaştıktan bir süre sonra 50-60 kişilik ikinci grup gelerek gemiyi ele geçiriyor. Bu grupla birlikte, korsanların muhasebecisi olarak tanıtılan laptoplu bir kişi de gemiye gelerek envanter çalışması yapıyor. Geminin içindeki malların değeri, doğal olarak alınacak fidyenin büyüklüğünde de belirleyici oluyor. Korsanlar gemi başına 300 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişen fidye rakamları talep ediyorlar.

        Korsan borsası nasıl çalışıyor?

        * Somalili korsanlar şirketler halinde fidyelik gemi avına çıkıyor

        * Ele geçirilen gemiler Haradheere kasabasında kurulan borsada halka açılıyor

        * Yatırımcılar, korsan şirketine para veya silah yatırım yapıyor

        * Kaçırılan gemiden fidye elde edildiğinde korsan şirket yatırımcısına temettü dağıtıyor

        * Korsan şirkete ayni (silah) veya nakdi (para) sermaye koyan yatırımcının sağladığı silahlarla tekrar gemi avına çıkılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ