Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Buna ekonomistler bile güldü! - Para Haberleri

        BBC, Avrupa Merkez Bankası'nın da görüşüne başvurduğu 38 ekonomistin görüşlerinin yer aldığı anket düzenledi.

        Ankete katılan 38 ekonomistin 25'i Avrupa'da bir ülkenin borcunu ödeyememe durumuyla karşı karşıya kalabileceğini tahmin ediyor. Bunların tamamı da Yunanistan'ın borcunu ödemekte başarısız olacağını ifade ediyor. Ancak ekonomistlerin çoğunluğu Euro Bölgesinin tek parça kalmayı sürdüreceğini belirtiyor.

        Euro Bölgesi'nde kriz, Yunanistan'ın ülke borçlarını ödemekte güçlük çekmesinin anlaşılması ve Avrupa Birliği ile IMF'nin geçen yıl kredi yardımında bulunmasıyla başladı. Yunanistan'a yapılan yardımın ardından İrlanda'ya da benzer bir yardımda bulunuldu.

        Ankette katılanların 14'üne göre, İrlanda da benzer bir borç ödeyememe durumu yaşayacak, 7 kişi Portekiz'in de borcunu ödeyemeyeceğini tahmin ediyor.

        Buna karşılık, Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Massimuliano Marcellino, borcunu ödeyememe durumunun söz konusu olmayacağını belirterek, ''Kötü koşullardaki ülkeler kurtarılabilecek kadar küçük ve bunlar için etkili bir politik destek söz konusu'' dedi.

        Ankete katılanlara yöneltilen ''Euro bozulmadan devam edecek mi'' sorusuna 38 kişiden 33'ü, ''olabilir'' yanıtını verdi.

        ABN Amro bankasının yatırım şefi Didier Duret, Euro Bölgesi'nin dağılmayacağını belirtirken, Helsinki'deki Ekonomik Araştırmalar Çalışma Entitüsünden Heikki Taimio, kuzey ile güney arasında artan bir ayrışma olduğu görüşünü savunuyor.

        Ankete katılanların 23'ü Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonunun krizle başa çıkma biçimini ''tatmin edici'' veya ''iyi'' bulduğunu belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ