Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para doğalgaz, türkiye, enerji, Türkiye Elektrik İletim AŞ - Makro Ekonomi Haberleri

        Doğalgazdaki 'yok'luk elektriği de çarptı. 15 kuruşluk elektrik dün enerji talebinin en yoğun olduğu saatlerde 2 lira gibi fahiş rakamlarla satıldı!

        Türkiye'de son haftalarda yaşanan doğalgaz sıkıntısının acısı elektrikten çıktı. Kışın en sert günlerinde konutları gazsız bırakmamak için doğalgaz ile çalışan santrallar devre dışı bırakılıp ikinci yakıta geçirilince 10-15 kuruşa mal olan bir kilovat saat elektriğin maliyeti 70-100 kuruşa kadar ulaştı. Fırsatçılık da devreye girince PMUM olarak ifade edilen Piyasa Uzlaştırma Merkezi'nde kamuya ve dağıtım şirketlerine elektrik satanlar, dün elektrik talebinin en yoğun olduğu saatlerde sisteme 2 liradan elektrik vermeye başladı. Elektrik piyasası bir anda karışırken, Enerji Bakanlığı devreye girdi. Günlük 12 milyon metreküp gaz gelen Azerbaycan'dan alınan gaz miktarının 16 milyon metreküplere kadar çıkmasının da etkisi ile dün gün içinde doğalgazla elektrik üreten santrallarına yeniden gaz akışı başladı. Enerji Bakanlığı'nın harekete geçmesi ve piyasada yükselen tepkilerin de etkisi ile geri adım atılırken, bugün ise Elektrik Borsası olarak ifade edilen PMUM'a verilen fiyatlar yeniden 15-20 kuruş seviyelerine döndü. Ancak perşembeden itibaren Türkiye, yeni bir soğuk hava dalgasının etkisine giriyor. Yani, yine gaz sıkıntısı, yine yüksek elektrik fiyatları kimseye sürpriz olmaz.

        KAMUNUN MÜDAHALE ETME HAKKI VAR

        Ankara'daki enerji alarmı uzun bir süre daha devam edecek görünüyor. Bildiğim kadarıyla kilovatsaati 15-20 kuruş olan elektriğin 2 liradan satışını önlemek aslında mümkün. PMUM'da sistem operatörü olan Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin olağanüstü durumlarda sisteme müdahale hakkı bulunuyor. Bu nedenle fahiş fiyatlarla satış bir-iki hafta boyunca devam ederse, TEİAŞ ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun devre girmesi kimseyi şaşırtmasın.

        'DOĞALGAZDA LİSANSLAR İPTAL EDİLSİN ÖNERİSİ'

        Elektrik Üreticileri Derneği Genel Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin satın aldığı gazın yüzde 50'si ile elektrik üretmesini 'çarpık bir yapı' olarak nitelendirirken, elektrik üretim maliyetindeki artışın tüketiciye yansımasını 'kaçınılmaz' olarak değerlendiriyor. Karaduman, “Enerji Bakanı Taner Yıldız, 'Gaz santrallarını yüzde 30 ile sınırlandıracağız' diyor. Keşke yüzde 20'lere kadar çekilebilse. Benim önerim ilk etapta yüzde 40-50 kapasite ile çalışan eski gaz santrallarının devre dışı bırakılması, lisans verilen ancak inşaatı başlamamış projelerin iptal edilmesi” diyor.

        PAHALI GAZA ÜSTSÜZ TEPKİ

        Daha önce Davos'ta yaptıkları çıplak protestoyla en az zirve kadar ilgi gören Ukraynalı Femen grubu bu kez Moskova'da ortaya çıktı. Rusya'nın Ukrayna'ya ihraç ettiği gazın pahalı olduğunu savunan Femen, tepkisini Gazprom merkez binası önünde gösterdi.

        GAZETE HABERTÜRK / Hacer GEMİCİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ