Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Prim borçlarına banka kredisi - Makro Ekonomi Haberleri

        Zonguldak'ta, Halk Bankası ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki protokol gereği, emekliliği hak eden BAĞ-KUR'luların prim borçlarına yönelik verilen kredi imkanından yararlanabilmeleri için 28 Temmuza kadar başvurması istendi.

        Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muharrem Demirci, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ilgili yasa gereği SSK ve BAĞ-KUR prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını, kentte SSK'ya 62 milyon YTL prim borcu bulunan 5 bin civarındaki kişi ile BAĞ-KUR'a yaklaşık 111 milyon YTL borcu bulanan 7 bin 500 kişinin, prim affından yaranlanabilmeleri için 28 Temmuza kadar müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

        Halk Bankası Genel Müdürülüğü ile imzalanan protokol gereği borçlarını ödemeleri durumunda emekliliği hak kazanan BAĞ-KUR'lulara düşük faizli kredi verileceğine dikkati çeken Demirci, şöyle dedi:

        ''Emekliliği hak eden BAĞ-KUR'lular prim borçlarını kurumumuzda hesaplatarak kredi için bankaya başvurabilirler. Yapılandırma sayesinde 28 Temmuza kadar müracaat edenlerin borçlarının faizinden peşin ödemede yüzde 85, 12 aya kadar taksitli ödemede yüzde 55, 24 aya kadar taksitli ödemede de yüzde 30 indirim yapılıyor. Kentte, şu ana kadar SSK prim borçlularından 1600 kişinin 31 milyon YTL, 3 bin 400 BAĞ-KUR'lunun da 6 milyon YTL tutarında borcu yapılandırıldı. Son gün yoğunluğu yaşanmaması ve vatandaşların mağdur olmamaları için bir an önce kurumumuza müracaat edilmelidir.''

        ''MAAŞIN 3'TE 2'Sİ KESİLECEK''

        Halk Bankası Zonguldak Şube Müdürü Metin Koçer, emekliliği hak etmiş konumdaki BAĞ-KUR'lulara verilecek kredinin kesintisinin aylık maaş oranının 3'te 2'si oranında olacağını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Krediden yararlanmak isteyenler 28 Temmuza kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine dilekçe ve sigortalılık belgesiyle başvurmalılar. Bu tarihten itibaren 1 ay içinde kredi işlemleri yapılacak. Ancak, kesinlikle son gün beklenmemeli. Çünkü, yoğunluk nedeniyle değerlendirme gecikebilir. Kredi vadeleri 60 ay süreye kadar olabilecek. Faiz oranları ise 1-12 ay yüzde 1,67, 13-36 ay yüzde 1,72 ve 37-60 ay yüzde 1,75 şeklinde belirlenmiştir.''

        Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun da protokol için banka ve kurum yetkililerine teşekkür ettiğini ifade ederek, ''Esnafımız böylece pirim borçlarını ödeyerek emeklilik hakkı elde edecekler. Bu da ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ