Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Brezilya'da 4 trilyon dolar değerinde petrol - Makro Ekonomi Haberleri

        BREZİLYA’NIN petrol arama çalışmalarından ‘darısı başımıza’ dedirten bir sonuç çıktı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile de Sinop’ta ortak petrol arama anlaşması yapan Brezilyalı Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) şirketi, Rio de Janeiro açıklarında çok önemli bir petrol yatağı tespit etti. Brezilya Petrol Kurumu Başkanı Haroldo Lima, yeni bulunan petrol yatağında 33 milyar varillik rezerv olduğunu ifade ederek ‘Bu, son 30 yılda bulunan en önemli petrol yatağıdır’ dedi. Lima, bu petrol yatağının bugüne kadar dünyada bilinen en önemli üçüncü petrol yatağı olduğunu da belirtti. Petrobras’tan yapılan açıklamada ise, derin sularda tespit edilen rezervin henüz tespit edilemediği, hálá inceleme safhasında bulunulduğu duyuruldu.

        GEÇEN YIL DA BULMUŞTU

        PETROBRAS geçen kasım ayında da aynı bölgede Tupi adı verilen bir petrol yatağı tespit edildiğini ve burada 5-8 milyar varil hafif ham petrol bulunduğunu açıklamıştı. Petrobras, TPAO ile de Karadeniz’de ‘derin deniz’ petrol araması konusunda anlaşma yapmıştı. Petrobras, Karadeniz’de çok zengin petrol ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğu tahmin ediyor. Petrobras, Türkiye’de, Karadeniz’deki arama ve üretim faaliyetleri konusunda yatırım yaparken, yetkililer sadece Karadeniz ile sınırlı kalmayacaklarını ve Türkiye’de uzun vadeli daha değişik enerji yatırımlarına da girmeyi planladıklarını açıklamıştı.

        HER KUYUYA 100 MİLYON DOLAR

        PETROBRAS, özellikle derin denizdeki petrol ve doğalgaz aramalarında, dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alıyor. Petrobras her bir kuyu için yaklaşık 100 milyon dolar harcıyor. Petrobras’ın geçen yıl 1.8 milyar dolarlık sondaj çalışmasıyla bulunan yataklarda yaklaşık 5 ile 8 milyar varillik petrol olması, Brezilya’nın dünyanın sayılı petrol üreticileri arasına girmesinin yolunu açtı.

        EKONOMİ SERVİSİ

        Hırsızın yeni gözdesi BTC oldu 7 km öteye karakol kuruldu!

        HAMPETROL boru hatlarında hırsızlık ve sabotajların 2000-2006 döneminde faturası 17.5 milyon doları buldu. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hampetrol boru hattında da hırsızların yeni gözdesi olunca BOTAŞ, jandarma karakolları kurmaya başladı. İlk etapta BOTAŞ tarafından 5.5 milyon dolar harcanarak 4 adet jandarma karakolu ve lojman yapıldı. Ancak 31 Aralık 2007’de onaylanarak TBMM’ye sunulan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) BOTAŞ 2006 Yılı Raporu’na göre karakollardan 1’i koruma alanı dışında kuruldu. Raporda ‘Mayıs 2007’de yapılan incelemede PT3 istasyonu jandarma karakolunun pompa istasyonuna yaklaşık 7 km uzaklıkta kurulduğu ve koruma amacının dışında olduğu belirlenmiştir’ denildi. Batman-Dörtyol, Irak-Türkiye, Ceyhan-Kırıkkale hampetrol boru hatlarında 2000-2006 döneminde toplam 276 hırsızlık, 7 sabotaj olayı meydana geldi. Hırsızlık olaylarının faturası 6 milyon, sabotajların faturası 4.8 milyon dolar oldu. Bu olaylar sonrası yapılan bakım-onarıma giden 6.5 milyon dolar ile hırsızlık ve sabotajların toplam maliyeti 17.5 milyon dolara ulaştı.

        Hampetrol 114 dolara dayandı

        ULUSLARARASI piyasalarda petrolün varil fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. ABD hampetrolünün mayıs ayı varil fiyatı 113.66 dolara kadar yükseldi. Yılbaşından bu yana yüzde 17 artan petrolün varil fiyatı ortalama 100 dolardan işlem görüyor. Bu yükselmede, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin önemli petrol tedarikçisi Meksika’daki kötü hava koşullarının, bu ülkenin petrol ihracatının yüzde 80’inin yapıldığı Meksika Körfezi’ndeki üç limanda faaliyetleri durdurmasının etkisi olduğu belirtiliyor. ABD’de yazın gelmesiyle benzine olan talebin artması ve doların değerinin düşük olmasının yatırımcıları mal alımına yöneltmesi de fiyatları artıran diğer nedenler olarak gösteriliyor.

        STAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ