Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Gezmek için yaşıyorlar - Turizm Haberleri

        Hemen hepsi hafta içi 9-6 masabaşı işinde çalışıyor. Hayattaki amaçları gezmek. Çok para kazanmıyorlar ama bu, dünyayı gezmelerine engel değil. Uzun bayram tatilleri ve yıllık izinler onlar için yeni bir ülke görmek, yeni bir kültürü tanımak demek. Her gittikleri yerde yeni arkadaşlar edinip yenileniyorlar. Onlar Sırtçantalılar Grubu’nun üyeleri, bir anlamda modern Evliya Çelebiler.

        Grupta, dünyayı gezme uğruna işinden istifa edip seyyahlığı iş edinenler de var. 2008’de Ömürden Sezgin, Onur İnal ve Engin Kaban tarafından kurulan Sırtçantalılar Grubu’nun üyeleri gidecekleri yerleri, ucuz seyahat önerilerini, yaşadıkları sıkıntıları, vize problemlerini web sitesi üzerinden paylaşıyorlar, birbirlerine danışıyorlar. Her biri başka bir rotanın yolcusu olduğundan genelde bir araya gelemiyorlar. Ama İstanbul’da yaşayan üyeler ayda bir kez buluşuyorlar. Son bir aydır tartıştıkları konu ise geçilmesi zor olan Peru-Bolivya sınırı.

        BUKET UZUNER DE ÜYE

        Ömürden Sezgin, Sırtçantalılar’ın hikâyesini şöyle anlatıyor: “Onur, Engin ve ben üniversite sonrasında çıktığımız gezilerde tesadüfen yollarda karşılaştık, uzun süre internetten haberleştik. Bizim gibi gezi tutkunu olanları nasıl bir araya getirebiliriz diye kafa yormaya başladık. Grubun kuralları, misyonu, vizyonunu ne olmalı diye uzun uzun tartıştık. Amacımız dünyadaki Türk gezginleri bir araya getirmek; gezi anılarını, tecrübelerini diğer gezginlere aktarmak.

        İnternetteki buluşma noktamız www.sirtcantalilar.com. 20-40 yaşlarında yaklaşık 300 üyemiz var. Yaş önemli değil, gezen ve kendini dinamik hisseden herkes aramıza katılabilir.” Yazar Buket Uzuner’in de üye olduğu Sırtçantalılar Grubu, pasaport fiyatları artınca “Seyahat özgürlüğümüzü geri istiyoruz” diyerek kampanya başlatıp fiyatın indirilmesine ön ayak olmuş. Yeni hedefleri, yurtdışı çıkış harcının kalkması ve pasaport ücretlerinin diğer ülkelerdeki gibi daha makul fiyata inmesi. 50 ülke gezmiş olan grup üyesi Emre Ayan, “Türkiye’de sadece altı milyon kişinin pasaportu var, üstelik hepsi de yurtdışına çıkmış değil. Gezmek lüks olarak kabul ediliyor. Oysa doğru maddi şartlar yaratılsa, dünyayı gezmeye can atıyorlar. Biz onlar için de çalışıyoruz” diyor.

        EKONOMİK TÜYOLAR

         Gece yolculuk yapın. Hem konaklama masrafını kısmış olursunuz, hem de gündüz daha çok yer görürsünüz.

         Gittiğiniz yerde oranın yerlisi bir arkadaş edinin, ondan ucuz ama kaliteli yeme-içme adreslerini öğrenin.

         Zamanınız çok ama paranız azsa aktarmalı uçuşları tercih edin ve Batı’ya değil Asya bölgesine gidin. Hindistan’ı günde 4-5 dolar, Nepal’i 2-3 dolar harcayarak gezebilirsiniz.

         www.workaway.info sitesindeki ilanları takip edip dönemsel işler bulabilir, hem para kazanıp hem gezebilirsiniz.

         Avrupa’da yiyecek alışverişinizi marketlerden yapın.

         Ryanair ve easyjet’i takip edin, 10-30 Euro’ya uçak bileti bulabilirsiniz

        YASEMİN CANDEMİR- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ