Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 1.3 milyar dolarlık telif savaşı - Teknoloji Haberleri

        Barış Erkaya - HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        Piyasaya çıktığı dönemden bu yana geçen 5 ayda 14 milyon adet satarak büyük bir rekora imza atan Call of Duty - Modern Warfare 2'nin yaratıcıları, mahkemelik.

        Oyunun yapımcısı Activision Blizzard, mart ayında işten çıkardığı oyunun geliştiricisi iki isme dava açtı. Oyunun eski geliştiricisi olan Infinity Ward'un iki ortağı Jason West ve Vince Zampella ise geçtiğimiz haftalarda Activision'ı, haksız gerekçelerle kendilerini işten çıkardığını ve bunu 35 milyon doları aşan birikmiş telif haklarını kendilerine ödememek için yaptığını iddia ederek dava açmıştı. Böylece dünyanın en çok gelir getiren oyunlarından bir tanesinde kılıçlar tam anlamıyla çekilmiş oldu.

        "Varlıklarımızı zimmetlerine geçirdiler"

        Oyunun eski geliştiricilerinin, "Telif hakkımızı ödemediler" iddialarına Activision'dan gelen karşı iddia da aynı derecede sert oldu. Activision iki eski çalışanını, "Activision varlıklarını, kişisel hesaplarına aktarmak" yani zimmetle suçladı.

        Infinity Ward'un dava dilekçesinde, Activision'un sözleşmeyi, Modern Warfare 2 isimli oyundan kaynaklanan 35 milyon dolardan fazla telif hakkını ödememek için feshettiği öne sürülmüştü. Morden Warfare 2, kasım ayında piyasaya sürüldükten sonra tahminen 1.3 milyar dolar satış geliri elde etmişti.

        "Sözleşmeye ve Eyalet yasalarına saygısızlık"

        Dava dilekçesinde yer alan, "Activision, Jason West ve Vince Zampella (Call of Duty oyunun eski başkanları ve Infinity Ward'un ortakları) ile imzaladığı anlaşmanın şartlarına Eyalet yasalarına da açıkça saygısızlık gösterilerek uymamıştır. Eyalet yasaları, çalışanların alın teriyle kazandığı tüm alacaklarının ödenmesini zorunlu kılar" ifadeleri de dikkat çekmişti.

        Dava dilekçesinde yer alan bilgilere göre Activision, 2003 yılında geliştirdiği oyun nedeniyle kendisinden 5 milyon dolarlık gelir almaya hak kazanan Infinity Ward'un yöneticileri olan West ve Zampella ile üç yıllık işe alım sözleşmesi imzaladı. 2008 yılına gelindiğinde yine Infinity'nin geliştirdiği serinin ilk oyunu Modern Warfare 13 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Bunun üzerine Activision, West ve Zampella ile olan sözleşmesini 2011 yılına kadar uzattı. Bu anlaşma aynı zamanda telif hakları ve diğer ek ödemeleri de içeriyordu.

        Yine dava dosyasına göre Activision 3 Şubat tarihinde West ve Zampella hakkında bir soruşturma başlattı. Bu soruşturmanın gerekçesi ise sözleşmenin ihlali ve Activision politikalarının çiğnenmesiydi.

        Activision: Zengin ettik

        Açılan davayla ilgili bir açıklama yapan Activision, Zampela ve West'in sorunun çözümü için dava yolunu seçmiş olmasından dolayı üzgün olduğunu bildirdi. Açıklamada davaya konu edilen iddiaların dayanaksız olduğu inancı ileri sürülürken, bu iki eski yöneticiye Activision ortaklarının sekiz yıl boyunca Infinity Ward şirketini kurmaları için her türlü sermaye desteğini verdiği dile getirildi. Bu yardımlara finansal olduğu kadar her tür diğer desteğin de dahil olduğunun belirtildiği açıklamada, bu destekler sayesinde West ve Zampella'nın müthiş bir porfesyonel kariyer ve kişisel servet elde ettiği öne sürüldü. Şirket, bütün bunların karşılığında West ve Zampella'dan beklenenin ise sadece Activision'a olan yükümlülüklerini yerine getirmesi olduğunu bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ