Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Arif Keskiner, son yolculuğuna uğurlandı
        1

        86 yaşında önceki gün hayatını kaybeden, aralarında; 'Selvi Boylum Al Yazmalım' ve 'Kapıcılar Kralı'nın da olduğu filmlerinin ünlü yapımcısı Arif Keskiner için Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir veda töreni düzenlendi. Törene; ailesinin yanı sıra meslektaşları katıldı.

        2

        "GELDİ, GÖRDÜ, YAŞADI
        Arif Keskiner'in kariyeriyle ilgili bir videonun gösterildiği törende konuşan kardeşi Abdurrahman Keskiner; "Hem çalıştı hem de okudu. Bu güzel çevresinin içerisinde tüm dostlarına teşekkür ediyorum. Ağabeyim için söylenecek fazla bir şey yok. Geldi, gördü, yaşadı, en güzel şekilde yedi, içti, eğlendi ve mutlu olarak gitti. Allah, rahmet eylesin" dedi.

        3

        "SEVGİ NEDİR?'İ BANA ÖĞRETTİ"
        Eşi Hümeyra Erdoğan, 25 yıldır beraber olduklarını söyleyerek; "Hep yanımda, destekçim oldu. 'Sevgi nedir?'i bana Arif öğretti. Son ana kadar eli elimdeydi ve o sıcaklık hiçbir zaman gitmeyecek. Onu çok seviyorum. Hiçbir zaman unutmayacağım. O bizim iki gözümüzün çiçeği" diye konuştu.

        4

        Cenazeye katılan Kadir İnanır'ın bir hayli üzgün olduğu görüldü.
        Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yaptığı açıklamada; "Arif Keskiner, aslında sinemacı diye bilinir ama Sinema Sevenler Derneği olarak açtığı Çiçek Bar, belki de kültür hayatının bütün insanlarının bir araya geldiği, edebiyat ve sanatın konuşulduğu önemli bir mekândır. Bence bu toprakların yetiştirdiği güzel insan kavramı varsa, bu güzel insan kavramının karşılığını dolduran önemli insanlardan biridir" dedi.

        "BEN ONUN DOST MECLİSİNDE BULUNMAKTAN VE ONUN KİTAPLARINI YAYINLAMAKTAN DOLAYI BAHTİYARIM"

        Arif Keskiner'in çok vefakâr ve arkadaş canlısı olduğunun altını çizen Kenan Kocatürk, şunları söyledi; "Bu toprakların değeri olan şiirleri, türküleri ondan güzel kimse okuyamazdı. Ben onun dost meclisinde bulunmaktan ve onun kitaplarını yayınlamaktan dolayı bahtiyarım. İyiliğin ne olduğunu, güzel bir hayat yaşamanın ve güzel insan olarak hayatı sürdürmenin ne olduğunu onda gördüm. Onun için ona veda ederken de bir türkü sözleriyle veda ettim. 'Ölüm var, ayrılık yok' diye biten bir türkü vardı. O anılarımızın en müstesna yerlerinde yaşamaya devam edecek."

        Kerem Alışık da Arif Keskiner'in yüreğinde insan sevgisi olduğunu belirterek, "Ruhumuzda çiçekler açtıran bir insandı. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

        5

        Yazar Zeynep Oral ise üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi; "Arif, iyi bir insandı, sevgi doluydu, saygılıydı, disiplinliydi, çok çalışkandı. Herkes onun nasıl vefalı biri olduğunu biliyordu. Cesurdu, keşfetmeyi severdi. Aynı zamanda örgütçüydü. ‘Sinematek Derneği’nden başlayarak, ‘Nazım Hikmet Vakfı’nın kurucuları arasındaydı. Hem Nazım Hikmet Vakfı’nda hem ‘PEN Yazarlar Derneğin’de sevgili Arif ile omuz omuza çalışma olanağını buldum."

        6

        "BARIYA ÇOK ÖNEM VERİRDİ"
        Oyuncu Levent Özdilek, Menderes Samancılar ile birlikte Aif Keskiner'e "Arif Aga" dediklerini belirterek, kendisiyle ilkokul yıllarında Adana'da tanıştığını anlattı. Keskiner ile çok iş yaptıklarını ve vakit geçirdiklerini aktaran Özdilek, şunları söyledi; "Bana o kadar çok şey öğretti ki hatta beni oyunculuğa yönlendirenlerin başında gelir. Vefaya ve dostluğa çok önem veren bir insandı. Hayatımda tanıdığım belki de en iyi hikâye anlatıcısıydı. İnanılmaz güzel anlatırdı. Büyülenip dinlerdik. Edebiyat onun için çok önemliydi. Kitap sevgisini aşıladı. Okumaya, yazmaya beni yönlendirdi. Barışa çok önem verirdi. Hayatı boyunca bu ülkenin barışına, dünya barışına katkıda bulunmak için çok savaştı. Ama hep bir yandan da çok güzel bir keyif adamıydı yani. Çok iyi bir entelektüeldi."

        Menderes Samancılar da; "50 yıl boyunca ağabeyim, yol gösterenim, ışığım oldu. O kadar şanslıyız ki, Allah, herkese böyle güzel, temiz yürekli adam nasip etsin. Yanına giderken bir tane turunç götürdüm ona. Turuncun kokusunu çok severdi" ifadesini kullandı.

        7

        "BÜYÜK BİR TUTKUYLA YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK ÜZERİNE HAYATI YAŞADI"
        'Bir Ömür Arif Keskiner' belgeseline imza atan yapımcı Baran Seyhan ise Arif Keskiner'den çok şey öğrendiğini dile getirerek duygularını; "Büyük bir tutkuyla yeni şeyler öğrenmek üzerine hayatı yaşadı. Kendisinin de ağzından duyduğumuz gibi sevgi ve vefa çok önemliydi onun için. Gözlerini son kez yumduğundan beri 'Acaba bizden ne isterdi?' diye düşünüyorum. Galiba bizden birbirimizi çok sevmemizi, emek vererek sıkı sıkı birbirimize sarılmamızı ve ihmal etmememizi isterdi. Ben bunu bir ödev olarak bundan sonra yapacağım" sözleriyle dile getirdi.

        8

        Törende siyasetçi Yüksel Çengel, yazar Haluk Oral, oyuncu Nur Sürer, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve Arif Keskiner ile 'Nazım'ın Evinde Vera'nın Sofrasında' adlı kitabı kaleme alan yazar Melih Güneş da konuşma yaptı.

        Arif Keskiner'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde öğle ezanına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kilyos Demirciköy Mezarlığı'na defnedildi.

        9

        Kadir İnanır
        Abdurrahman Keskiner
        Kubat
        Erkan Sever