Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Jackson Hole'den ne çıkacak! - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Nefesler tutuldu, gözler TSİ 17:00’de ABD’nin Wyoming kentinde başlayacak olan Jackson Hole toplantısında. Dünya çapında birçok ekonomist ve para politikası kurmaylarının akın ettiği toplantının odak noktası ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin vereceği mesajda. QE3 için ümitler azaldı, ancak piyasalar Bernanke’nin gergin ortamı rahatlatacak bir mesaj verip vermeyeceğini merak ediyor.

        Beklenen açıklama öncesi Finansonline uzmanları görüşlerini bizimle paylaştı:

        İNAN DEMİR/FİNANSINVEST BAŞ EKONOMİSTİ:

        QE3 uzak ihtimal, piyasalar hayal kırıklığı yaşayabilir

        Son FOMC toplantısında üç üyenin 2013'e kadar sabit faiz taahhüdüne bile muhalefet ettiği düşünülürse Bernanke'nin QE3 sinyaliverebilmesi bu aşamada biraz uzak ihtimal. Dolayısıyla piyasaların Jackson Hole toplantısı konusunda hayal kırıklığına uğraması ihtimalini görüyorum.

        QE3 sinyali gelirse riskli varlıkların fiyatlarında bir miktar daha yukarı yönlü hareket mümkün. Aksine böyle bir sinyalin gelmemesi durumunda ise güvenli liman olarak görülen varlıkların daha iyi performans göstermesini bekleyebiliriz. Ancak her iki senaryoda da ilk tepkinin ardından piyasalar büyüme cephesindeki göstergeleri izlemeye devam edecektir ve durgunluk endişelerinin devam etmesi durumunda riskli varlıklar olumsuz performans göstermeye devam edecektir.

        SERHAN YENİGÜN/YATIRIM DANIŞMANLIĞI YÖNETMENİ

        FED’in “likidite sağlarız” retoriği yatırımcıyı tatmin etmeyebilir

        ABD ekonomisine yönelik son makro göstergelerin yavaşlama sinyalleri vermesi sonrasında FED’den yeni bir parasal teşvik beklentisi arttı. Likidite desteğinin halen gerekli olduğunu düşünen yatırımcılar bu yıl da geçen yılki senaryonun tekrarlanabileceğini umuyorlar. Ancak, geçtiğimiz sene FED Başkanı Bernanke’nin piyasaları yeni bir parasal gevşemeye hazırladığını, bu yıl ise FED’den bu yönde bir açıklama gelmediğini dikkate aldığımızda aynı senaryonun tekrarlanma olasılığını daha düşük olarak değerlendiriyoruz.

        FED KAPIYI AÇIK BIRAKABİLİR

        Peki ne olabilir? ABD’de ekonominin hala destek ihtiyacı içinde olduğu bir gerçek. FED bu kapsamda, belki geçen yılki kadar keskin ve net hatları ile belirlenmiş bir teşvikten bahsetmeyebilir, ancak kapıyı da aralık bırakacağını düşünüyoruz. Ancak, FED’in “gerekirse likidite sağlarız” şeklindeki olası retoriğinin yatırımcıları ne derece tatmin edeceğini ölçmek zor.

        GELİRSE POZİTİF OLUR

        Eğer bu konuda yanılırsak ve FED gerçekten somut bir 3. parasal gevşeme programı açıklarsa bu durumun emtia, hisse senedi ve dolar harici para birimleri ile gelişmekte olan ülke varlıklarında pozitif etkileri olmasını bekleriz. Tersi durumda, yani tahminlerimize yakın sonuçlar gelmesi halinde ise, piyasalar üzerinde önemli bir negatif etki beklemiyoruz. Tabi bu senaryoda FED’in ekonomiyi ve piyasaları bir başına bırakmayacağının altının mutlaka çizileceğinin varsayıldığını hatırlatalım. Elimizdeki en kötü felaket senaryosu FED’in tamamen sırtını dönen bir tavır sergilemesi ki bugünlerde bu ihtimali çok düşük olarak değerlendiriyoruz.

        Bayram tatili sebebiyle FED’in İMKB üzerindeki etkisi sınırlı kalacak

        Yurtiçinde üç buçuk günlük bayram tatilini de dikkate aldığımızda, FED açıklamalarının İMKB üzerindeki etkilerinin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Ancak eğer FED’den güçlü şekilde bir yeni parasal gevşeme programı gelirse bunun İMKB’de yakın zamanda yaşanan kayıpları geri kazandırabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu ihtimali, yukarıda da belirttiğimiz gibi düşük görüyoruz.

        IŞIK ÖKTE/YURTDIŞI KURUMSAL SATIŞ BİRİM YÖNETİCİSİ:

        Piyasalar QE3’ün çok ötesinde başka fiyatlamalara geçti

        Düşen piyasa ortamında özellikle finansal borsa yatırım fonlarında son bir aydır “ikinci dip” senaryosuna inananlar tarafından daha çok “kısa” pozisyon açıldı ve bu pozisyonların kapanışı daha gelmedi. Ancak bu senaryonun gerçekleşmeyeceğine inananlar da bu değerlemeleri alım fırsatı olarak görüyor. Bu nedenledir ki, son günlerde piyasalarda gördüğümüz rallide bana kalırsa Bernanke etkisinden çok bunlar satın alındı. Son iki gündür ABD’den gelen makro veriler ise “ikinci dip” sinyali gibi çıkmıyor. Konut satışları iyi, dayanıklı mal siparişleri iyi. Dahası bu veriler Philadelphia FED verisinde görülen sert gerilemeden sonra bu derece kötü gelmedi.

        GEREKLİ PANİK VERİSİ YOK!

        Dolayısıyla bir QE3 açıklanması için gerekli olacak kadar “panik verisi” yok. Hisse senedi piyasalarında QE3’ün çok ötesinde bambaşka dinamikler etkili olmaya başladı. İkinci dip senaryosuna inanmayanlar alım yapıyorlar. Piyasalar QE3 beklentileri yüzünden değil değerlemelerin yatırımcılar için çok cazip hale gelmesinden ralli yaşıyor.

        İKİ HAFTA SÖYLEDİKLERİNİ YUTUP QE3 AÇIKLAYAMAZ

        Ayrıca FED 2 hafta önce söylediklerini bir anda yutup, hem de bu kadar siyasi direnç varken ortaya 400-450 milyar dolarlık yeni bir QE3 programı atmaz diye düşünüyorum. Piyasaların da Bernanke’nin elini çok da zorladığını söyleyemeyiz. Örneğin S&P 500 Endeksi 1078 puan seviyelerinde olsaydı o zaman Bernanke durup düşünebilirdi. Bu arada Bernanke’nin FED tarihinin “varlık fiyatlarını hedeflediğini” söyleyen ilk Başkanı olması da önemli bir ayrıntı.

        TOLGA KUDALOĞLU/FİNANS PORTFÖY KIDEMLİ PORTFÖY YÖNETİCİSİ:

        Önümüzdeki aylarda QE3 beklentisini canlı tutacak ifadeler kullanabilir

        Piyasalarda QE3 beklentisinin bu hafta içinde kısmen fiyatlanmasına rağmen, ABD ekonomisinde son dönemde açıklanan veriler ve FED içindeki görüş ayrılığı dikkate alındığında QE3 beklentisinin çok gerçekçi olmadığını söylemek mümkün. Jackson Hole’da FED Başkanı Bernanke’nin yeni bir parasal gevşeme programını devreye sokmasını beklemiyoruz. Ancak muhtemel görünen, piyasalardaki beklentinin farkında olan FED’in kapıyı tamamen kapatmayabileceği ve önümüzdeki aylara yönelik QE3 beklentisinin canlı kalmasını sağlayabilecek birtakım ifadelere konuşmasında yer vermesi.

        PİYASALARIN PARA OTORİTELERİ ÜZERİNDEKİ BASKILARI SINIRLI KALIYOR

        Her ne kadar piyasalar siyasi otoriteleri veya Merkez Bankalarını bazı konularda yeni adımlar atmaya zorlasa da, Almanya Başbakanı Merkel’in ortak Eurobond çıkarma konusunda piyasaların baskısına teslim olmayacakları yönündeki açıklaması bu etkinin bazı konularda sınırlı olabileceğini gösteriyor. Benzer şekilde ilk iki parasal genişlemeden istediği sonucu alamayan FED’in de, sadece piyasalar istediği için QE3 konusunda aceleci olmayacağını ve gelişmeleri izleyeceğini tahmin ediyoruz.

        GELSE BİLE ETKİSİ KISA OLUR

        QE3 gelirse piyasalar kısa vadede istediğini almış olacağından, ilk aşamada zaten çok yüksek oranda değer kaybetmiş yurtdışı borsalarda sert yükselişler görülebilir. Ancak bu etkinin kısa vadeli olabileceğini, orta vadede ana görünümün ve sorunların değişmeyeceğini hatırda tutmakta fayda var. Beklenen QE3 gelmezse burada FED Başkanı Bernanke’nin kullanacağı dil ve ifadeler piyasalar tepkisini belirleyecektir. Geleceğe yönelik hiç sinyal vermemesi durumunda yurtdışı borsalarda satışların yeniden arttığını görebiliriz.

        GÖZLER YENİDEN AVRUPA'YA DÖNECEK

        Ancak piyasaların önüne yeni beklentiler koyması halinde ise olumsuz etki sınırlı kalabilir. Piyasaların bu konuyu fiyatlamasının ardından dikkatlerin yeniden Avrupa’ya yöneleceğini ve borçlu ülkelerle ilgili sorunların yeniden gündeme geleceğini düşünüyoruz. İMKB’nin kapalı kaldığı süre içinde yurtdışı borsalarda volatilitenin yüksek olması muhtemel görünüyor. Yurtdışında her iki yönde de sert dalgalanmalar görebiliriz.

        ALİ AĞAOĞLU/FİNANSONLINE YAZARI:

        Piyasalar QE3 olmasa da yine “sınırlı” da olsa bir şeyler koparabilir

        Makul seviyede bir enflasyon olduğu sürece Fed’in 3. BPP’yi (bedava para programını) “yaratmasını” ben beklemiyorum. Ancak deflasyon/resesyon tehlikesi ortaya çıkacak olur ise böylesi bir adım atılacaktır. Ancak piyasalar özellikle 2008’den bu yana istediklerini politika yapıcılarına dikte ettirmekte hayli başarılı oldular. Bu kez de mutlaka bir şeyler koparacaklar, ancak bunun 3. BPP gibi kapsamlı ve “büyük” bir şey olmasını beklemiyorum.

        GELMEZSE HİSSE SENETLERİ DAHA SERT GERİ ÇEKİLİR

        3. BPP gelir ise kısa vadede piyasalar olumlu bir tepki verecektir. Özellikle emtia piyasalarında yükselişler dikkat çekici olacaktır. Yok eğer gelmez ise altın/gümüş hariç emtia tarafında sınırlı geri çekilmeler yaşansa da hisse senedi tarafında daha sert satışlar görürüz. ABD piyasalarında her hal-ü-kârda yeni bir dip görülecek. 3. BPP gelmez ise bu süreç hızlanır, gelir ise birkaç aylığına sadece ertelenir!

        3. BPP gelir ise büyük olasılıkla biz bayram tatilindeyken coşku fiyatlanmış ve hatta yerini düzeltmeye bile bırakmış olabilir. 3. BPP gelmediği takdirde zaten seviyeler hayli aşağıda olacağından bizim piyasalarımız ile dünyanın geri kalanı arasındaki fark kısa zamanda kapanacaktır. 1,5 iş günündeki hareketlerin sert olacağını akılda bulundurmak, derinliğin pek de fazla olmayacağı bayram döneminde dikkatli hareket etmekte fayda var!

        BURAK SALTOĞLU/FİNANSONLINE YAZARI, EKONOMİST

        Piyasalar Bernanke’nin kendilerini mutlu edecek miktar ver derinliği vermeyeceğini biliyor

        QE3 umudu pek kalmadı. Piyasa da açıkçası çok fazla bir coşku verecek bir açıklama beklemiyor artık. Bence piyasaların kendisi de önlemlerin etkisine inanmadığı gibi mutlu olacakları miktarı ve derinliği FED'in veremeyeceğini de biliyor. Ancak, FED piyasanın gözünü biraz daha başka yere kaydıracak bir söylem deneyebilir. Bu belki biraz daha mikro bankacılık önlemleri olabilir. Ama bir umut olacak beklentiyi ileriye taşıyacak bir şekilde algı yaratmak isteyecektir.

        Bence piyasayı mutlu edecek miktar bir öncekinin çok üstü bir alım olabilir; bu da 1 trilyon ABD Doları ve üstüdür, ancak bu ihtimal de mümkün görünmüyor. Çok sınırlı bir destek programının ise piyasalara etkisi sınırlı ve geçici olur. Gelmezse de Bernanke’nin konuşmasında umut veren yeni stratejiler olabilir. QE3 sinyali gelmezse piyasalarda düşüş olur, ama FED'in zaten çok büyük bir şey açıklayacağına gerçekten inanan bir piyasa olmadığı için bir felaket senaryosu olmaz. Bundan sonra AB konusu öne çıkacaktır.

        Bence Eylül sonrasına kadar olumsuz bir piyasa olur. Sonrasında en azından riskler ve değerlemeler daha öngörülebilirhale gelir görüşündeyim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ