Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK
Denetim ve danışmanlık şirketlerinden Deloitte, dünyada teknoloji, medya ve telekomünikasyon alanlarında 12-18 aylık döneme yönelik gelecek trendlere ışık tutan 15’inci “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” raporunu yayımladı. Rapor sanal gerçeklik, yeni nesil bilişim teknolojileri, grafen gibi yeni sanayi hammaddelerinin kullanımı, mobil iletişimde reklam bloklama, medya gelirlerindeki değişim ve akıllı telefon pazarının bilinmeyen yüzlerine ilişkin trendleri ortaya koydu. Buna göre 2015 yılında tüm dünyada 80 milyon adet olarak gerçekleşen ikinci el pazarı 11 milyar dolarlık bir pazar oluşturmuştu. 2016 yılında ise 120 milyon adede ulaşması beklenen kullanılmış akıllı telefonların ikinci el piyasasını 17 milyar dolara taşıması bekleniyor. Diğer yandan salgına dönüşen fotoğraf paylaşımı geçen seneye kıyasla yüzde 15’lik bir artış göstererek yıllık 2.5 trilyon adede ulaşacak.
“HIZ VE DENEYİM HER ŞEY”
Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon (TMT) Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu teknoloji alanında hız ve deneyime işaret ederek, “2016’ya yönelik TMT öngörülerimiz birçok alanda veri paylaşımının ön planda olduğu, hızın ve deneyimin her şey anlamına geldiği bir teknoloji dünyasına işaret ediyor” dedi.
‘AKILLI’LAR 3 DEFA EL DEĞİŞTİRİYOR
-Kullanılmış akıllı telefonlar 17 milyar dolarlık daha önce var olmayan yeni bir pazar oluşturdu.
-2016’da 120 milyon kullanılmış akıllı cebin takas ya da ikinci el satışlar yoluyla el değiştirmesi ve 17 milyar dolarlık bir satış hacmi yaratması bekleniyor.
-2016’da birinci el pazarında 500 dolar ya da üstü fiyatla satılan, ‘premium segment’ akıllı telefonların yüzde 10’luk kısmının, ömrünü tamamlayana kadar 3 ya da daha fazla kez el değiştireceği tahmin ediliyor.
CEPLE KONUŞMA TARİH OLUYOR
-2016’da, gelişmiş ülkelerdeki akıllı telefon kullanıcılarının % 26’sının, herhangi bir haftada, cihazlarını geleneksel arama maksatlı hiç kullanmayabileceği öngörülüyor.
-Bu bireyler, “veri amaçlı kullanıcılar” olarak değerlendiriliyor; yani iletişimlerini geleneksel sesli aramadan kısa mesaj veya videoya kaydırıyor.
-4G mobil iletişimin yaygınlaşmasıyla dünyada 300 milyon kişinin VoLTE / VoWiFi gibi alternatif erişim seçeneklerine geçmesi bekleniyor.
TEKNOLOJİDE YİNE KADININ ADI YOK
-Kadın yöneticiler bilgi teknolojileri pozisyonlarında yine geride kalacak. 2016 sonu itibarıyla gelişmiş ülkelerde kadınların, BT profesyonellerinin sadece yüzde 25’ini oluşturması bekleniyor.
-Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar üzerinden yaptıkları satın almalarda, üçüncü parti dokunmatik ödeme sistemi kullanan kişi sayısı 2016 yılında yüzde 150 artacak.
-Yeni nesil materyal dünyasının yıldızı grafen materyal pazar büyüklüğü muhtemelen 10-15 milyon dolar seviyesinde kalacak. Ar-Ge faaliyetlerine yüz milyonlarca dolar akacak.
GÜLE OYNAYA 35 MİLYAR $ KAZANDIRACAK
Oyunların 2016’da akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların yazılım gelirleri itibarıyla lider platformu olacağı belirtiliyor. Sektörün küresel yüzde 20’lik büyümeyle 35 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.