Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İngiltere terörü önlemek için WhatsApp'tan talepte bulundu. - Teknoloji Haberleri
        REKLAM

        İngiltere parlamentosuna DEAŞ tarafından gerçekleştirilen terör saldırısının ardından İngiliz hükümeti önlemlerini artırıyor.

        Teröristler için saklanacak bir yer olmamasını isteyen yetkililerin hedefinde şifreli mesajlaşma uygulamaları da var. Hedefteki ilk adres ise WhatsApp.

        Pazar günü BBC televizyonunda Andrew Marr'akonuk olan İçişleri Bakanı Amber Rudd, güvenli iletişime olanak sağlayan internet şirketlerini emniyetle birlikte çalışmaya davet etti.

        Rudd, konuşmasındaWhatsApp ve benzeri birçok kuruluşun teröristlerin birbirleriyle haberleşebileceği gizli bir ortam olmaması gerektiğini belirtti.

        WHATSAPP AÇIKLAMA YAPTI

        İngiliz medyasındaki iddialara göre Westminster saldırganı, terör eyleminden önce WhatsApp üzerinden mesaj göndermiş fakat şifrelendiği için erişim sağlanamamıştı.

        Rudd, internet kullanıcılarının en çekindiği konu olan takip ve gizliliğin ihlâli konusundaki çekincelere de açıklık getirdi. Devletin bu platformlardaki tüm mesajlara erişim yetkisi istemesinin tartışılmadığını, konunun bu gibi kripto servislerin terörizme karşı koymak için yetkililerle birlikte çalışma sorumluluklarının kabul edilmesi olduğunu belirtildi.

        Europol ismiyle bilinen Avrupa Polis Ofisi yöneticisiRob Wainwright da Rudd'un çağrısına destek verdi. Teröristlerin iletişiminden bu gibi uygulamaların gitgide daha da önemli bir yer sahibi olduğu ve polisin işini zorlaştırdığını belirtti.

        İngiltere'deki haber ajansları, WhatsApp yetkililerinin Londra saldırısından dolayı dehşete düştüğünü ve emniyet güçleriyle işbirliğine gideceğini açıklamıştı.

        Ancak İngiliz gizli istihbaratı MI5 kaynakları, defalarca kez talep edilmesine rağmen Facebook tarafından satın alınan WhatsApp'ın terörü önlemek için şifreli mesajları çözme istemini sürekli reddettiğini belirtiyor.

        İNSAN HAKLARI İHlALLERİ ÇEKİNCESİ

        Dijital gizlilik ve ulusal güvenlik arasında yıllardır süregelen küresel tartışmanın son terör saldırısylabirlikte yeniden alevlenmesinde karşı görüşte olanların en büyük itirazı insan hakları.

        İngiltere merkezli dijital haklar savunucusu Open Rights Group, şifreleme sistemlerinin bu şekilde delinmesiyle sıradan internet faaliyetlerinin güvenliğinin tehlikeye gireceğini savunuyor.

        REKLAM

        İnsan hakları savunucuları şifrelenmiş uygulamalara istihbarat ve emniyet için gizli giriş sağlanması durumunda milyonlarca insanın bankacılık, alışveriş gibi günlük işlerinin sekteye uğrayabileceği ve bunun istihbarat örgütleri tarafından kötüye kullanılıp kullanılmayacağına dair bir garantisinin olmadığında ısrarcı.

        • Jim Kollock

        Alınacak uluslararası bir kararın, gelişmemiş ya da insan hakları ihlâllerinin yoğun olduğu coğrafyalarda kişinin hak ve özgürlüklerinin daha fazla tehdit olacağına inanılıyor.

        Öte yandan Britanya, vatandaşlarının internet geçmişlerine ulaşmasını imkân veren bir kanuna zaten sahip. 2016 sonlarında Snooper's Charter olarak bilinen yasayla, kolluk güçlerine ve yetkili kamu kurumlarına talep halinde vatandaşların internet geçmişleri başta olmak üzere çeşitli dijital izlerin takibine izin verilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ