Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Kim bu sakıncalı kişiler? - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Selin Kunt

        Bilmeyenler için ufak bir özet geçelim; tüm servis sağlayıcılara ve hosting firmalarına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan gönderilen bir tebligatla artık bazı sözcükleri içeren alan adlarının ve hatta içeriğin yasaklandığı bildirildi.

        138 kelimelik yasak listesi sanal alemde büyük tepkiyle karşılaştı ve tartışma yarattı. TİB'in gönderdiği listede cinsel içerikli ve küfür, argo sayılabilecek kelimelerin yanı sıra "haydar", "hayvan", "etek", "sarışın", "adrianne", "erotik", "baldiz" gibi kimsenin durumla alâkalı bir anlam veremediği sözcükler de bulunuyor.

        Pek çok kişinin nedenini anlayamadığı bu yasakla ilgili tepkiler büyümeye devam ederken bir yandan da listede yer alan sözcüklerin neye, hangi kritere göre tespit edilip seçildiği kafaları kurcalamaya devam ediyor, bu konuyla ilgili paylaşımlar, iletiler sosyal medya sitelerinin ana konusu haline geldi.

        Özellikle 'Haydar' ve 'Adrianne' isimleri sanal alemde espri konusu olmuş durumda. Bu isimlerin kime ait olduğu, neden sakıncalı bulunduğu ile ilgili pek çok tahmin, spekülasyon yapıladursun net bir bilginin olmaması bu konuda ciddi bir adım atılmasına neden oldu.

        Yetkililerin, kullanıcıyı içine düştüğü belirsizlik çukurundan kurtarmak için "bu sözcüklerin şifresi" şeklinde bir açıklama yapmaması, bizim sakıncalı sözcüklerden yana cahil dimağlarımızı daha da büyük bir bilinmezlik karanlığına itti.

        Bu durumda iş yine vatandaşa düştü ve bir vatandaş kanuni yollardan bilgi edinme hakkını kullandı. Bilgi Üniversitesi'nde Bilişim Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, internet kullanıcısının dumura uğratılmış zihnine ilaç olmak ve hepimizi bu cehaletten kurtarmak için resmi başvuruda bulundu ve sordu "Haydar kim? Adrianne kim?".

        İNTERNETİN SAKINCALI ŞAHISLARI: HAYDAR VE ADRİANNE

        Doç. Dr. Yaman Akdeniz'in “Yasak Liste” ile ilgili bilgi edinme hakkında başvurusunun metni şöyle:

        "Bilgi Edinme Hakkı Başvurusu

        Tarih: 28 Nisan 2011 – BTK Sitedsindeki form doldurularak başvuru yapıldı.

        Bilgi istenen Kurum: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, İnternet Dairesi

        Aşağıda istenen bilgi ve belgeler 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve ona ait yönetmelik hükümlerince değerlendirilmelidir:

        1. 27 Nisan 2011 tarihinde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Yer Sağlayıcıları’na tebliğ edilen yazıda listelenmiş olan, ve alan adlarında kullanılması yasaklanmış olan 138 kelimeden II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Adrianne” ve gene II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Haydar” isimlerinin neden bu listeye eklendiği hususunda bilgi edinmek istiyorum.

        2. Ayrıca II Numaralı Kelime Grubunda yer alan “Adrianne” ve “Haydar” isimlerinin kime ait olduğu konusunda da 4982 Sayılı Kanun kapsamında bilgi edinmek istiyorum.

        3. Bahsi geçen 138 kelimelik, üç bölümden oluşan bu listenin hazırlanması ile ilgili bütün bilgi ve belgelerin 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

        4. Tebliğ’de bahsi geçen yeni uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusu ile ilgili bilgi ve belgelerin de 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

        Yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan, ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bilgi ve belgelerdir. Açıklanmasında kamu yararı olan bu belgelerle ilgili 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bir talebin bu Kanuna uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve bahsi geçen bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan demokratik, şeffaf, ve eşit yönetim ilkeleri gereğince tarafıma verilmesini talep ederim.

        Bu hususlar hakkındaki cevaplarınızı email adresime elektronik posta ile göndermenizi rica ederim.

        Saygılarımla,

        Doç. Dr. Yaman Akdeniz"

        BİTSİN BU ÇİLE!

        Şahsen ben gelecek cevabı çok merak ediyorum çünkü bu şahıslar kimdir ve neden sakıncalı görülmüştür öğrenmek istiyorum.

        4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na göre TİB bu başvuruya 15 gün içinde yanıt vermek zorunda. Eğer bir cevap verilmezse konu yargıya taşınacak.

        Elbette gelen cevabı ve gelişmeleri sizinle mutlaka paylaşacağız.

        TİB'i pardon bizi izlemeye devam edin.

        Selin Kunt

        skunt@haberturk.com

        NOT: Biz tepkinin ve bilgi edinme talebinin esas ismi Haydar olan kişilerden gelmesini isterdik. Sonuçta bu durumdan asıl mağdur olacak olanlar onlar örneğin kendilerine internet sitesi kurmak istediklerinde...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ