Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Erkek mekanizmaya kadın modaya bakıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        SAAT son yıllarda, sadece zamanı değil sosyal statüyü de gösteren bir aksesuar olmaya başladı. Özellikle gelişmiş ülkelerde saat en büyük lüks. Fiyatları 6 bin ile 1 milyon YTL arasında değişen saatler, Türkiye’de de siyaset ve iş dünyasında moda oldu. Bu modayı takip edenlerden biri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan’ın fiyatı polemik konusu olan Franck Muller marka saatinin ardından gözler, Türkiye’de saat sektörüne çevrildi. İthal lüks saat satan 46 firmanın faaliyet gösterdiği sektörün Türkiye’deki pazar hacminin 600 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Pazarın büyük bir bölümüne ise Franck Muller, Raymond Weil, Zenith, Rolex, Bulgari, Cartier ve Vacheron Constantin gibi markalar hakim. Bu markaların her yıl çok sayıda Ferrari değerinde saatleri satılıyor.

        YILDA 500 FRANCK MULLER SATILIYOR Erdoğan’ın ünlü saati Franck Muller’in asıl distribütörü, yine Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fettah Tamince’nin patronu olduğu Rixos otellerindeki Lydion mağazaları. Franck Muller saatlerinin fiyatı 5 bin ile 200 bin dolar arasında değişiyor. Franck Muller’in Türkiye’de yılda 500 adet satıldığı belirtiliyor. Damas Lityon Saatçilik Yönetim Kurulu Üyesi Gökçe Atuk, 20’nin üzerinde tanınmış markanın saatlerini sattıklarını, bunlar içinde en çok Franck Muller’in tercih edildiğini söylüyor. Atuk, son dönemde bu markaya olan talebin daha da arttığını, yıl içinde satış rakamlarının bini bulabileceğini açıklıyor. Lüks saatte ikinci tercih edilen markaysa Ulysses Nardin. Ulysses Nardin’lerin fiyatının 2 bin ile 300 bin dolar arasında değiştiğini belirten Atuk, bu markadan da yılda 500 adet satıldığını ifade ediyor.

        RAYMOND WEIL PAZARIN YÜZDE 20’SİNE HAKİM Sektörde tanınmış diğer markalarsa Raymond Weil ve Lacoste. Mekanik saat segmentinde yer alan Raymond Weillerin fiyatı bin ile 15 bin YTL arasında değişiyor. Raymond Weil ve Lacoste saatlerinin Türkiye distribütörü Günsal Saatçilik’in ortaklarından Mehmet Salt, yılda 3 bin 500 Raymond Weil sattıklarını ve mekanik saat pazarının yüzde 20’sine hakim olduklarını söylüyor. Salt, bu yıl Raymond Weil’in pazar payını yüzde 18 artırmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Moda marka grubunda yer alan ve yılda 15 bin adet satılan Lacoste’ların fiyatıysa 250 ile 750 YTL arasında... Salt, bu yıl 20 bin de Lacoste satmayı hedeflediklerini söylüyor. 1994 yılında kurulan Günsal Saatçilik’in cirosuysa 10 milyon dolar. Salt, “Çarşı kültürünün gelişmesiyle, saatçilik de gelişiyor. Şık saat mağazaları açılıyor. Şu andaki saatçiliğin çizgisi on yıl öncekiyle kıyaslanamayacak kadar gelişti. Saat artık yalnızca zamanı gösteren bir eşya değil. Bir aksesuar olarak kullanılıyor” şeklinde konuşuyor.

        KONYALI, YILDA 80 BİN SAAT SATIYOR Zenith, Movado ve Nacar saatlerinin distribütörü Konyalı Saat ise, sektördeki en eski perakende mağazalar zinciri. Yılda 80 bin adet saat sattıklarını ifade eden Konyalı Saat Genel Müdürü İrfan Nalçacı, şirketin cirosunun 12 milyon dolar olduğunu söylüyor. Konyalı Saatin 4’ü franchise olmak üzere toplam 18 perakende mağazası bulunuyor. Nalçacı 2010’da kadar franchising sistemiyle 30 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. Konyalı Saat’in distribütörlüğünü yaptığı Nacar saatleri, 150 ile bin 500, Movado bin ile 7 bin, Zenith ise 5 bin ile 1 milyon YTL’den satılıyor. Saatin değerini 1 milyon YTL’ye çıkaransa yapımında kullanılan altın ve pırlantalar... Nalçacı, “Pahalı markaları, daha çok işadamları ve saati gerçekten bilenler tercih ediyor. Erkekler daha çok saatin fonksiyonları ve mekanizmalarına önem veriyorlar. Saat seçiminde ikinci kriterse saatin menşei. Saat tercihinde İsviçre, Fransız ve Japon yapımı gibi ayrıntılar önemli rol oynuyor” diye konuşuyor.

        SAAT&SAAT 13 YENİ MAĞAZA AÇACAK 1971’den beri sektörde faaliyet göster Saat&Saat ise, pazarın yüzde 24’üne hakim. Emporio Armani, DKNY, Moschino, Tommy Hilfiger, Diesel, Esprit gibi 20’den fazla markanın Türkiye distribütörlüğünü yürüten Saat&Saat, yılda 200 bin adet saat satıyor. Saat&Saat mağazalarında en çok satılan markalarsa Adidas, Fossil, Esprit, DKNY, Diesel, Tommy Hilfiger, Emporio Armani, GFFerre ve Roberto Cavalli. Moda marka grubu saatlerin fiyatı 150 ile 7 bin YTL arasında değişiyor. Türkiye genelinde biri franchise olmak üzere toplam 12 mağazaları olduğunu söyleyen Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, bir ay içinde 3 yeni mağaza açacaklarını söylüyor. Kaya, bu yılın sonundaysa mağaza sayısını 25’e çıkarmayı hedefliyor.

        Türkiye’ye yılda 12.5 milyon adet saat geliyor

        Yerli markaya rastlanmayan saat sektöründe, ithal lüks saat satan 46 firma var. İstanbul Saatçiler Odası Başkanı ve İsviçre Saatçilik Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Ataç, son beş yılda sektöre giren ithalatçı firma sayısının yüzde 50 arttığını söylüyor. Ataç, aynı dönemde lüks saat satışlarındaysa yüzde 80 artış yaşandığını kaydediyor. Türkiye yılda 12.5 milyon adet saat ithal ediyor. Bunların çoğu da saatin vatanı İsviçre’den geliyor. İsviçre Ticaret Odası Derneği’nin verilerine göre, geçen yıl İsviçre’den Türkiye’ye saat ihracatı yüzde 14.2 artarak, 110 milyon YTL’ye ulaştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ