Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İşadamlarının 'kedi'si ol 3 bin YTL kazan - Makro Ekonomi Haberleri

        Her gün sırtınızda 40 kilogramlık çantayla 25 kilometre yol yürüyebilir misiniz? Tüm bunların yanında ortalama bir golf oyuncusunun üzerinde teknik bilgiye ve yeteneğe de sahipseniz işte o zaman ‘kedi’ olmaya hak kazanabilirsiniz…

        Artık Türk iş dünyası için danışmanlar, avukatlar, asistanlar kadar vazgeçilmez olan bir meslek grubu daha var. Caddy’ler… Golf literatüründe sahaya golf oyuncusuyla birlikte çıkan, çantasını taşıyan, çeşitli atışlarda hangi sopayı kullanması gerektiğini tavsiye eden, malzemeleri çamurlanınca temizleyen, metrelerce uzağa giden topu arayıp bulan ve oynadığı sahayı oyuncuya tanıtan görevlilere Caddy (kedi) deniliyor.

        Yıldızı her geçen gün parlayan bu meslek grubunun yurtdışındaki temsilcilerinin yıllık kazancı10 milyon euroya ulaşsa da, Türk ‘kedilerinin’ aylık kazancı iyi sezonda bin ile 3 bin YTL arasında değişiyor. Kendi içinde birçok incelik gerektiren bu işe başlama yaşı ise ortalama 12… Peki ya emeklilik? O ise 70’leri buluyor. Hemen bir örnek verelim. Bundan dört sene önce ‘zorunlu’ olarak emekliye ayrılan İstanbul Golf Kulübü’ndeki ‘kedi’lerin ‘Kadir Ağabeyi’, Kastamonulu Kadir Turan’ın emekli olduğunda yaşı74’tü…!

        Mustafa Koç’un ‘Kedisi’ 52 yaşında

        Golf tutkunu işadamlarının yanından ayırmadığı‘Caddy’ler, sadece saha içinde değil saha dışında en önemli kurallardan birine büyük bir ciddiyetle uyuyor. Sessiz olmak… Yanında ne konuşulursa konuşulsun ki bunlar çoğu zaman Türkiye’nin ekonomi ve siyaset gündemini belirleyen gelişmeler olsa da adeta sağır ve dilsizi oynuyorlar… Bu nedenle işadamlarının ‘caddy’lerini patronlarını anlatmaya ikna etmek çok kolay olmuyor. Bu ketumluğunu koruyan isimlerden biri de Mustafa Koç’un Caddy’si İbrahim Alıcı… Yaklaşık 13 yıldır Koç’un Caddy’si olan Alıcı, 52 yaşında ve Malatyalı. Sadece Mustafa Koç’la birlikte çalışıyor ve İstanbul ve Antalya’daki turnuvaları değil yurtdışındaki organizasyonlara da onunla birlikte gidiyor. Koç’un ‘konuşma’ uyarısını dikkate alan Alıcı’yı ikna etmek mümkün olmadığı gibi fotoğraf çektirmeye de yanaşmıyor…

        Kaya Çilingiroğlu’yla çalışıyor

        İşadamlarının Caddy’leri denilince akla gelen bir başka ünlü isim var ki kime sorsak herkes onu parmakla gösteriyor. İsmi Ali Alıcı. Yani Mustafa Koç’un Caddy’sinin kardeşi. Kaya Çilingiroğlu’ndan Erhan Kamışlı’ya Serra Merzeci’den Ali Osman Bekiroğlu’na kadar ünlü isimlerle çalışıyor. 46 yaşında ve yıllık geliri en fazla caddy’ler arasında başıçekiyor. 17 yaşında Malatya’dan üniversite okumak için İstanbul’a gelen Alıcı, sınavı kazanamıyor ama geri de dönmüyor. Üç yaş büyük dayısı Hasan Ali Kabur’un “Benimle takıl” teklifiyle hayatında ilk kez bir golf sahasına adım atıyor. O adım ise bütün hayatını değiştiriyor. Önce boş zamanlarında para kazanmak için başladığı Caddy’liğe 4-5 yıl evlilik arası verse de daha fazla dayanamıyor ve en sonunda ‘kesin dönüş’ yapıyor. 20 yıldır sadece ve sadece Caddy olarak mesai yapıyor. “40 kiloluk çantayla günde 25 kilometre yürümenin nesi güzel?” diye soruyorum. Adeta gözleri parlayarak anlatıyor: “Golf çok ama çok güzel bir spor. Hele bir de golften anlıyorsanız… Sadece yürümek değil o. Hava kararmasa üç gün durmadan yürürüm. Biz Caddy’lerin en mutsuz olduğu dönemler kar yağdığı dönemlerdir. Onun dışında yağmurmuş, güneşmiş hiçbirine aldırmam. Ama kar yağdığında da ‘bu kar ne zaman kalkacak?’ diye de her gün gidip sahayı kontrol ederim…”

        Babadan oğula geçen meslek

        Caddy’lik aslında bir anlamda ‘babadan oğula’ geçen bir meslek. Çünkü Ali Alıcı’nın oğlu da Caddy… 19 yaşındaki Berkan Gültepe Meslek Lisesi’nde okuyor. Hayali babası gibi iyi bir Caddy olmak değil, Onun en büyük hayali profesyonel bir golfçü olmak. 16 yaşına kadar golfle hiç ilgilenmeyen Berkan’ın bu kadar ‘geç’ yola çıkmasına rağmen hızlı mesafe kat ettiğini vurgulayan Alıcı, “Oğlum sadece boş zamanlarında Caddy’lik yapıyor. İyi bir golfçü olmak için çok çalışıyor. Turnuvalara katıldığı zaman ise onun Caddy’liğini ben yapıyorum” diyor gururla… Bu arada Ali Alıcı’nın yeğeninin de Caddy olduğunu dip not olarak eklemekte yarar var…

        İhaleye geleni gözünden tanıyor

        Türkiye’de yaklaşık 300 Caddy’nin görev yaptığını anlatan Ali Alıcı, bunu ‘sabahtan akşama kadar’ görev bilinciyle yapan ve sadece bu işten para kazananların sayısının ise bir elin parmaklarını geçmeyeceğini vurguluyor. Spor ikonu Tiger Woods’un Caddy’sinin yılda 10 milyon euro kazandığını hatırlatmamızla cevabını yetiştirmesi bir oluyor: “Önce Türkiye’de de Tiger Woods gibi profesyonel golfçüler olacak… Ondan sonra Caddy’leri de bu kadar para kazanacak…”

        Şahsına münsahır ‘Caddy Ali’ genelde sahaya çıkacağı isimleri kendi belirliyor. “Bu işin duayeniyim” diyecek kadar kendine güvenli. Sahaya çıkacağı ismin club’ı (golf sopası) tutuşundan ruh halini anlayacak kadar tecrübeli bir isim. “Eğer böyle olmasam Kaya Çilingiroğlu gibi bir isimle 12 yıl çalışmam mümkün olmazdı” diyor açık yüreklilikle… Ama kulübe gelen isimlerin gerçekten golf oynamak için mi geldiğini mi yoksa iş bağlayıp çevre edinmek için mi orada olduğunu şıp diye gözünden anlıyor. Ne de olsa milyon dolarlık projelerin masa başında değil golf sahasında imzalandığı bir sır değil... Tabii burada yine golfün birinci kuralı geçerli… Kim hangi amaçla gelirse gelsin ‘sessiz olmak’ ve sadece işini yapmak!

        Caddy’ler dernek kurmayı planlıyor

        Caddy’likle ilgili her şey dört dörtlük değil elbette… Bunlar içinde onları en çok mutsuz eden gerçek hiçbir sosyal güvencelerinin olmaması. Yani pratikte Caddy’lik müessesesinden emeklilik mümkün olmuyor. Hiçbirinin sigortasıyok. İşin ilginç yanı sigortalı bir iş hayalleri de yok… Alıcı, Caddy’liğini yaptığı birçok işadamından “Gel yanımda çalış” teklifi aldığını ama golf aşkının ağır bastığını söylüyor. Bu cümleyi söylediğinde ona inanmayan gözlerle baktığımı anlamış olmalı ki, “Golfü sevmeyen beni anlayamaz” diye cümlesini tamamlıyor.

        Bu handikaba rağmen Türkiye’deki Caddy’leri bir çatı altında toplamak gibi de bir hayali var. Turnuvalara gelen yabancı Caddy’lerin sosyal imkanlarını duydukça bu konuda adımlar atmak için daha da heveslendiğini gizlemiyor…

        Özel istek alanlar var

        Güç bela konuşmaya ikna ettiğimiz bir başka Caddy ise Süer Atalay. 38 yaşında. Bir akrabası aracılığıyla Caddy’liğe adımını attığı yaş ise 17... Onun da tek işi Caddy’lik. İstanbul Golf Kulübü’nde çalışıyor. Aylık kazancıkış aylarında 600-800 YTL arasında değişiyor. Yüksek sezonda bin YTL’yi buluyor. Özellikle kış aylarında ekonomik olarak zorlandığını itiraf etse de, “Ama hiç pişman değilim. Çünkü bu işi çok severek yapıyorum” diyor…

        Ali Alıcı’nın aksine onun sahaya birlikte çıkacağı işadamlarını seçme gibi bir lüksü yok. Kulüp’te bütün Caddy’ler sırayla sahaya çıkıyor. Hasan Karabey, Burteçin Balkan ve Feraye Tanyolaç ‘ilk aklına gelen’ birlikte çalıştığı isimler… Atalay, bazen işadamlarının ‘özel istek’le caddy’leri belirlediğini, böyle durumlarda sıranın esas alınmadığını belirtiyor. Bir işadamı tarafından başarılı bulunarak özellikle sahaya çağrılmalarının onlar için ayrı bir övünç kaynağı olduğunu söylememize gerek yok herhalde…

        Nasıl iyi bir ‘Caddy’ olunur?

        • Sır saklamayı bilin, ketum olun.

        • Yaptığınız işin hakkını verin.

        • Günlük kazanç peşinde koşmayın.

        • Saha içinde bağırmak ve küfür etmek gibi golfle bağdaşmayan eylemlerden kaçının.

        • Sahayı ve oyuncunun özelliklerini iyi analiz edin.

        • Oyuncu sinirlense bile siz soğukkanlılığınızı koruyun.

        Serikli Caddy’lerin sayısı100’ü, günlük gelir ise 50 euroyu buldu

        Antalya’daki Cornelia Golf Club’ın Genel Müdürü Ali Şahin’e göre bölgedeki Caddy sayısının artması olumlu bir gelişme. Ondan dinleyelim: “Hem bölge gençleri kahve köşelerinde oturmak kurtuluyor, hem bir spor öğrenip harçlıklarını çıkartıyor. Antalya’da 1995’de sadece 1 golf sahası vardı. Bugün ise 10 farklı golf sahası ve 7 golf kulübü bulunuyor. Golf sahalarının artmasına paralel Caddy ihtiyacı da atmış durumda.10 sene önce buradaki Caddy’lerin sayısı bir elin parmaklarını bile geçmiyordu. Günlük kazançları ise 10-15 dolardı. Bugün ise sadece bu bölgede 100’e yakın Caddy var. Özellikle turnuva dönemlerinde günlük kazançları 20-50 euroya kadar çıkıyor. Üstelik bu parayı 4-5 saatte kazanıyorlar. Aralarında neredeyse evin reisinden bile çok kazananlar var. Dolayısıyla aileler de çocuklarını bu konuda destekliyor.”

        Türk Caddy, Avrupa’ya gidiyor

        Geçen yıl Cornelia Golf Club olarak 30’a yakın çocuğa Caddy’lik eğitimi verdiklerini belirten Şahin, “Bu bizim için bir sosyal sorumluluk projesi. Bu yıl da yine yaklaşık 30-50 çocuğa Caddy’lik eğitimi vereceğiz” diye konuşuyor. Gelen yabancı turistler nedeniyle Caddy’lik yapan çocukların İngilizce de öğrendiğini belirten Şahin, “Hem dil öğreniyorlar hem de bu sporda kendilerini geliştiriyorlar’ diyor. Avrupa’nın en ünlü golf oyuncularından biri olarak bilinen Nick Faldo’nun Cornelia Golf Resort’un golf sahasının projesini yaptığını hatırlatan Şahin, şöyle devam ediyor: “Faldo’s Series adı altında yapılan dünyaca ünlü turnuvanın amacı gençlere fırsat vererek hem turnuva tecrübelerini arttırmak hem de kendilerine eğitim vermek. Bu turnuvanın Türkiye ayağında kazanarak derece giren ve Avrupa’daki turnuvaya katılmaya hak kazananlardan Fahrettin Kök de aslında bir Caddy. Serikli bir çocuk ve başarısı bizim için gurur verici…”

        Tiger, golfe 3 yaşında başladı, 30’una gelmeden efsane oldu

        Golf deyince akla kuşkusuz ünlü oyuncu Tiger Woods geliyor. 1975 doğumlu olan Woods’un babası, A.B.D ordusundan emekli Teğmen Earl Woods ve annesi de Tayland kökenli Kultida. Tiger Woods’un Tiger takma adınıalmasının sebebi ise babasının Vietnamlı bir asker olan arkadaşı Vuong Dang Phong. 6 aylıkken babasının golf sopası ile yaptığı vuruşları saatlerce izleyen Woods henüz 2 yaşındayken Mike Douglas Show’a katıldı ve Bob Hope ile birlikte vuruş yaptı. Tiger 5 yaşında Golf Digest dergisinde yer buldu. 1994’de Stanford’a giren Tiger üniversite hayatı boyunca tam 10 turnuva kazandı. 30’una gelmeden golfte efsane olmayı başaran Woods, aynı zamanda dünyanın en çok kazanan sporcularından da biri. Fortune dergisinin Amerika’da en fazla kazanan 10 sporcuyu belirlediği araştırmada, ünlü golfçü Tiger Woods 2007 yılındaki 100 milyon dolarlık kazanç ile listede birinci sırada yer aldı.

        Kaya Çilingiroğlu, ‘Caddy’si Ali Alıcı ile birlikte sadece İstanbul Golf Kulübü’nde değil Kemer Golf&Country Club’da da sahaya çıkıyor.

        Caddy’lerin en yoğun olduğu bölgelerin başında Antalya’nın Serik ilçesi başı çekiyor. Golf sahaları ve kulüplerine her geçen gün yenilerinin eklenmesiyle 10-12 yaşlarındaki ‘Serikli Caddy’lerin sayısı ise 100’e ulaştı.

        Tiger Woods’un ‘kedisi’ 10 milyon euro kazanıyor

        Dünyada en iyi golfçülerin yüzde 80’i ‘caddy’likten yetişme. Sadece şöhret değil aynızamanda para da kazanan ‘caddy’ler arasında kuşkusuz en popüleri Tiger Woods’un ‘caddy’si Steve Williams. Williams’ın yıllık kazancının ise 10 milyon euro olduğu ifade ediliyor.

        AYLİN LÖLE/PLATİN DERGİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ