AİHM, bir kararı daha Türkiye aleyhine sonuçlandırmanın, son aşamasında...
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce, yöneticisi kalmamış vakıf ilan edilerek, genel müdürlüğe devredilen Büyükada İsa Tepesi'ndeki Erkek Rum Yetimhanesi ile ilgili Patrikhane'nin açtığı davada AİHM'de haklı bulunmasından sonra Türkiye'nin itiraz davasında da sona yaklaşıldı. AİHM'in itiraz dosyasını görüştüğü, davayı kısa sürede değerlendirmesi bekleniyor. Ancak beklentiler, itirazın reddedileceği yönünde...
'İLGİLERİ YOK'
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili ise, Yetimhane'nin Ortodoks Rum Patrikhanesi'yle bir ilgisi olmadığını kaydederek, mahkemeden çıkacak karara göre devir işleminin Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı'na yapılacağının altını çizdi. Aynı yetkili, "Rum Yetimhanesi mülk olarak vakfa ait. Yöneticisi kalmamış vakıflar arasından çıkarılırsa, malı da kendisine dönecek. AİHM'in kararı netleşmedi. Mazbut vakıflar arasından çıkarılması yönünde karar vermesi bekleniyor" dedi.
BAŞBAKANLA KONUŞULDU
Fener Rum Patrikhanesi'nin de mahkeme kararını beklemeden İsa Tepesine diyalog merkezi kuracağını Başbakan'a bildirdiği ortaya çıktı. Türkiye'deki ve Atina'daki avukatların süreci hergün takip ettiğini bildiren Ortodoks Rum Patrikhanesi Sözcüsü Peder Dositheos, konunun geçen yıl Başbakan Erdoğan ile Patrik Bartholomeos arasında konuşulduğunu da söyledi.
Geçen yıl Büyükada'daki ikili görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, Patrik Bartholemeos'a "Burayı nasıl değerlendireceksiniz?" diye sorduğunu belirten Dositheos, "Patrik, de Başbakana, Hristiyan, Müslüman ve Yahudilerle ilgili dinlerarası diyolog için bir merkez olarak planladığını bildirdi. Başbakan da bu fikri, 'Çok güzel' diyerek karşıladı" dedi.
SULTAN UÇAR / AHT - ÖZEL HABER
23 vakıf için emsal olacak
Peder Dositeos dava ile ilgili süreci şöyle değerlendirdi: "AİHM, son kararını verecek. Patrikhanenin Türkiye'de hukuki anlamda bir statüsü yoktur. Bu bina Patrikhaneye verilirse, Patrikhanenin hukuki statüko elde etmesi için için önemli bir sinyal alınmış olacak. Siz aslında yoksunuz. Varken yok olmuş ve yokken var olmak gibi bir durum aslında. Bu gayrimenkulün geriye verilmesi durumunda, nasıl verildiği çok önemli olacak. Cemaatimize ait diğer 23 vakfın ki, -bunların bir kısmı manastırdır- o yönde çalışma yapması gerekecek" dedi.
Patrikhane 1902'de satın aldı
1898'de bir Fransız şirketinin otel olarak inşa ettiği dünyanın ikinci, Avrupa'nın en büyük ahşap yapısı, birinci derece tarihi eser olarak kabul ediliyor. Patrikhane, Büyükada'da Yunanca'da İsa Tepesi anlamına gelen Hiristos Tepesi'nde 23 bin 255 metrekarelik arazide 5 katlı bir ana bina ile iki katlı bir yan binadan oluşan yapıyı 1902'de satın aldı. Yapının kullanım hakkı 1903'de, cemaate ait Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı'na devredildi. 1935'de Vakıflar Kanunu'yla, yetimhanenin tüzel kişiliği tanındı. 1936'da Vakıflar'a beyan edildi. Kıbrıs krizi çıkınca 1964'de, 'güvenlik' gerekçesiyle devlet tarafından boşaltıldı. Yapı, o tarihten sonra kullanılmadı. 1995'de vakıf yönetimi görevden alınıp, mazbut vakıf ilan edildi. Yönetimine ve mallarına el konuldu.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.