Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtdışı turlara ilgi yüzde 70 arttı - Turizm Haberleri

        Turizmde bu sene erken rezervasyon kampanyalarını yakalayamayanlar yurtdışı tatilleri tercih ediyor. Sabah'ın haberine göre, geçen yıl yaşanan küresel ekonomik krizin ardından yabancıların Türkiye'ye akın etmesi ve otellerin dolu olması nedeniyle erken rezervasyon yaptırmayanlar için otel fiyatları yükselince hâlâ krizden çıkmamış olan Avrupa ülkelerindeki tatiller Türklerin gözdesi oldu. Buna euronun değer kaybetmesi de eklenince yurtiçinden daha uygun fiyata gelen Avrupa turları tatilcilerin gözdesi oldu. Seyahat acentesı yetkilileri Türk tatilcilerin yurtdışına yaptırdıkları rezervasyonlarda geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 70'ten başlayan artışlarla karşılaştıklarını belirtiyor. Türklerin yurtdışını tercih etmesinde yurtiçindeki tatil bölgelerindeki otellerin dolu olması ve fiyatlarında da aşırı artışlar yaşanmasının etkisi oldu. Fiyatlar artınca Antalya, Marmaris ya da Bodrum yerine daha ekonomik fiyatlara tatil yapabilecekleri turizmde trend haline gelen Dubrovnik, Makedonya ile İtalya, İspanya ve Orta Avrupa turlarına ilgi arttı.

        YÜZDE 70 ARTIŞ

        Erken rezervasyon yaptırmayanlar tatil bölgelerindeki 4-5 yıldızlı otellerde bir hafta kişi başı ortalama bin TL'den tatil yapabilirken bir haftalık otel ve uçak dahil Avrupa seyahatlerinin fiyatları ise 640 liradan başlıyor. Pronto Tur Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, geçen yılın aynı dönemine göre yurtdışı turlara yapılan rezervasyonlarda yüzde 73 artış yaşadıklarını kaydetti. Özkar, 2009'da ocak-mayıs arasında 9 bin 700 kişiyi yurtdışına gönderdiklerini bu senenin aynı döneminde ise bu sayının 16 bin 870 kişiye ulaştığını kaydetti.

        'EURONUN DÜŞÜŞÜ İLGİYİ ARTIRDI'

        Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise çok talep gelmesi nedeniyle her hafta düzenli uçak kaldırmanın fiyatları daha da aşağı çektiğini söyleyerek "Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 60'a varan artış yaşıyoruz. Ancak bunda euronun değer kaybetmesinin önemi var. Bunun yanı sıra gelen talepler doğrultusunda operasyonlarımızı düzenli yapabilmemiz de fiyatların aşağı çekilmesine yardımcı oluyor" diye konuştu. Erkan, Avrupa turlarının 299 eurodan başladığını hatırlatarak İtalya ve Orta Avrupa'nın yanı sıra Sharm el Sheik turlarının da en çok ilgi gören turlar arasında olduğunu kaydetti.

        1.400 EUROYA 1 HAFTA HAWAİİ

        Kappa Tur Genel Müdürü Kaan İşçil Türkiye'de 1 hafta tatilin kişi başı ortalama 1.000 liranın altında yapılamadığını, bir haftalık Avrupa turlarının ise 750 TL'den başladığını kaydederek aldıkları rezervasyonlarda geçen yıla göre iki kat artış yaşadıklarını kaydetti. İşçil, "Kriz nedeniyle fiyatlar geçen sene de çok uygundu. İlk defa yurtdışına çıkanların da bu artışta etkisi oldu. Ayrıca fiyatların içine artık havalimanı vergileri de dahil. İlan ettiğimiz fiyatlar üzerine başka fiyat ödemeyeceklerini bilmeleri tüketicinin tercihini etkiliyor" diye konuştu. İşçil, en çok fiyatları 399 ile 499 euro arasında değişen İtalya, Orta Avrupa ve İspanya turlarının tercih edildiğini söylerken bu sene fiyatları bin 200 ile bin 400 euro arasında değişen Çin, ABD ve Hawaii turlarının da talep gördüğünü söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ