Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kayıtdışı olmasa krizden kurtulamazdık - Makro Ekonomi Haberleri

        HSBC Genel Müdürü Piraye Antika, ekonomide kayıtdışı olmasaydı krizden kurtulmanın bu kadar kolay olamayacağını söyledi. Şirketlerin kayıtdışıyla kaçırdıkları vergilerin, şirket sahipleri tarafından kriz dönemlerinde sisteme sokulduğunu belirten Antika, “Türkiye’nin krizlerden bu kadar kolay çıkmasının altında yatan ana nedenlerden birisi kayıtdışıdır. Bu anlamda kayıtdışının olumlu etkileri de olmuştur. Ancak şirketler kayıtdışına çıkarak mali sisteme kendilerini kabul ettiremiyorlar. Bu yüzden mali sistemi kullanamıyorlar. Artık şirketlerin kayıtdışından vazgeçerek, kendilerini sistemin içine sokmaları gerekiyor” dedi.

        ‘TÜRK’E GÖRE VERGİ KAÇIRMAK İYİ’

        “HSBC İşletme Bankacılığı ile her şey yolunda” sloganı ile hayata geçirilen açık oturumların üçüncü ayağı Konya’da yapıldı. 250’den fazla KOBİ’nin katıldığı oturumda, HSBC Genel Müdürü Piraye Antika ile Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, ünlü şovmen Beyaz’ın moderatörlüğünde ekonomideki gelişmeler doğrultusunda, KOBİ’leri bekleyen büyüme fırsatları ile tehditler değerlendirildi. Beyaz’ın esprileri ile renklenen oturumda Konyalı KOBİ’lerin sorunları da masaya yatırıldı.

        Ekonomideki en büyük kara deliğinin kayıtdışı olduğunu belirten Asaf Savaş Akat ise “Vergi kaçırmanın kötü olduğunu düşünen bir Türk yoktur” dedi. Kişinin gelirden kaçırmazsa, konuttan vergi kaçırdığını ifade eden Akat, ancak şimdi vergi kaçırmamaya ekonomi içinden teşvik geldiğini belirtti. Vergi kaçıran şirketlerin cirolarının düşük gözüktüğünü belirten Akat, “Buna karşın vergi kaçırmayan şirketin cirosu yüksek gözüküyor. Bankalar da artık yüksek cirolu şirketlere daha avantajlı krediler veriyor. Vergi kaçıran şirket ise vergi kaçırarak kazandığı paradan daha çoğunu banka kredisi alamayarak ya da az kredi alarak rekabette kaybediyor” şeklinde konuştu.

        KOBİ’LERE İHTİYACA GÖRE HİZMET

        Öte yandan KOBİ’lerle işbirliği sürecinde amaçlarının onlara kaynaklarını daha verimli kullanmaları için ihtiyaç duydukları uzmanlığı ve rekabette öne çıkmalarını sağlayacak hizmet ve ürünleri sunmak olduğunu dile getiren Piraye Antika, “HSBC İşletme Bankacılığı ile her şey yolunda” toplantılarına gösterilen büyük ilgi nedeniyle projeyi büyütme ve ekimde yeni illerle devam ettirme kararı aldıklarını ifade etti.

        İşte Beyaz’ın kur riski!

        Beyaz, 2 saati aşan toplantıda dinleyenlerin ekonomi, dolar ve bankacılık konularındaki endişe ve merak içeren sorularına Asaf Savaş Akat ve Piraye Antika’dan doyurucu yanıtlar almaya çalıştı. Üçüncüsü Konya’da yapılan toplantıyı televizyon programı formatında yöneten Beyaz, Asaf Savaş Akat’a ‘Hocam kur riski nedir? KOBİ’ler en çok bunu merak ediyor’ diye bir soru yönelti. Akat’ın cevabını beklemeden kendi bakış açısıyla kur riskini: “Hocam benim için ‘kur’; programa katılan bayan konuklara yaptığım şirinlikler ve gösterdiğim asılma eğilimi oluyor.

        O bayan konuğun kocasının ya da erkek arkadaşının programı izlemesi ise benim için ‘kur riski’ oluyor” şeklinde anlatan ünlü şovmen salondaki girişimcileri kahkahaya boğdu.

        Meramlı kardeşlerin bankası

        BİR bankanın kapısından en son 1986’da fatura ödemek için girdiğini söyleyen Beyaz, HSBC’den KOBİ toplantıları için teklif geldiği zaman HSBC yöneticilerini, ‘Ben ekonomiden anlamam, beni tercih etmeyin’ diye uyardığını belirterek, “Ama onlar da ‘paramız var Beyaz. Gel ye’ dediler. Ben de bunun için buradayım” şeklinde konuştu. Eskişehir’deki KOBİ’lerin ‘Biz KOBİ sözünü sevmiyoruz, biz küçük değiliz. Bize büyük deyin’ dediklerini ileten Beyaz, “O zaman KOBİ değil BOBİ oluyor” diye konuştu. Beyaz, Türkiye’de de 15 yıldır faaliyet gösteren HSBC’yi anlatırken şöyle konuştu: “Ben HSBC’yi bilmiyordum ama meğerse Konyalılar biliyormuş. Bana da öğrettiler. HSBC, Meramlı kardeşlerin, Hasan, Samet, Birol ve Cevriye isimli kardeşlerin kurduğu firmaymış. Gülmeyin, HSBC denince kendimi o kadar uzak hissediyordum ki, içeride İngilizce konuşan insaların yaşadığı bir yer sanıyordum. Ama, hayır Türkler. Piraye Hanım’ın odasında geyik halısı bile var.”

        Akşam / Sefer YÜKSEL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ