Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den bölgeye yoğun askeri kargo sevkiyatı | Dış Haberler

        ABD ile İran arasındaki müzakerelerin ikinci turunun, bugün İsviçre'nin Cenevre şehrinde gerçekleşmesi beklenirken; ABD ordusu, bölgeye yönelik askeri sevkiyatı sürdürüyor.

        CNN'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, ABD'nin Birleşik Krallık'taki üslerde konuşlu bulunan hava unsurları, Orta Doğu'ya yakın noktalara sevk edildi.

        Açık kaynaklardan edinilen verilere göre, 250'den fazla askeri kargo uçuşu ile bölgedeki askeri yığınak artırıldı.

        ABD ordusunun Orta Doğu'ya, Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (THAAD) gibi unsurlar sevk ederek, İran'ın olası bir saldırıya vereceği yanıta yönelik önlem aldığı bildirildi. THAAD hava savunma sisteminin, İran'ın olası balistik füze saldırılarına karşı kullanılması bekleniyor.

        Bölgeye ayrıca, F-35 savaş uçakları dâhil olmak üzere, hava saldırı unsurlarının da sevk edildiği biliniyor.

        REKLAM

        ABD basınının yer alan bir diğer haberde ise, Tahran ile müzakereler sürerken, Pentagon'un olası bir savaşa hazırlandığı ifade edilmişti. New York Times'ın (NYT) ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, saldırı seçenekleri arasında komandoların kullanılması da yer alıyor.

        Orta Doğu'da yaklaşık 30 bin ila 40 bin arasında ABD askerinin olduğu belirtilirken; bölgede İran'ın balistik füzelerini engelleyebilecek 8 füze destroyeri, karada konuşlu balistik füze savunma sistemleri ve Tomahawk seyir füzesi kullanabilen denizaltıların bulunduğu dile getirildi.

        "İRAN'LA ANLAŞMA YAPMAMIZ LAZIM"

        İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD'nin olası saldırısına yanıt olarak, bölgede bulunan ABD unsurlarına yönelik saldırılar düzenleyeceklerini dile getirmişti.

        ABD Başkanı Donald Trump ise, İran ile bir anlaşma yapmaları gerektiğini söylerken, anlaşmaya varılamaması durumunda 2. evreye geçeceklerini ve bu durumun İran için sert olacağını belirtmişti.

        Trump, İran ile süren müzakereleri ele almak üzere, geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmişti. ABD Başkanı, görüşmenin iyi geçtiğini ifade ederken, İran'la müzakerelerin sürmesi konusundaki ısrarı dışında net bir sonuca varılmadığını dile getirmişti.

        REKLAM

        Netanyahu ise müzakerelere ilişkin açıklamasında, "Sadece nükleer mesele değil, balistik füze programı ve İran’ın bölgedeki vekil güçleri de anlaşmanın kapsamına dâhil olmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

        *Fotoğraf: Aijaz Rahi / AP, temsilidir

        ÖNERİLEN VİDEO

        Arin Gölü'nde buz dalgaları: Sahilde metrelerce buz yığınağı oluştu

        Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde kuş cenneti olarak bilinen Arin Gölü, havaların aniden ısınmasıyla birlikte dikkat çekici bir doğa olayına sahne oldu. (İHA) 

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ