Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Helal sertifika, firmaların pazarını genişletiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Ürünlerine ''helal gıda sertifikası'' alan firmalar, tüketici nezdinde güvenilirliklerini artırırken hem ülke içinde hem de ihracatta pazar paylarını da genişletiyor.

        Tüketicilerin aldıkları ürünlerde helal sertifikası aramaları ve bazı ülkelerin ithal gıdalarda bu belgeyi şart koymaları üzerine bu pazarlarda var olmayı hedefleyen firmalar, ürünlerine helal gıda sertifikası almaya yöneldi.

        2011 yılının Temmuz ayında helal gıda sertifikası vermeye başlayan Türk Standartları Enstitüsü, bugüne kadar 63 firma için 117 adet helal sertifikası düzenledi. Dünya genelinde 50 ülkeden akreditasyonu bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) ise 2009 yılında bu yana yaklaşık 300 firmaya helal sertifikası verdi.

        Dünya Helal Konseyi'nin (WHC) başkanlığını da yürüten GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, dünya genelinde helal gıda pazarı potansiyelinin 860 milyar dolar olduğunu, tekstil, kozmetik ve medikal ürünler alanlarıyla ele alındığında pazarın potansiyelinin 2,1 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

        Büyüközer, ''Ancak maalesef bu potansiyelin sadece yüzde 14'ü gerçekleştirilebiliyor. Bu da gıda alanında 150-200 milyar dolara tekabül ediyor. Dolayısıyla böylesi büyük bir büyük boşluk var'' dedi.

        2009 yılından bu yana GİMDES tarafından verilen sertifikalarla gerçekleşen ihracatın 2011 yılı sonunda yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu aktaran Büyüközer, bu rakamın 2012 yılı sonunda 17 milyar dolara ulaşmasını tahmin ettiklerini kaydetti.

        Helal gıda sertifikası kapı açıyor

        Namet Dış Ticaret Müdürü Nihal Kayar, ihracatta ana hedeflerinin genelde Müslüman ülkeler olduğunu belirterek, helal gıda sertifikasının kendilerine bir kapı açtığını söyledi.

        Dünyadaki Müslüman nüfusunun şu anda yüzde 20 olduğunu, bu oranın 2030'lu yıllarda yüzde 25-27'lere ulaşacağını aktaran Kayar, ''Bu yüzden helal pazarı gerçekten çok hızlı büyüyen bir pazar. Biz de helal sertifikasıyla bu pazarı güçlendirmeye çalışıyoruz'' dedi.

        Daha önce Güney Amerika ülkelerinde ucuz olan et fiyatları sebebiyle Türkiye'deki fiyatların yüksek kaldığını ancak bu ülkelerde bugünlerde et fiyatları yükseldiği için müşterilerin Türkiye'ye kaydığını anlatan Kayar, bunun da ihracatlarını hareketlendirdiğini ve geçen yıl 595 milyon lira olan cirolarının içinde yüzde 2 olan ihracat oranını birkaç yıl içinde yüzde 25'lere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

        Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, ihracat gerçekleştirdikleri Libya, İran, Irak, Afganistan, Tacikistan'da, Ortadoğu ve Arap ülkelerinde helal belgesinin ısrarla aranan bir belge olduğunu kaydetti.

        Helal üretimi tüketicinin sağlayabileceğine belirten Çalışkan, ''Tüketici helal bilincini artırdıkça, helal olana duyarlılık artırdıkça tüm sektörlerde üreticiler helal yönlü üretim yapmak zorunda kalacaklar. Firma, 'Bu helal midir?' sorusuyla muhatap olmazsa hiçbir şekilde bunun derdine kimse düşmez. Onun için de ülkemizde helal ürünlerin piyasaya sürülmesinde en büyük görev tüketiciye düşüyor'' diye konuştu.

        Erpiliç Zincir Marketler Pazarlama Müdürü Güney Tuna ise İran, Irak, Mısır, Libya, Gürcistan, Azerbaycan ve Bosna-Hersek'e ihracat yaptıklarını ve bu ülkelere ürünlerini sokabilmek için helal sertifikasının belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

        Helal gıda sertifikasına sahip olmasının bir markanın tercih edilmesinde de etkili olduğunu belirten Tuna, ''İnsanların bu konuda bir duyarlılıkları var. Bunun dışında helal gıdanın sadece dini ve vicdani yönü değil bir de sıhhi yönü var. Bu işi vicdani olarak önemsemeyen insanlar için de olayın sağlık ve hijyen yönü önemli olmaya başladı. Onun için bu her kesim için önemli bir kriter aslında'' ifadelerini kullandı.

        Malezya ilk uygulayan ülke

        İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlerin standardı anlamına gelen helal standardını ilk kez hazırlayarak uygulayan ülke Malezya oldu.İslam ülkeleri arasında ortak bir Helal Gıda Standardı oluşturma çalışmaları ise İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında 2008 yılından itibaren Türkiye'de yapılan toplantılarla yürütüldü. Bu çalışmalar neticesinde İKT üyesi ülkelerinin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisinin incelemeleri sonucu ve 3 adet Helal Standardı, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi.

        Türkiye'de ve diğer ülkelerde bazı kuruluşlar da helal gıda sertifikası veriyor. 1999 yılında Jakarta'da kurulan Dünya Helal Konseyi (WHC) ise helal gıda sertifikası ve akreditasyon süreçlerinin standardize edilmesi amacıyla dünya genelinde yaklaşık 50 ülkenin helal gıda sertifikası veren organizasyonlarının bir araya geldiği bir çatı kuruluş olarak faaliyetlerini yürütüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ