Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Schengen Vizesi'nde en çok başvuru Almanya'ya - Turizm Haberleri

        Seçkin ÜREY / GAZETE HABERTÜRK

        Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ziyareti Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de tutulması karşılığında verilecek 3 milyar Euro’luk mali yardım ve bunun karşılığında Türkiye’nin Schengen Vizesi’nin kaldırılmasının Temmuz 2016’ya çekilmesi taleplerine sahne oldu. Ziyaretle Türkiye’de uzun yıllardır Gümrük Birliği nedeniyle ‘mallar serbest dolaşımda ama sahipleri değil’ eleştirilerine neden olan Schengen Vizesi’ni mercek altına aldık. Türkiye’den 2014’te 813.339 kişi Schengen Vizesi’ne başvurdu ve bunların 770 bin 342’si vizeyi aldı. Schengen başvuru ücretinin 60 Euro olduğu düşünüldüğünde AB’ye gitme hakkı alınsa da alınmasa da vize için yılda 48.8 milyon Euro ödeme yapıldı. Almanya hem orada yaşayan Türklere akraba ziyareti hem de yoğun ticari ilişkiler nedeniyle en çok vize istenen Schengen ülkesi oldu. 196 bin 941 kişi bu ülkeden vize istedi. Yani 48.8 milyon Euro vize bedelinin 11.8 milyon Euro’su Almanya’ya gitti. Türkiye’de en fazla Schengen Vizesi başvurusu alan ilk 10 konsolosluk bazında bakıldığında 1. sırada bu ülkenin İstanbul Başkonsolosluğu yer alıyor.

        Bu başkonsolosluk dünyada Schengen Vizesi veren 1962 konsolosluk arasında 21. sırada. İstanbul Başkonsolosluğu 105 bin 844 kişiden başvuru aldı. Bunların yüzde 4.5’ini reddedip 101 bin 22’sine vize verdi. İstanbul Başkonsolosluğu’nun özellikle iş dünyasının büyük önem verdiği çoklu giriş vizesi verme oranı ise % 18.8’de kaldı. En çok başvuru Almanya’ya yapılsa da Türkiye’de en fazla vizeyi 104 binle İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun verdiği görülüyor.

        ALMANYA’YA 493 BİN SEYAHAT

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014’te yurtışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4.4 artarak 8 milyon 363 bine ulaştı. En fazla seyahat edilen ülke 1 milyon 231 bin ile Gürcistan. Bu ülkeyi 741 bin ile Yunanistan, 620 bin ile Bulgaristan ve 493 bin kişi ile de Almanya izledi.

        TÜİK’in verileri incelendiğinde Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkış nedeni olarak ilk sırada, ‘gezi, eğlence’ geliyor. Yurtdışına çıkan vatandaşların yüzde 38’i gezi, yüzde 27’si ise iş amaçlı seyahat ettiklerini bildiriyorlar.

        SCHENGEN'DE İTALYANLARIN RET ORANI SADECE YÜZDE 1

        İtalya’nın İstanbul Başkonsolosluğu Schengen Vizesi’nde istatistiki anlamda sorun çıkarmamasıyla dikkat çekti. 2014’te 105 bin 196 başvuruyla 2. sırada yer aldı ve sadece yüzde 1’ini reddetti. İtalya, ilk 10’da en az ret oranına sahip ülke. Çoklu giriş vizesi verme oranı ise yüzde 95.2 seviyesinde. Almanya, İzmir ve Ankara konsolosluklarını da en çok başvuruda ilk 10’a soktu. Yunanistan ve İtalya Almanya’dan sonra İstanbul ve İzmir konsolosluklarıyla birden fazla temsilciliğini ilk 10’a sokan diğer Schengen ülkeleri. Bu arada ilk 10’da Türklere çoklu giriş vizesini en az veren, yüzde 5.9 ile İspanya’nın İstanbul temsilciliği.

        19 AB ÜYESİ TÜRKİYE’YE VİZESİZ GELİYOR

        Türkiye’ye, AB’ye üye 19 ülkenin vatandaşları vizesiz olarak giriyor. 9 ülke vatandaşları için ise vize uygulaması mevcut.

        350 BİN MÜLTECİ YUNAN ADALARINDAN GİRDİ

        Bu yılın ilk 9 ayında AB’ye 710 bin mülteci yasadışı yollardan girdi. AB Sınır Güvenliği Kurumu Frontex’e göre 710 bin mültecinin 350 bini başta Midilli olmak üzere Yunan adalarından giriş yaptı. Türkiye’ye para verilerek mültecilerin gelmesini engelleme fikrini ortaya atan Başbakan Victor Orban’ın ülkesi Macaristan’a yasadışı yollardan girdiği tespit edilen mültecisi sayısı ise 204 bin oldu. Ancak bu 204 bin mültecinin büyük çoğunluğunun ilk etapta AB’ye Yunan adaları üzerinden giriş yapanlar olduğu görüşü ağır basıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ