Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji TOBB'un şifresi 10 kişide vardı! - Teknoloji Haberleri

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önceki günkü TOBB Genel Kurulu’nun ardından Twitter hesabına bilgisi dışında girilerek CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Erdoğan’dan daha fazla alkış aldığının yazılmasının yankıları sürüyor. Hisarcıklıoğlu’nun sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki RHisarciklioglu adlı hesabına sadece kendisinin yazmadığı, danışmanları ve yakın çalışma ekibinin de kendisi adına ‘twit attığı’ biliniyordu.

        Sayının ise 10 olduğu ve bunların hesabın şifresini bildiği ifade ediliyor. Ayrıca şifrenin “çok kolay” olduğu belirtiliyor. Birden fazla kişi kullandığı için kolay hatırlanması için basit bir şifre oluşturduğu anlatılıyor.

        HT Ekonomi’ye bilgi veren kaynaklar örnek vermek gerekirse şifrenin ‘6-5-4-3-2- 1’ye benzer basitlikte olduğunu belirtiyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ise olayı yönetim kuruluda öğrendiği kaydedildi. Genel kurulun ardından TOBB Yönetim Kurulu, değerlendirme yapmak için toplandı. Toplantı devam ederken Hisarcıklıoğlu’nun özel kalem görevlisi içeri girdi ve kendisiyle birlikte yönetimi haberdar etti.

        SEÇKİN ÜREY- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        3 SANİYEDE ŞİFRE KIRILIR

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Twitter’ hesabına dışarıdan müdahale ile kendi bilgisi dışında gerçeği yansıtmayan bir takım ‘Tweet’ler yayınlandığını açıklamasının ardından, gözler sosyal ağlardaki güvenlik sorununa çevrildi. Başkasına ait bir Twitter veya Facebook hesabını ele geçirmek isteyen kötü niyetli kişiler, iki yoldan birini izliyor. ‘Hacker’lar ele geçirmek istediği hesabın sahibine spam (kötücül) ileti gönderiyor. Hesabın sahibi bu iletiye yorum yaparsa (veya beğenirse) hesabın kontrolü de birkaç saniye içinde karşı tarafa geçebiliyor. Rusya merkezli bilişim güvenliği şirketi Kaspersky’in tespitine göre siber suçluların en çok tercih ettiği bu yöntemde, Twitter hesaplarında ilgi alanları hakkında bilgi bulunduran kullanıcılara veya takip ettiğiniz kişinin isminden çok az farklı bir isimle gelen birinden mesaj atılıyor.

        1 DOLARA ŞİFRE

        Solucan olarak adlandırılan bu mesaj, okunduğu zaman (veya link tıklandığında) hesabın kontrolü artık ‘hacker’a geçiyor. Bunun dışında kullanılan diğer bir yöntem ise “siz uğraşmayın biz sizin yerinize bu bilgileri edinip, size satalım” felsefesiyle çalışan hacker borsası. Dünyanın en büyük güvenlik yazılımı şirketlerinden Symantec’in geçen ay sonu açıkladığı ‘sanal yeraltı ekonomisi’ verilerine göre bir kişinin e-posta hesabı ile ilgili bilgiler 1 ila 18 dolar arasında değişen bir fiyatla satılıyor. Bu e-posta hesabına Twitter ve Facebook gibi ağlarda ‘şifremi unuttum’ seçeneğiyle şifre sıfırlanması yoluyla kırılmış oluyor

        NECDET ÇALIŞKAN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ