Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Hazır giyimciler işi garantiye aldı! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Avrupa'da yaşanan kriz, ihracatının yüzde 75-80'ini gerçekleştirdiği bu coğrafyayla ilgili olarak hazır giyimciyi harekete geçirdi.

        Alacak sigortası konusunda dünya lideri olan Coface ile bir işbirliğine imza atan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), dış pazarlardaki risklerini Coface ile garantiye alacak.

        İHRACATIN DÖRTTE BİRİ RİSK ALTINDA

        TGSD Başkanı Cem Negrin, 2011’de yaklaşık 17 milyar dolar hazır giyim, 8.5-9 milyar dolarlık da tekstil ihracatı yapılması hedeflenen sektörde yaklaşık 5 milyar dolarlık açık hesap riskinin bulunduğunu söyledi.

        Türkiye’yi dünya pazarlarına taşıyan Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün son kriz döneminin dışında sürekli olarak geliştiğini ve büyüdüğünü hatırlatan TGSD Başkanı Cem Negrin, son 25 yılda hızla gelişen sektörün bugün 16-17 milyar dolar hazır giyim, 8.5-9 milyar dolar da tekstil ihracatı yapan bir güce ulaştığına dikkat çekti.

        Dünyanın bilinen tüm markalarına Türk hazır giyim sektörünün ihracat yaptığını ifade eden Negrin, 2011’de yaklaşık 17 milyar dolar hazır giyim ihracatı yapması hedeflenen sektörde hemen hemen 4 milyar dolarlık bir açık hesap riski bulunduğunu, tekstil de hesaba katıldığında yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ihracat riskinden söz edilebileceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Bir yandan ödemeler gelirken diğer yandan sürekli olarak ihracat yapıldığı için hazırgiyimdeki söz konusu 4 milyar dolarlık risk hiçbir zaman azalmıyor. Kesin rakamları bilememekle birlikte bu 4 milyar dolar içinde her sene 40-50 milyon dolarlık ihracatımızın ödeme güçlüğüne girdiğini tahmin ediyoruz.”

        SEKTÖR ZORLANIYOR

        Artan pamuk fiyatları, sürekli olarak yükselen enerji maliyetleri, istihdam ve üretim üzerindeki ağır vergi yükleri nedeniyle geçmişe göre bugün sektör olarak daha da zorlanmaya başladıklarını belirten Negrin, şunları söyledi:

        “Ancak bütün bunları göze alarak daha fazla ihracat için çaba harcayan hazır giyimciyi bugüne kadar yeterince gündeme gelmeyen başka riskler bekliyor. Önceki yıllarda daha ihraç ettiği ürünler yoldayken, ödemesi banka hesabına yatan hazır giyimci bugün artan rekabet koşulları nedeniyle açık hesap çalışmak zorunda. Bir başka ifadeyle siparişi alacak, üretecek, teslim edeceksiniz, karşı taraf dilediği zaman size ödemesini yapacak. Ya da bir takım gerekçeler ortaya koyarak ödemenizi yapmayacak.”

        "ALMANLAR BİLE VADEYİ 90 GÜNE ÇEKİYOR"

        "Türk hazırgiyimcisi için 90 güne varan alacak vadelerinin ilk başta İspanyol şirketlerle başladığını, ardından İtalyanlar'ın da açık hesap denilen bu yönteme yöneldiklerini söyleyen Negrin, "Artık Almanlar da açık hesaba başladı" dedi. Negrin, bu nedenle artık alacağı sigorta ettirmenin çok önemli olduğunu söyledi.

        "4.5 MİLYAR EURO'LUK RİSKİ YÖNETİYORUZ"

        Coface’ın 60’tan fazla ülkede 130 bin müşteriye, yaklaşık 7 bin çalışanıyla doğrudan hizmet verdiğini söyleyen Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, küresel ekonomik krizin etkilerinin başladığı 2008 ve bu etkilerin derinleştiği 2009 yılı ve sonrasında Türkiye’de toplam 53 milyon TL’lik hasar ödemesi gerçekleştirdiklerini belirtti.

        Bu desteğin, ticari işletmelerin gerek nakit yönetimi gerekse verimlilikleri açısından önemli bir kaynak yarattığını, bir anlamda satıcı–alıcı ilişkilerinin ‘Coface Yaklaşımı’ ile daha az zarar görmesine aracılık ettiklerini belirten Alpergun, “Bugün itibariyle Coface, ticari alacak sigortası hizmeti kapsamında 18 bin Türk şirketinin üzerinde yaklaşık 4.5 milyar Euro’luk riski yönetiyor” dedi.

        HER 5 ŞİRKETTEN 1'İ SİGORTASIZ ALACAK YÜZÜNDEN BATIYOR

        Türk hazırgiyim sektörünün tüm rekabetçi sektörler gibi, vadeli satışı bir rekabet unsuru olarak kullandığına dikkat çeken Alpergun, müşteriye vade tanımanın ödenmeme riskini de beraberinde getirdiğini söyledi. “Borçlarını tahsil edemeyen bir işletmenin kar marjları daralacak, belki müşteri kaybedecek, cirosu daralacaktır” diyen Alpergun, istatistiklerin dünyada her beş şirket iflasından birinin temel nedeninin, alıcılarının ticari borçlarını ödeyememesinden kaynaklandığını gösterdiğini ifade etti. Bugünün şartlarında risklerin sadece ekonomik olmadığını belirten Alpergun, şöyle devam etti: “Hepimizin yakından takip ettiği, hemen yakın coğrafyamızda gelişen siyasi çalkantılar da en az ekonomik riskler kadar kritiktir. İşte böyle bir ortamda, bilgi şirketler için en büyük hazinedir. Biz Coface Türkiye olarak, uluslararası şirketlerden küçük ve orta boy şirketlere kadar geniş bir müşteri yelpazesine hizmet verirken yurtiçi ve ihracat ticari alacak sigortasının yanı sıra, ticari bilgi ve alacak yönetimi konularında da hizmetler sunuyoruz.”

        Alpergun, “Türkiye’de şirketlerin artık daha sistemli bir şekilde kriz yönetim planı yapmaları ve bu planlar içerisinde ticari alacak sigortasının öncelikli bir ihtiyaç haline gelmesi nedeniyle, krizden bu yana Coface Türkiye’ye başvuran şirketlerin sayısında yüzde 100 artış gördük. İhracatın lokomotif sektörlerinden hazırgiyim ve tekstil sektörlerindeki işletmelerin TGSD aracılığıyla bu konuya gösterdikleri duyarlılık, gelecek adına umudumuzu artırıyor. TGSD ile işbirliğimizin pek çok sektöre ve işletmeye örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz” dedi.

        AVRUPA AĞIR "HASAR" ALDI

        Alacak sigortalama operasyonlarında Avrupa'da kriz öncesinde yüzde 39 seviyesinde olan hasar ödeme oranlarının kriz döneminde yüzde 119'lara ulaşıldığını söyleyen Alpergun, Türkiye'de bu oranlara ulaşılmadığını, bugüne kadar Türk şirketlerine yapılan 59 milyon dolarlık hasar ödemesinde yurtiçi/yurtdışı dengesinin 2009 ve 2010'da büyük ölçüde yurtdışı lehine arttığını ekledi.

        "TÜRKİYE'NİN NOTUNU YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEYE ÇEKTİK"

        Türkiye'nin en çok hasar ödemesi yapılan ülkeler sıralamasında çok iyi bir aralıkta olduğunu, en kötü durumda olanların ise gelişmiş ülkeler olduğunu belirten Alpergun, Türkiye'nin buna bağlı olarak alacak riski açısından aldığı kredi notunun B'den A4'e yükseldiğini, yani Türkiye'nin aslında ticari ticaret yapılabilirlik açısından yatırım yapılabilir ülke notunu çoktan elde ettiğini söyledi. Alpergun, "Türk işletmeleri borcuna sadık" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ