Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ucuz şekerde GDO riski - Para Haberleri

        HT EKONOMİ / MELTEM ERSOY

        "Türkiye'ye GDO'lu pirinç girdi mi girmedi mi" tartışmaları sürerken, Şeker Kanunu taslağında öngörülen değişikliklerle sofralardaki GDO'nun payının artması bekleniyor. Nişasta bazlı şekerin kotasını yüzde 10'dan 15'e çıkaran taslak hayata geçerse şeker pancarından elde edilen şekere karşı mısırdan elde edilen şeker avantaj sağlamış olacak. Türkiye ile aynı iklim kuşağında bulunan Avrupa ülkelerinde kota 0 ile yüzde 2 arasındayken, Türkiye'de yapılmak istenen artışın GDO'lu mısır ithalatının önünü açacağı belirtiliyor. Bilindiği üzere, dünyada yetiştirilen mısırın yüzde 88'inde GDO bulunuyor.

        Kendilerine gönderilen taslakta kota artışının olmadığını söyleyerek, son değişiklikleri Meclis'te açıklanınca öğrendiklerini kaydeden Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, "Öncelikle yerli üretim deniyor, ama yetmezse ithalat kapısı da aralık bırakılıyor. Şeker pancarından doğal yollarla şeker elde edilirken, mısırda böyle değil. Türkiye'de ihtiyacın tamamını şeker pancarından üretme kabiliyetimiz var, hatta yüzde 50 kapasite boş bekliyor. Buna rağmen önümüzün kesilmesi sektörü sekteye uğratır" diyor. Konuk, mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerin sanayiciye yüzde 25 maliyet avantajı sağladığını kaydederken, "Ancak ucuz etin yahnisi yavan olur derler, ucuz diye sağlıksız gıda mı yiyelim? Tüketici zararlarını bilse tercih etmez" diye konuşuyor.

        NBŞ'Yİ YÜZDE 17'YE ÇIKARDI

        Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök de, Bakanlar Kurulu'nun kotayı artırma yetkisine dikkat çekerek, zaten fiiliyatta kotanın neredeyse hiç yüzde 10 olarak uygulanmadığını, bu yolla nişasta bazlı şeker üretiminin fiili olarak pancar şekeri üretiminin yüzde 17'sine ulaştığını dile getiriyor. Gök, şöyle devam ediyor: "Nişasta bazlı şirket lobileri çok iyi çalışıyor, son taslaktan da bunu anlıyoruz. Hep Avrupa örnek gösterilir, bakalım Fransa'ya, Almanya'ya... Neden bu ülkelerde nişasta bazlı şeker yok da bizde tavan yapıyor? Tamam, ilk anda maliyet avantajı tartışılabilir, ama buna bir bütün olarak bakıp katmadeğere bakmak lazım. Pahalı şeker yensin demiyoruz, ama pancardan her yıl 10-12 milyon ton kaba yem de üretiliyor, bu da bir değer. Pancar toplam 2.5 milyar dolara yakın katma değer üretiyor, 10 milyon kişiyle paylaşıyor. Şimdi bunu neden 3-4 şirket sahibine paylaştırmak için yok edelim ki? Lobiyle önümüzü kesmeye çalışıyorlar."

        'İthalat olmaz, tersine ihracatı artıracaktır'

        Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz ise, kanunun amacının talebin yurt içinden karşılanması olduğunu belirterek, herhangi bir ithalatın söz konusu olmayacağını aktarıyor. Akyüz, "Yasayladeğişik hammaddelerden elde edilen şekerlerin, piyasayı bozmayacak şekilde dengeli ve istikrarlı olarak, birbirleri ile uyum içerisinde üretilmelerine imkân verilmesi amaçlanıyor" diyerek, şunları kaydediyor: "Artan şeker hammadde talebini karşılayacak bu taslak şekerli mamul ithalatını da artıracaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ