Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dalgalanma, döviz mevduatını 4.5 milyar $ artırdı - Makro Ekonomi Haberleri

        Ekonomide gelecekte yaşanması muhtemel riskleri almak istemeyen vatandaş yeniden dolara dönüyor. 3.5 ayda döviz mevduatı 4.5 milyar dolar yükseldi.

        Mayıs ayının son haftasında global piyasalarda başlayan dalgalanma ile doların 1.30 YTL seviyesinden aniden 1.71 YTL seviyesine çıkmasıyla tedirgin olan Türk halkı ekonomide 2007'de yaşanması muhtemel risklerden de çekinerek dolar alıp bankaya yatırmaya başladı. Öyle ki doların ağustos ayından bu yana zaman zaman yükselmesine rağmen yüzde 17 değer kaybetmesi vatandaşı durdurmadı.

        ŞİRKETLER SATTI Bankalardaki döviz mevduatı (DTH) bu dönemde 4.5 milyar dolar arttı. Merkez Bankası verilerine göre mayıs sonunda 57 milyar 811 milyon dolar olan döviz mevduatı 15 Eylül itibariyle 62 milyar 303 milyon dolara yükseldi. Bu artış, üç yıllık bir düşüş trendinin ardından dövize yatırım yapmaktan vazgeçen vatandaşların korkup birikimlerini tekrar dövize yönlendirdiklerinin kanıtı oldu. Rakamlar vatandaşların Şubat 2006'da dövizlerini bozdurduğunu ortaya koyuyor, çünkü geçen yıl ağustos ayında 55.3 milyar dolar olan bankalardaki DTH tutarı şubat sonunda 60.6 milyar dolara ulaşmıştı. Bu tarihten itibaren dövizini bankadan alıp bozduran vatandaş bankalardaki döviz mevduatını Mayıs 2006'da 57.8 milyar dolara kadar çekmişti. Bankalarda bulunan döviz mevduatı olan 62.3 milyar 44.6 milyar doları gerçek kişilere ait. Son üçbuçuk ayda artışa neden olan da gerçek kişilerin mevduatlarının artması. Mayıs sonunda 40.5 milyar dolar olan gerçek kişilerin döviz mevduatı 15 Eylül'de 44.6 milyar dolara çıktı. Yani 4.5 milyar dolarlık artışın 4.1 milyar doları vatandaştan geldi. Buna karşılık şirketlerin mevduatı 19.1 milyar dolardan 17.6 milyar dolara düştü. Bu ise dalgalanmanın ardından şirketlerin bozdurduğu doları vatandaşların satın aldığı şeklinde yorumlanıyor.

        SABAH / Rahim AK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ