Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 2010 trendleri - Makro Ekonomi Haberleri

        Yeni bir 10 yılın başlangıcı 2010, geçen seneden kalan yüklerle başlıyor trendlerini belirlemeye. Bir tarafta ekonomik krizle küçülen bütçeler, diğer tarafta küresel ısınma nedeniyle büyüyen ekolojik akımlar. Hayatımızın her anına yansıyan geçmişin yüklerini çözmek veya bunlarla en iyi şekilde yaşamaya çalışmak başlıbaşına bir trend aslında...

        Mavinin her tonu bu yıl hem aksesuarlarda hem de giysilerde kullanılacak ama en çok da turkuvaz göz kamaştıracak. Gece hayatında şampanya açtırmaya hazır olun. Tatile gidecekseniz yakın yerleri tercih edin ve 2010'da trendlerden uzak kalmayın.

        Heja BOZYEL / Gazete Habertürk

        TEKNOLOJİ

        ŞEFFAF ÜRÜNLER VE KABLOSUZ HAYAT GELİYOR

        Android telefonlar bu sene trendleri belirleyecek. Film izleyebileceğiniz, ofisinizdeki bilgisayarınıza ihtiyaç duymanızı ortadan kaldıracak telefonlar bunlar. Google'ın yeni telefonu bu akımın öncüsü olarak en büyük arzu nesnesi olacak gibi görünüyor. Biz hala 3G ile yaşamaya alışamamışken Amerika'da başlayan 4G uygulamaları tüm dünyaya yayılacak. Bu da daha az kablo, daha çok iletişim anlamına geliyor.

        Şeffaf ürünler 2010'da teknoloji ve tasarımı birleştiriyor. LG'nin transparan telefonu LG GD900, akımın öncüsü olarak görülüyor ve Samsung'un şu an prototip halinde olan, transparan OLED ekranlı laptop'u 2010'da piyasaya süreceğini açıklaması hayalet görünümlü teknolojik aletleri iyice hayatımıza sokacak.

        Apple'ın tablet bilgisayarı, önümüzdeki 10 yılın iPod'u olacak ve laptop modellerinin değişmesine yol açacak. Gittikçe gelişen notebook'lar da modellerinde tableti örnek alacaklar. 2010 ilkbaharda piyasaya sürülmesi beklenen Apple Tablet için şimdiden sipariş vermek isteyenler var. Tablet'in iPod görünümlü bir Macbook olduğu söylentiler arasında. Bu arada geçtiğimiz 10 yılın en önemli cihazı iPod'un satışları düşecek çünkü android telefonlar sayesinde ayrı bir müzikçalar taşımamıza gerek kalmayacak. Yine de telefon ekranlarından daha büyük ekrana sahip Kindle gibi binlerce kitabı tek bir cihaza toplayan aletler yükselişini sürdürecek.

        ÖZEL HAYAT EROZYONU ARTACAK

        Geçtiğimiz yılların en büyk internet olayı gelişen sosyal medya platformlarıydı. Twitter, Facebook, Friendfeed, Myspace gibi siteler sayesinde artık gerçek zamanlı gazetecilik kavramı gelişti. Ama bunun yanında herkes birer küratör, herkes bir blog yazarı olmaya başladı. Maalesef 2010 bunu önlemeyecek hatta artıracak. Ünlü teknoloji sitesi Mashable'ın CEO'su ve CNN.com yazarı Pete Cashmore şöyle diyor: "Kişisel hayatın artarak devam eden erozyonu 2010'da sürecek ve en çok tartışılan konulardan biri olacak." Bu durum reklamverenlerin işine yarayacak gibi görünüyor çünkü Google Wave sosyal medya sitelerine farklı bir boyut getirecek 2010'da. Twitter gibi siteleri kullanarak tanıtım yapan firmaların sayısı artacak ve bu yeni iş alanlarının oluşmasını da sağlayacak. Bu siteler yüzünden fazla ve gereksiz bilgi birikiminden şikayet etsek de en çok kazandıran internet odaklı işin bu sitelerden faydalandığını unutmayın: Oyun geliştirme işi! Facebook uygulaması olarak başlayan Farmville'in Twitter'dan daha çok kullanıcısı olduğunu biliyor muydunuz? En azından Farmville'in kurucusu Zynga'nın söylediği bu. Diğer yandan yine Facebook'ta Pet Society gibi oyunları olan Playfish'in 2009 kazancı 400 milyon dolardı dersek ne demek istediğimizi de açıklamış oluruz... Tüm bu internet hayatı internet üzerindne alışverişi de artırıyor. Amazon mobil telefonlar için özel uygulamalar geliştiriyor, Twitter'ın kurucuları Square adında, Paypal benzeri yeni bir online ödeme sistemi geliştiriyorlar. Yani 2010'da da kahve eşliğindeki sohbetlerimizin ana konusu da Twitter ve Facebook olacak internette en çok kullandığımız sayfalar da...

        PLAYSTATION İNCELDİ

        Windows 2010 için heyecanlananlar kadar yeni bilgisayar ve PlayStation oyunları için heyecananlar olduğu kesin. PES 2010 daha 2010 gelmeden, geçtiğimiz aylarda piyasaya çıktı ve meraklıları seneyi yeni oyuncularıyla geçirecekler. Bu arada yeni PlayStation Kate Moss kadar incelerek karşımıza çıkamıştı: PlayStation 3 Slim. 250 GB'lık kapasitesi, FIFA 2010, Need for Speed: Shift özel paketi gibi ekstraları sayesinde en popüler yeni oyuncağımız oldu. Wii ise bu inceliğe karşı siyah modeliyle ve yeni oyunlarıyla karşımızda. Microsoft'un PlayStation'a rakibi Xbox 360, Halo oyunuyla gönülleri fethetmişti. Oyunun yeni versiyonları için hazır olun. Tabii saatlerce Xbox'a bağımlı olmaya yol açan Forza'nın 3.sü de bu sene çok konuşulacak. Oyunlarda üç boyutlu teknoloji ilerledikçe adrenalin seviyemiz artıyor ama çoğumuzun en yakın arkadaşı haline gelen Wii, yeni Vitality Sensor'ü sayesinde kalp atışlarımızı ölçüyor ve çok hızlandığı zaman mola vermemiz için uyarıyor. Bu sene Wii'nin siyah modeli en çok istenen hediye olacak gibi. Tüm oyun konsollarının hareket algılayıcı kumandalar üzerinde çalışıyor olması ve bu sene yeni kumandalarla oyuna başlayacağımızı bilmek, sadece eğlence anlayışımızı değil; gerçeklik kavramımızı bambaşka boyutlara taşıyacak.

        KARİYER

        EVDEN ÇALIŞMA OLANAKLARI ARTACAK

        2010'da her alanda kendini gösteren "yeşil akım" çalışma hayatında da etkili olacak. Organik tarım ve yenilenebilir enerjide iş olanakları gelişecek. Kurumlar içinde enerjiyi daha verimli kullanma, doğaya saygılı ofis dizaynları artacak. Sadece ofis dizaynı değil; kullanılan ofis malzemelerinin dahi çevreye saygılı maddelerden yapılmış olmasına özen gösterilecek. En az ofislerin içi kadar, dış cepheleri de çevreye duyarlı olacak. Çatılarda kurulan veya dikey büyüyen bahçelerin küresel ısınmayı yavaşlatmakta ne kadar etkili olabileceği fark edildiğindne beri binaların dış cepheleri Babil'in Asma Bahçeleri'ni andırıyor ve bu her ülkede yaygınlaşacak. Geçtiğimiz yıl Fransız botanikçi Edouard François'nın geliştirdiği yöntem; yani duvarın içinden büyüyen bitkilerin özel bir bakım gerektirmemesi bu akımı kolaylaştırdı.

        Krizin süren etkileri ve teknolojik imkanların her gün artması evden çalışmayı da yaygınlaştıracak. İşverenler çalışanlarını bu yönde destekleyecekler. Hala ofisten çalışanlanlar için de güzel haberler var. Bugüne kadar daha çok satış departmanlarında çalışanlar için yapılan performans değerlendirmeleri tüm departmanlarda geçerli olmaya başlayacak. En iyiler, verilecek ek menfaatlerle ödüllendirilecek.

        Ebru Erdoğan 2010 yılında kariyer hayatlarımızda yeni renkler olacağını söylüyor: "Yeşil, mavi ve turuncu renkler kurumsal kültüre hakim olacak. Yeşil şirketler çevreci ve sosyal sorumluluk sahibi, mavi şirketler ultra kurumsal, turuncu şirketler en son teknolojiyle ve sosyal ağlarla iç içe olacak."

        DEKORASYON

        ART DECO DÖNEMİ MODERNLE BİRARAYA GELİYOR

        Geçen seneye damgasını vuran ekonomik kriz her alanda olduğu gibi dekorasyon trendlerinde de kendini gösteriyor. Artık tüketicilerin ihtiyaçlara ve daha kullanışlı olana konsantre olacağı öngörülüyor. Farklı materyallerin bir araya geldiği ürünler öne çıkarken; doğaya saygılı ürünler ve ahşap trend olmaktan öte hayatımızın bir parçası haline geliyor. Doğaya saygılı ürünler lüks dekorasyonda da kendini göstermeye başlıyor. Autoban'ın kurucularından Seyhan Özdemir, tasarımlarında trendlerden yana olmasa da bu seneyi şöyle anlatıyor: "Artık mermer, ağaç gibi daha değerli, daha az bulunur natürel malzemeler artık ön planda. Büyük objelerde, malzemelerin doğallığına uygun doğal renkler kullanılıyor. Küçük objelerdeyse ana renklerin koyu tonları; koyu kırmızı ve koyu mavi farklılık sağlıyor. Bir süredir organik desenler, floral desenler revaçtaydı ama bu akım eskisi kadar dikkat çekmeyecek artık. Şekil olarak da daha geometrik formlar, tam dikdörtgenler, kareler kullanılacak. Yani Art Deco döneminin geometrik formları modern tasarımlara ekleniyor. Yani bir yanda doğal malzemeler; diğer yanda geometrik formlar bekliyor bizi."

        YEMEK

        AVANT GARDE TÜRK MUTFAĞI ÖNE ÇIKIYOR

        Rizt Carlton Çintemani Restaurant'ın mutfak şefi Ali Ronay'a 2010 mutfağında neler olacağını sorduk. Cevapları ağız sulandırıcı oldu. Ronay, artık mutfaklarda, menülerde okyanusları aşıp gelen malzemeler ve yemeklerin değil; yerel malzemelerin revaçta olacağını söylüyor. Kereviz gibi her markette, manavda bulabileceğimiz malzemeleri artık daha farklı kullanmayı öğreneceğiz. "Yerel malzemelerin yükselişe geçmesi küresel krizin etkilerinden biri ama aynı zamanda sağlıklı yaşam trendlerinin de bir sonucu" diyor. Kendi "iksirlerinde" dünya mutfağını Türk mutfağı ile karıştıran Ronay, 2010'da Türk mutfağındaki tatların dünya mutfaklarıyla kaynaşacağını söylüyor. Mantarın her çeşidinin daha çok tüketeceğimizi müjdeliyor. "Türk mutfağında olduğu gibi; yemeklerde hayvanların sadece alışılagelmiş bölgeleri değil; uyluk gibi pek kullanılmayan yerleri de tariflerde yerini alacak" diyor. Bize de "Afiyet olsun" demek düşüyor!

        MODA

        2010 TURKUVAZIN YILI

        Çinilerin rengi turkuvaz bu sene özellikle ilkbahar-yaz aylarında en çok karşılaşacağımız renk olacak. Vitrinlerde çininin aksesuar olarak kullanılmasının ardından turkuvazın hayatımıza girmesi kaçınılmazdı. Alexander McQueen'in pek de rahat görünmeyen platform ayakkabılarında dahi turkuvazı kullanmış olması bu rengin ne kadar popüler olduğunun kanıtı. 2010'un tek rengi çini olmasa da en canlı rengi olacağı kesin çünkü önümüzdeki günlerde bolca pastel tonları, 70'lerin mat, hatta yıkana yıkana solmuş gibi görünen renkleri bekliyor bizi. Diğer taraftan toprak tonları ve kırmızı da bolca kullanılacak. Organik kumaşlar, hareket esnekliği sağlayan hafif kumaşlar yaygınlaşacak. Bu sene bir yandan sert kesimler, keskin hatlar, Uzay Yolu'nu andıran çizgiler diğer yandansa etnik desenler gardıroplarımıza girecek. Sevmeseniz bile puantiyeye hazır olun çünkü özellikle büyük puantiye her yerde. Geçen sene sokaklarda görmeye başladığımız minicik şortlar, bacaklarına güvenen kadınlar sayesinde günlük hayatta daha çok kullanılacak. Tişört elbiseler, bahçıvan tulumları gibi tek parça ve rahat kıyafetler ilkbahar-yaz aylarında en çok göreceğimiz modeller olacak.

        Tek parça mayolar bikinilerin yerini alacak, çocuksu tüllü etekler plajlara taşınacak Saç aksesuarları yükselişini sürdürüyor. Tüylü bantlardan ziyade daha çocuksu saç bantları, büyüklü küçüklü fiyonklar ve süslü tarak tokalar başımızın tacı olacak.. her ne kadar yılın ilham kaynaklarından biri olsa da; Minnie Mouse'a benzemek istemiyorsanız puantiye modasıyla fiyonkları aynı anda kullanmamaya özen gösterin! Başımızda sadece sevimli fiyonklar olmayacak bu yıl. Biraz yine Tim Burton filmlerinin etkisi, bolca da Madonna'nın Louis Vouitton reklamlarında taktığı tavşan kulaklarının etkisiyle tüm Hollywood ünlüleri arasında "tavşan kulakları" modası yayılmıştı geçtiğimiz aylarda. Bu modanın sokağa da taşacağından şüpheniz olmasın.

        Erkeklerin neler giyeceğini Oben Budak şöyle anlatıyor: "Bu senenin genel tarzı konfor üzerine kurulmuş. Takım elbiseler daha erkeksi, eskiye göre biraz daha bol kesimli. Kareli ve puantiyeli mendillerse dönemin aksesuarları olacağa benziyor. Askeri tarz kıyafetler de yükselişe geçecek. Ceketler, montlar ve paltolarda 1. Ve 2. Dünya Savaşı etkileri var. Renkler ise sanki makinelerde defalarca yıkanmış görünümü veren solgun bejler ve hakiler. Diğer yandan da rahat ve geniş kesimli, sanki evde giyilmek için yapılmış parçalar ve bol tişörtler gözde olacak. Bu sene için üzerinde rock yıldızlarının baskısı olan tişörtlerden muhakkak edinmeniz gerekli.

        Aksesuar olarak da şapkalar geri dönüyor. Özellikle benim çocukluğumda pek moda olan Kangol markasını yeniden hortlatacağa benziyorlar. Yaz için bir müjde de geçen sene moda olan kısacık şortlar yerini kapri pantolonlara bırakıyor. Bacağına güvenmeyen erkeklere duyrulur!"

        TATİL

        YAKIN YERLERİ KEŞFEDİN

        7-8 saatlik seyahatlerin yerini yakın çevre gezileri, haftasonu tatilleri alacak 2010'da. Yeni ekonomik düzen, daha hesaplı ama daha doya doya yaşanacak tatilleri getiriyor.

        Yeni kıyı şehirleri öne çıkarken özellikle butik oteller tercih ediliyor. Artık herkes kendine uygun tatilleri tercih ediyor bu da "butik tatilcilik" anlayışının ilerlemesini, tematik turları gündeme getiriyor. Sadece alışveriş ya da şarap tadımı için valizlerimizi hazırlayacağımız bir yıl geçirmeye hazır olun. Kendi yumurtanızı toplayacağınız, kendi peynirinizi yapacağınız doğal tatilleri de bu yıl es geçmemek gerekiyor.

        Sicilya, Sardunya, Fransız Riviera'sı Balkan sahilleri bu yıl en çok tercih edilen destinasyonlar olacak. Türk turistler için yakın yerler Balkanlar olduğu için gerek cruise gezileri gerekse tatil paketleri Balkanlar'ı hedef alacak. Avrupa'da tatil daha ekonomik hale geleceği için Uzakdoğu ve Amerika'nın yerini Avrupa alıyor. Yine de uzağa gitmek isteyenler için Karayipler ve Hawaii'de de tatil seçeneklerinin artık daha ekonomik olması bu adaları yükselişe geçiriyor.

        Lüks turizmde macera arayışı artacak. Ibiza yerini Tanzanya'ya ve Yeni Zelanda'ya bırkacak. Bu sene nereye giderseniz gidin; havaalanlarında güvenlik önlemlerinin iyice arttığını unutmayın. Uçuş saatimizden iki saat önce havaalanında olmaya alışkın olsak da; bu süreyi daha öne çekerek, güvenlik kontrollerinde bekleyeceğiniz sıraları unutmayın.

        GECE HAYATI

        ŞAMPANYA AÇTIRMAK MODA, KAPI ÖNÜ FLÖRTLEŞMELERİNİN BAHANESİ SİGARA

        Gece hayatımız 2009'da tuhaf bir hal aldı. Önce sigara yasağı yüzünden ev partileri artacak dedik ama mekanların kapı önlerinde sosyalleşmek daha çok moda oldu. Artık sadece kalın paltoların altından ne giydiğimize değil; sobalara karşın dışarıda dururken de üşüdüğümüz için paltolara, berelere, atkılara daha çok özen gösterdik. Kapı önü muhabbetleri yeni tanışmalara vesile oldu. Birkaç yıl önce yurtdışında sigara yasağının etkisi olarak görülen ve "Çakmağın var mı?", "Bugün hava d apek güzel" gibi cümlelerle başlayan ve 'smoking' (Sigara içmek) ve 'flirting' (Flört etmek) kelimelerinin birleşimi olan "smirting"in en yeni oyuncağımız olacağını söylüyor FHM Yayın Yönetmeni Oben Budak. Ayrıca sevgilisi olmayanlara bekarlara yönelik partilerinin artacağını söyleyerek müjdeyi veriyor: "Geçtiğimiz senelerden beri süregelen single partileri 2010'da daha da artacak çünkü herkes yalnız! İyi mekanların da bu tip partileri yapmaya başlaması önemli rol oynayacak bence. Ayrıca yeni oyuncağımız "smirting"i de unutmayalım. Kısacası bu sene Single Smirting partilerinin artacağı bu yıl, hem eğleneceğiz hem de flört edeceğiz. Bu yüzden gece hayatında terası olan kazanır!"

        Gece hayatı gurusu Günfer Günaydın ise Anadolu Rock ve 70'ler müziğiyle dans etmeye hazır olmamızı tembihliyor:

        "Yaz aylarına kadar en popüler mekan sadece çarşamba ve cumartesi açık olan MiniMüzikhol olacak. Kapı önünde uzun kuyrukların oluştuğu MiniMüzikhol'de hiç beklemediğiniz kişilerle birlikte gerçek Anadolu Rock ve 70'lerin müzikleriyle dans edebilirsiniz. Yaz ayları ise Mika Grup'un Sokak Projesi ile hareketlenecek. Galatasaray'daki Sokak Projesi'nde shot bar'dan meyhaneye her zevke hitap eden mekanlar, sokak partileri, özel ışıklandırmalar, sergiler hepimizi eğlenmeye davet edecek. Asmalı'ya sığmayan kalabalık yeni sokakların peşinde Şişhane'ye kadar indi ama Şişhane'de sokakta yürümek pek de güvenli olmadığından popülerliği uzun sürmeyebilir. Bu yaz sokak konserlerinin artmasına, canlı performans mekanlarının popülerleşmesine tanık olacağız. Nevizade'de servisin kalitesinin düşmesi ama aynı zamanda rakı masasının trend olması, yeni meyhanelerin daha çok sevilmesini sağlıyor. Çünkü bu senenin içkileri rakı ve şampanya. Rakılı, şampanyalı kokteyllere, şampanya açtırmaya hazır olun. Neredeyse her mekanın menüsünde şampanya var artık. Sigara yasağına karşın sigara içilmesine izin veren mekanlar sayesinde sigara içenler ve içmeyenler farklı yerlerde eğlenecek ve iki karşı grup arasındaki sorun da bitecek."

        MÜZİK

        ATHENA, EMRE AYDIN VE HAYKO ALBÜMLERİ BEKLENEN İSİMLER

        2009'da 20'den fazla yeni alternatif müzik grubu piyasaya çıktı. Çoğu tek şarkısını bile duyuramadı... Bu sene de yeni gruplara pek yer yok çünkü Athena, Emre Aydın gibi kemikleşmiş dinleyici kitlesi olan isimler bu sene yeni albümleriyle karşımızda olacaklar. Ama illa ki yeni olsun derseniz Şubat ayında ilk single'ını yayınlayacak Pin Up gibi kız grupları bu senenin konuşulanları olacak. Yavaş yavaş artan kız gruplarının barlardaki konserleri dolup taşıyor. 333 ve Aseton bu sene de konserlerle barları dolduracak. Erkek grubu derseniz Wufi, 2009 sonlarında hayatımıza girdi ve kızları peşlerinden sürükleyecek gibi görünüyor. 110, yeni albümünü USB stick formatında piyasaya sürünce zaten farklı olan müzikleriyle, müzik piyasasına yeni bir yol açtı. 2010'da 110'u bol bol dinleyeceğinizden emin olabilirsiniz. Tüm yeni isimlere rağmen; Dream TV Genel Yayın Yönetmeni Şafak Ongan, 2010'da yerli müzisyenlerden çok da umutlu olmadığını söyledi: "Son 2 seneye bakınca daha çok ümitleniyorum ama sadece dünyadan ülkemize gelen müzik için bunu düşünüyorum.

        Tarzlar arasında sert çizgiler artık yok... Britney Spears'ın %100 pop parçasını, Franz Ferdinand gibi son yılların en önemli gruplarından biri, sahnede gocunmadan zevkle söylüyor. Manic Street Preachers'ın Umbrella'sı Rihanna'nınkinden bile iyi... Bir taraftan daha 3 yıl önce Myspace'den sesini duyuran, şimdinin dünya starı Lily Allen gibi popcu görünümlü alternatif kafadaki kızlardan da yenilerini görmeyi ümit ediyorum bu yıl.

        Geçen sene görünen dans müziği etkisi bu yıl da sanırım sık karşımıza çıkacak.

        Bilgisayar ve samplerdan uzak, canlı enstrümanlarla çalınan, temposu yüksek pop soslu alternatif şarkılar bekliyorum bu yıl. Dans müziği yine tüm tarzlara katkıda bulunacak gibi.

        Türkiye için ise.... Buralarda durum pek iç açıcı değil... Hayko, Athena, Emre Aydın gibi isimlerin yeni albümleri çıkacak... Onların işi nispeten daha kolay, hazır bir kitle bekliyor zaten. Bu isimlerin haricinde bir sürü yeni isim şansını deneyecek. İyice sessiz kalan rap'te bir hareket olması lazım bu sene. Çünkü tam rap patladı ama televizyonlardaki "rapstar" yarışmaları ters etki yaptı. Bu sene bu ters etkiden kurtulmak gerekiyor. Bir de kadın vokal sıkıntımız var... Yalnız Şebnem Ferah'ın forse etmesiyle bu iş olmaz... Yeni, canlı alternatif kadın vokaller çıkarsa bu sene çok dinlenebilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ