Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomobilin kalbi Frankfurt'ta atacak! - Otomobil Haberleri

        Dünyanın en büyük otomobil fuarlarından olan ve bu yıl 65'incisi düzenlenecek Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA 2013) kapılarını 12 Eylül'de otomobilseverlere açacak.

        Almanya'nın Frankfurt şehrinde 12 - 22 Eylül 2013 tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarın bu yılki ana teması "elektrikli hareketlilik ve bağlanabilirlik" olarak belirlenirken, fuarın açılışını 12 Eylülde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yapması bekleniyor.

        İki yılda bir Paris Otomobil Fuarı ile dönüşümlü olarak yapılan Frankfurt Otomobil Fuarı'na 35 ülkeden 1.091 firma katılacak. Toplam 230 bin metrekare alana sahip fuarda 159 farklı model aracın dünya prömiyeri gerçekleşecek. 10-11 Eylül tarihleri basın günü olarak belirlenirken, fuarda 49'u ilk günde olmak üzere 81 basın toplantısı düzenlenecek.

        Ayrıca fuara toplamda 10 bin gazetecinin katılması beklenirken, fuara online akradite olan gazeteci sayısı 96 ülkeden 7 bin 500'ü geçti.

        Bu yıl fuara katılacak firmaların sayısı, 2011 yılında düzenlenen fuara katılanların sayısını geçti. Ayrıca önceki fuarda yüzde 32 civarında bulunan yabancı tedarikçi firma sayısı, bu yıl yüzde 42'ye ulaşmış durumda. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'na katılacak Çin'li tedarikçi firmaların sayısında da artış oldu. Bu yıl ki fuara katılan Çin'li firma sayısı 2011'e kıyasla yaklaşık on kat artarak 129 oldu.

        Katılan yabancı firmaların sayısı bakımından Çin açık ara öndeyken bunu 85 firmayla İngiltere, 34 firmayla Fransa ve 31 firmayla Japonya izledi. ABD'den ise 21 katılımcı yer alacak.Tayland ve Endonezya ise fuara ilk kez katılacak.

        Fuara katılan yan sanayi tedarikçi firma sayısı da belirgin şekilde arttı. Bu sayı yüzde 25 artarak 380 olurken yan sanayi tedarikçi firmaların yüzde 55'i yabancı ülkelerden katılım gerçekleştirecek. 2011 yılında ise fuara 305 yan sanayi firması katılmıştı. Ayrıca, fuara katılacakların yaş ortalamasın da düşüş yaşanıyor. 2009 yılında fuara katılanların yaş ortalaması 36 iken 2011 yılında 35 oldu.

        Fuar hafta içi 13 avro, hafta sonu ise 15 avro ödenerek ziyaret edilebiliyor

        Fuardaki teknoloji genel anlamda iki önemli yenilikçi konu olan "elektrikli ulaşım ve bağlantılı araçlar" üzerine yoğunlaştı. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda elektrikli ulaşımın artık bir vizyondan çıktığını ve bu araçların artık yollarda olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Bu amaca bağlı olarak fuarda 20'den fazla uzman, elektrikli ulaşım ve bağlanabilirliğin yanı sıra, ulaşım ve ithalat hizmet politikalarının sorunları, yol güvenliği gibi konularda sunum yapacak.

        Ziyaretçiler fuarda arazi testi yapabilecekler ve test sürüşleri boyunca 16 elektrikli aracında yer aldığı 11 üreticinin yaklaşık 70 aracını test edebilecekler. 3 ile 13 yaş arası çocuklar da küçük elektrikli arabalarla kendi başlarına "ilk sürüş" testi deneyimini yaşayacaklar. Fuarda tarihi araçları sevenler de unutulmadı. "1983'ün Yıldızları" adlı özel bir gösteri ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

        Fuar hafta içi 13 avro, hafta sonu ise 15 avro ödenerek ziyaret edilebiliyor.

        Fuarda sergilenecek bazı otomobiller

        Peugeot, 2013 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Yeni Peugeot 308'in dünya prömiyerini yapacak ve çevre alanında yeni gelişmeleri tanıtacak. Peugeot, 308 ile yenilenen 3008 ve 5008 modellerini de sergileyecek.

        Renault, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yeni konsept otomobilini ve yeni tasarım kimliği ile Megane ailesini tanıtacak. Ayrıca fuarda Renault Grubu Tasarım Direktörü Laurens van den Acker tarafından geliştirilen 6 Konsept Otomobil hep birlikte otomobilseverlerin beğenisine sunulacak.

        Toyota, 2013 Frankfurt Motor Show'da nihai hedef olarak belirlediği sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücreli hibrit araç teknolojisinde gelinen son noktayı ultra-temiz enerji taşıyıcısı sedan modeli FCV-R ile gözler önüne serecek.

        İzmitli Hyundai i10'nin fuarda dünya prömiyeri yapılacak. Kalabalık şehirlerin sempatik ve pratik yeni üyesi olarak "Made In Turkey" armasıyla Eylül ayından itibaren üretildikten kısa bir süre sonra Avrupa yollarında gururla dolaşmaya başlayacak.

        Fuarda Ford, tasarım ruhunu kusursuz ayrıntılarla geliştirdiği ve yeni teknolojilerle donattığı Yeni Ford S-MAX'ı tanıtacak. Ayrıca Ford fuarda, 3 Yeni Elektrikli Otomobili Focus Electric, C-MAX Energi, Fusion Hybrid'i sergileyecek. Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nda üretilecek Tourneo Courier da fuarda olacak.

        SEAT, Frankfurt Motor Show'da Yeni Leon ailesinin genç, dinamik, tasarım odaklı ve sportif özelliklerini, sıra dışı düzeyde kullanışlılıkla bir araya getiren yeni üyesi Leon ST'yi tanıtacak.

        Volkswagen, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Golf model ailesinin sporcu üyesi Golf R'ı ve elektrikli üyesi e-Golf'ü ilk kez kamuoyuyla buluşturacak.

        Audi, Frankfurt otomobil Fuarı'nda başarılı model ailesi A3'ün yeni üyelerini sergileyecek. Audi standında ayrıca markanın amiral gemisi A8'in makyajlı versiyonu ve gelecek dönem tasarımlarının ve teknolojisinin izlerini yansıtacak olan konsept modeli de yerini alacak.

        Skoda'nın önemli yeniliği ise markanın ilk orta sınıf hatchback modeli olarak Rapid Spaceback olacak. Spaceback, zengin kişiselleştirmek seçenekleriyle Avrupa pazarında kendisine yer bulmaya çalışacak. Ayrıca makyajlanan Yeti de Frankfurt'ta sergilenecek.

        Opel, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yedi yeni modelin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Opel'in amiral gemisi Insignia'dan Konsept Monza'ya yedi model ilk defa Opel Medya Arena olarak adlandırılan Opel standında tanıtılacak.

        Fuarda ayrıca Ferrari'nin V8 modeli olan 458 Speciale modeli de görücüye çıkacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ