İngiltere parlamentosuna DEAŞ tarafından gerçekleştirilen terör saldırısının ardından İngiliz hükümeti önlemlerini artırıyor.
Teröristler için saklanacak bir yer olmamasını isteyen yetkililerin hedefinde şifreli mesajlaşma uygulamaları da var. Hedefteki ilk adres ise WhatsApp.
Pazar günü BBC televizyonunda Andrew Marr'a konuk olan İçişleri Bakanı Amber Rudd, güvenli iletişime olanak sağlayan internet şirketlerini emniyetle birlikte çalışmaya davet etti.
Rudd, konuşmasında WhatsApp ve benzeri birçok kuruluşun teröristlerin birbirleriyle haberleşebileceği gizli bir ortam olmaması gerektiğini belirtti.
WHATSAPP AÇIKLAMA YAPTI
İngiliz medyasındaki iddialara göre Westminster saldırganı, terör eyleminden önce WhatsApp üzerinden mesaj göndermiş fakat şifrelendiği için erişim sağlanamamıştı.
Rudd, internet kullanıcılarının en çekindiği konu olan takip ve gizliliğin ihlâli konusundaki çekincelere de açıklık getirdi. Devletin bu platformlardaki tüm mesajlara erişim yetkisi istemesinin tartışılmadığını, konunun bu gibi kripto servislerin terörizme karşı koymak için yetkililerle birlikte çalışma sorumluluklarının kabul edilmesi olduğunu belirtildi.
Europol ismiyle bilinen Avrupa Polis Ofisi yöneticisi Rob Wainwright da Rudd'un çağrısına destek verdi. Teröristlerin iletişiminden bu gibi uygulamaların gitgide daha da önemli bir yer sahibi olduğu ve polisin işini zorlaştırdığını belirtti.
İngiltere'deki haber ajansları, WhatsApp yetkililerinin Londra saldırısından dolayı dehşete düştüğünü ve emniyet güçleriyle işbirliğine gideceğini açıklamıştı.
Ancak İngiliz gizli istihbaratı MI5 kaynakları, defalarca kez talep edilmesine rağmen Facebook tarafından satın alınan WhatsApp'ın terörü önlemek için şifreli mesajları çözme istemini sürekli reddettiğini belirtiyor.
İNSAN HAKLARI İHlALLERİ ÇEKİNCESİ
Dijital gizlilik ve ulusal güvenlik arasında yıllardır süregelen küresel tartışmanın son terör saldırısyla birlikte yeniden alevlenmesinde karşı görüşte olanların en büyük itirazı insan hakları.
İngiltere merkezli dijital haklar savunucusu Open Rights Group, şifreleme sistemlerinin bu şekilde delinmesiyle sıradan internet faaliyetlerinin güvenliğinin tehlikeye gireceğini savunuyor.
İnsan hakları savunucuları şifrelenmiş uygulamalara istihbarat ve emniyet için gizli giriş sağlanması durumunda milyonlarca insanın bankacılık, alışveriş gibi günlük işlerinin sekteye uğrayabileceği ve bunun istihbarat örgütleri tarafından kötüye kullanılıp kullanılmayacağına dair bir garantisinin olmadığında ısrarcı.
- Şifreli uygulamalara yetkililer gizli bir giriş açmaya zorlamak milyonlarca sıradan insanın güvenliğini azaltır. Jim Kollock
Alınacak uluslararası bir kararın, gelişmemiş ya da insan hakları ihlâllerinin yoğun olduğu coğrafyalarda kişinin hak ve özgürlüklerinin daha fazla tehdit olacağına inanılıyor.
Öte yandan Britanya, vatandaşlarının internet geçmişlerine ulaşmasını imkân veren bir kanuna zaten sahip. 2016 sonlarında Snooper's Charter olarak bilinen yasayla, kolluk güçlerine ve yetkili kamu kurumlarına talep halinde vatandaşların internet geçmişleri başta olmak üzere çeşitli dijital izlerin takibine izin verilmişti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.