Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En çok hasılat yapan 20 süper kahraman filmi
        1

        20. WONDER WOMAN (2017)

        Gal Gadot’un canlandırdığı Amazon prensesi Diana, I. Dünya Savaşı’nı bitirmek amacıyla yaşadığı cennet adayı terk ederek Almanların geliştirdiği kimyasal silahın peşine düşüyor… Filme, Diana ya da Wonder Woman’ın hayat hikâyesi olarak bakılabilir. Wonder Woman resimli romanlardaki gibi bir Amazon prensesi ve kökenleri Yunan mitolojisine kadar giden bir yarı tanrıça... Diana’nın büyüdüğü ada, uygarlık dışı bir mekân. Bir gizli cennet... İngilizler adına çalışan Amerikan casusu Steve Trevor’un (Chris Pine) uçağının ada açıklarında düştüğü sahne, öyküyü yakın tarihe bağlasa da mitolojiden hiç kopmuyoruz. Almanlar, Osmanlılar, İngilizler ve kimyasal silahlar bir yana her şey, Savaş Tanrısı Ares’le Diana arasındaki çatışmayla ilgili... Erkek yönetmenlerin egemen olduğu bir türde Patty Jenkins, teknik ve estetik anlamda gayet iyi iş çıkarıyor. Son yılların en çok seyredilen aksiyon filmlerinden biri.
        Toplam hasılat: $818,058,221

        2

        19. ÖRÜMCEK ADAM (2002)
        (Spider-Man)

        İkibinli yıllar sinemasına süper kahramanların egemen olacağını haber veren filmlerden biri… Marvel’ın en sevilen resimli roman kahramanlarından biri olan Örümcek Adam, yönetmen Sam Raimi’nin ellerinde sadece iyi bir aksiyona değil sağlam bir drama da dönüşüyor. Başrolde Tobey Maguire’ı izlediğimiz filmde, kendi kostümünü diken bir süper kahramanın öyküsünü izliyoruz. Çağdaş aksiyon sinemasına hüzünlü ve insani bir dokunuş getiren film, ergenlik sancılarıyla süper kahramanlığı da buluşturuyor. Örümcek Adam olarak kötüleri yendikten sonra sıradan insana dönüşmenin nasıl bir şey olduğuna bakıyor. Sinema tarihinin en hoş büyüme öykülerinden biri.
        Toplam hasılat: $821,706,375

        3

        18. THOR: RAGNAROK (2017)

        Thor, ilk filmde büyüme ve olgunlaşma sorunlarıyla uğraşmış; ikinci filmde evreni kurtarmıştı. Üçüncü filmde, Asgard’ı baş belası Hela’dan korumaya çalışıyor. İlk karşılaşmalarında fiziksel olarak Thor’u ezip geçen ‘süper kötü Hela’nın amacı önce Asgard’a, sonra da evrene hâkim olmak... Filmin en önemli artısı, mizah duygusu... Yönetmen koltuğunda Taika Waititi'nin oturmasının nedeni de bu zaten... Thor ile Hulk neredeyse bir komedi ikilisi gibiler... Bu arada, Thor’un ‘çekiç sorunu’ filmin ilgiye değer noktalarından biri... Thor bu kez çekiçsiz bir süper kahraman olmayı başarmak zorunda. Dolayısıyla, öykünün alttan alta Thor’un kendine güven sorunuyla ilgili olduğu kesin.
        Toplam hasılat: $850,482,778

        4

        17. VENOM (2018)

        Filmin iyi adamı Eddie Brock (Tom Hardy), televizyonda haber programı yapan bir muhabir… Kötü adamı ise uzayda yaşamanın yollarını arayan hırslı, acımasız iş adamı Carlton Drake (Riz Ahmed)… Brock, Drake’e sorduğu sorular nedeniyle, yani gazetecilik yaptığı için işsiz kalıyor. ‘Venom öyküye ne zaman dahil oluyor?’ derseniz; kendisi açılış sahnesinden beri filmde aslında… Drake’in uzaya gönderdiği roketlerden biriyle geliyor dünyaya. Ama Eddie Brock’un bedenine girene kadar Venom, bir karakter olarak ortaya çıkmıyor. Öykünün en ilgiye değer yanı, Venom – Eddie Brock ilişkisi… Brock beladan sakınan, kendi halinde biri. Venom ise yaşamak için canlı yemek zorunda. Filmin meselesi, birbirine bu kadar zıt iki canlının aynı bedeni paylaşmak zorunda kalması. Aralarındaki çatışma ve çelişkilerin yanı sıra iletişimleri, iş birlikleri ve uzlaşmaları da dikkate değer özellikler taşıyor. Venom – Brock ilişkisi geliştikçe film de kendi ruhunu buluyor. Eleştirmenlerin hiç beğenmediği ‘Venom’, gişelerde ulaştığı sonuçla yapımcılarını bile şaşırtmıştı.
        Toplam hasılat: $853,530,899

        5

        16. GALAKSİNİN KORUYUCULARI 2 (2017)
        (Guardians of the Galaxy Vol 2)

        İlk “Galaksinin Koruyucuları”, beş yalnız karakterin bir “aile” olmasını anlatıyordu. Yeni filmse “aile içi” sorunlar üzerinden ilerliyor. İleri teknolojileriyle gerçek savaşı bile video oyununa çeviren Sovereign halkının gücü ve Ego’nun iktidar hırsına karşılık, bizim kahramanlarımız sevgi ve bağlılıkla ayakta duruyorlar. Karakterlerin yalnızlığı ve dışlanmışlığı, sadece eğlenceli değil dokunaklı sahnelere de dönüşüyor. Geçmişin nostaljik nağmelerini dinlerken aksiyon sahneleri adeta bir bale haline geliyor.
        Toplam hasılat: $869,113,101

        6

        15. BATMAN v SUPERMAN: ADALETİN ŞAFAĞI (2016)
        (Batman v Superman: Dawn of Justice)

        Film DC Comics’in süper kahramanlarını bir araya getiren alternatif bir evrende geçiyor ve hikâyeyi “Adalet Birliği” (Justice League) adıyla anılan DC Evreni’ne bağlıyor. Superman Metropolis’in, Batman Gotham şehrinin kahramanı. Hikâye Superman filmi “Man of Steel”in (2013) devamı niteliğinde. O filmde Superman’in cephesinden izlediğimiz savaşı bu kez Batman’in bakış açısından görüyor ve sivil halkın neler yaşadığına tanık oluyoruz... Batman kayıpların hesabını sormaktan yana. Superman’in güçlerinden rahatsız olan tek kişi o değil. Meseleye demokrasi açısından bakan senatör Finch de hesap vermesini istiyor. Öte yandan Superman de Batman’in yargısız infazlarından rahatsız. Batman – Superman gerilimi sürerken bundan en çok faydalanan ise Lex Luthor oluyor. Batman ve Superman kibirlerini çarpıştırırken o çılgınca bir ihtirasla kıyametin kopmasını arzuluyor. Süper kahramanları Tanrı’nın temsilcisi olarak görüyor ve Şeytan’ın tarafını tutuyor. Baştan sona karanlık, huzursuz ve kaotik bir film. Eleştirmenler beğenmese de gişelerde sonuç parlak olmuştu.
        Toplam hasılat: $872,395,091

        7

        14. ÖRÜMCEK-ADAM: EVE DÖNÜŞ (2017)
        (Spider-Man: Homecoming)

        Lise öğrencisi Peter Parker, Yenilmezler ekibine katılmak için boyundan büyük işlere girişiyor. Öyle ki süper kahramancılık oynayan bir çocuktan farkı kalmıyor ve çevreye yarardan ziyade zararı dokunuyor. Bütün öykünün Peter Parker için bir tür süper kahramanlık sınavı olduğu söylenebilir... Kötü adamın ailesi, iyi adamın ise egosu için savaşması kayda değer... Lise filmi tadında harika bir aksiyon.
        Toplam hasılat: $880,166,350

        8

        13. ÖRÜMCEK ADAM 3 (2007)
        (Spider-Man 3)

        İnternetteki sinema sitelerinde seyirci ve eleştirmen notlarına baktığınızda, Sam Raimi’nin Örümcek Adam üçlemesinin en az beğenilen filmi olduğunu görebilirsiniz. Ama gişe hasılatına göz attığınızda, tam tersi bir durum çıkar. ‘Örümcek Adam 3’ üçlemenin en çok kazanan halkasıdır. Filmde Peter Parker, sevgilisi Mary Jane Watson ile gelecek planları yaparken üç düşmanla birden mücadele etmek zorunda kalır. İlki, eniştesi Ben’in katili Flint Marko’dur. Marko, tuhaf bir kazadan sonra Kum Adam’a dönüşmüştür. Onun gerçek kimliğini öğrenen eski arkadaşı Harry Osbourne de babasının intikamını almaya kararlıdır. Bir de Venom’a dönüşen fotoğrafçı Eddie Brock vardır. Film belirli bir noktadan sonra Örümcek-Adam’ın kendi içindeki simbiyotik varlığa karşı verdiği mücadeleyi de anlatır.
        Toplam hasılat: $894,860,230

        9

        12. KARA ŞÖVALYE (2008)
        (The Dark Knight)

        Yönetmen Christopher Nolan ilk filmde Batman serisine trajik bir hüzün getirmişti. İkinci filmde ise bunu karakter analizleri ve “Kahramanlık aslında nedir?” tartışmalarıyla daha da derinleştiriyor. Kahramanlara ihtiyaç duyan iki yüzlü toplumun eleştirisiyle yetinmeyen Nolan, büyük bütçeli hiçbir Hollywood filminde görmediğimiz finaliyle adeta tarih yazıyor. Finalde kötü adam Joker'in Batman'e yaşattığı ikilem çarpıcı… Büyük bütçeli bir süper kahraman filminde kahramanın bazen ne kadar aciz kalabileceğini gösterme cesaretini de unutmayalım. Süper kahraman filmlerinin sinema sanatıyla yaşadığı en şaşırtıcı ve karanlık buluşmalardan biri... Aksiyon filmlerinde nadir rastlanacak derinlikli senaryosuyla gerçek bir başyapıt… Gişelerde de azımsanmayacak bir başarıya imza atmıştı.
        Toplam hasılat: $998,615,789

        10

        11. KARA ŞÖVALYE YÜKSELİYOR (2012)
        (The Dark Knight Rises)

        Yönetmen Christopher Nolan 2005'te 'Batman Begins' ile başladığı trajik üçlemeye son noktayı koyarken; bir kez daha kahramanlık kavramını sorguluyor ve Gotham'ın gerçek kahramanlara ihtiyaç duyduğu bir kaos dönemine götürüyor bizi. Filmin ilk yarısında, Gotham şehri ve Batman'in yaşadığı büyük bir hezimete şahit oluyoruz… Nolan film aracılığıyla zaaflara, korkulara, arzulara sahip olmadan; büyüklük kompleksini yenmeden ne insan ne de kahraman olunamayacağını söylüyor. Alt sınıftan gelen, yalancı ve çıkarcı Selina/Kedi Kadın (Anne Hathaway), filmin anahtar karakterlerinden. Onun dürüstlüğü Batman'i farklı biçimde etkiliyor. Baba figürü Alfred'in (Michael Caine) "Artık kahramanlığı bırak, düz insan ol" isyanı da önemli. Nolan'ın başarısı, çağdaş aksiyon sinemasına tragedya ciddiyeti ve ağırlığı getiren hikâyelerle gişelerde de hedefine ulaşması.
        Toplam hasılat: $1,082,228,107

        11

        10. CAPTAIN MARVEL (2019)

        Bütün hikâye “Vers” (Brie Larson) olarak tanıdığımız genç bir kadının Captain Marvel'a dönüşme süreciyle ilgili... Vers, Kree uygarlığında yaşayan bir asker... Ellerini ışın silahı gibi kullanabiliyor. Komutanı Yon-Rogg (Jude Law), bu gücünü Yüce Zekâ'dan (Supreme Intelligence) aldığını öğretiyor ona. Dolayısıyla, gücünü baskı altında tutmak ve sadece Yüce Zekâ'nın verdiği görevlerde kullanmak zorunda... ‘Captain Marvel’, 1995 yılının ABD'sinde geçen sürükleyici, eğlenceli, bol özel efektli bir macera... Kadın süper kahramanımız, iktidara meydan okuyarak gerçek gücünü keşfediyor. Gücü, özgürlüğüyle birlikte artıyor; isyana dönüşüyor. Burada, “kadından kadına aktarılan savaş karşıtı bir güç”ten söz ettiğimizin altını çizelim.
        Toplam hasılat: $1,129,727,388

        12

        9. ÖRÜMCEK-ADAM: EVDEN UZAKTA (2019)
        (Spider-Man: Far From Home)

        Bizi “Avengers: Endgame”in hüzünlü, karanlık ve trajik dünyasından alıp liseli ergen gençlerin neşeli ve matrak dünyasına taşıyan bu Marvel filminin ilk bölümünde, Venedik'te cömert gün ışığı altında çekilen aksiyon sahneleri seyrediyoruz. Güzelim şehrin tarihi yapılarının yerle bir olduğu bu sekansta, turistik Venedik görüntüleri, süper kahraman filmlerinin estetiğiyle buluşuyor. Venedik ve Prag gibi Avrupa turizminin gözbebeği iki tarihi şehrin ardından Berlin'e uğruyoruz. Peter Parker'ın Berlin'den sonra Hollanda kırsalında, rengarenk çiçek tarlaları arasında geçen sahnesini de unutmayalım. Örümcek-Adam orada son hazırlıklarını yapıp Londra'daki “final maçı”na hazırlanıyor... Londra sahnelerinde Venedik'te olduğu gibi yeniden gün ışığına ve turistik şehir dokusuna geri dönüyoruz. Jon Watts'ın yönettiği “Örümcek-Adam: Evden Uzakta” aksiyon, mizah ve romantizmin birleştiği eğlenceli bir yaz tatili filmi.
        Toplam hasılat: $1,131,113,066

        13

        8. AQUAMAN (2018)

        Kayıp kıta Atlantis efsanesi üzerinden ilerleyen bir masal. Tipik bir masal gibi başlıyor ve masal gibi sürüp gidiyor... ‘Aquaman’ Atlantis kraliçesinin iki oğlu arasındaki mücadeleyi anlatıyor. Arthur Curry / Aquaman, iktidar hırsıyla yanıp tutuşan kardeşi Orm’un aksine bırakın kral olmayı Atlantis’te yaşamayı dahi istemiyor. Orm'un amacı ise önce Okyanusların Efendisi olmak, sonra da karada yaşayan insanları yok etmek... Orm'un nişanlısı, suya hükmetme yeteneği olan Mera, vicdan sahibi bir Atlantisli olarak Arthur'dan yardım istiyor. Arthur'un Atlanna'nın büyük oğlu olarak tahtta hakkı var ama bunun için uzun süredir kayıp olan Üç Çatallı Mızrağı bulması gerekiyor. ‘Aquaman’, gösterişli bir aksiyon. Baştan sona bir özel efekt şovu seyrediyoruz... Özellikle deniz altında geçen sahnelerde tam bir fantazi dünyasındayız. DC Comics’in gişelerde en başarılı filmi olmasını kuşkusuz kimse beklemiyordu.
        Toplam hasılat: $1,143,758,700

        14

        7. KAPTAN AMERİKA: KAHRAMANLARIN SAVAŞI (2016)
        (Captain America: Civil War)

        Hikâye, süper kahramanların savaşta neden oldukları sivil kayıpların yarattığı sonuçlar üzerinden ilerliyor. Devletler, süper kahramanları kontrol altına almak için harekete geçerken süperler de devletin kontrolünü kabul etmek ya da etmemek noktasında ikiye ayrılıyorlar. Iron Man devletten yana çıkarken Kaptan Amerika bağımsızlığı tercih ediyor... İlk Yenilmezler, süperlerin ego savaşlarını; ikincisi, olgunlaşma ve yalnızlık sıkıntılarını karşımıza getiriyordu. Bu filmde ise birbirlerini seven arkadaşların, huysuz çocuklar gibi sürekli dövüşüp durmasını seyrediyoruz. Aralarında çelişkiler hem inandırıcılıktan uzak hem de yeterince iyi geliştirilemiyor. Ama havaalanında tutuştukları “mahalle kavgası” gerçekten çok eğlenceli...
        Toplam hasılat: $1,151,918,521

        15

        6. IRON MAN 3 (2013)

        Iron Man / Tony Stark terörist bir örgütle savaşırken yenilginin tadını alıyor ve neredeyse her şeyini kaybederek dibe vuruyor. Ama takım çalışması ve mühendislik dehası sayesinde yeniden yükseliyor... Marketten topladığı öteberiyle Mandarin’in karargâhına “Rambo karikatürü” gibi yaptığı baskın, Stark’ın Iron Man zırhı olmadan da kahramanlık yapabileceğinin kanıtı... Marvel resimli romanlarının vazgeçilmez alt teması, “Zayıflığı ve zaafları olmayan kahraman yoktur” fikri yine şahane bir şekilde işleniyor. Terörizmin, özünde süper güçler tarafından yaratılan bir iblis olduğu gerçeği de cesaretle konuyor ortaya. Politik alt metni ve dram kalitesi açısından Marvel Sinematik Evreni'nin en dolu filmlerinden biri olduğuna inanıyorum.
        Toplam hasılat: $1,215,392,272

        16

        5. BLACK PANTHER (2018)

        İlk kez 1966’da bir “Fantastik Dörtlü” macerasında görünen Black Panther, gücünü kralı olduğu Wakanda adlı Afrika ülkesinde yetişen bitkiden alan bir süper kahraman. 2016’da “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı”nda çıkmıştı karşımıza… Filmin hikâyesi günümüz dünyasındaki ırkçılık sorunlarına dair iki zıt tezin tartışması gibi... Black Panther T’Challa’nın (Chadwick Boseman) babası, “Sadece kendi ülkemizi koruyalım, gücümüzü gizleyelim” fikrini savunuyor. T’Challa’ya meydan okuyan kuzeni (Michael B. Jordan) ise gücü intikam almak ve başka ülkeleri fethetmek için kullanmaktan yana... Filmin ABD’de çok sevilmesinin nedenlerinden biri barış ve dayanışmaya yaptığı vurgu. Öte yandan, baştan sona ilgiyle izlenen bir süper kahraman filmi olduğu kesin. Aksiyon ve dövüş sahneleri gayet iyi. Wakanda ileri teknolojiyle Afrika’nın güzelliklerini buluşturan hayali bir ülke olarak filme hoş bir bilimkurgu havası da getiriyor.
        Toplam hasılat: $1,336,494,321

        17

        4. YENİLMEZLER: ULTRON ÇAĞI (2015)
        (Avengers: Age of Ultron)

        Serinin ilk filmi, Yenilmezler ekibin zaafları üzerineydi; ikinci film ise özlemler, korkular ve giderilemeyecek ruhani ihtiyaçlar üzerine. Çok güçlü bir düşman olan Ultron'un, ekiptekilerin süper kahramanlık kibrini yerle bir etmesi de ayrı bir konu... Bu filmde, duygusal yanları ve vicdani sıkıntılarla karşımızdalar. Özellikle Thor, Kaptan Amerika ve Black Widow'un bilinçdışındaki acılarla yüzleştiği sahneler önemli. Hulk ise öykünün en trajik kişiliği. Black Widow ile Hulk arasındaki aşk da filmin hüzün yükünü artıran bir yan öykü. Özetle, fiziksel güç ile savaş konusunda hepsi sağlam ve iyi ama iç dünyalarında kırılgan, umutsuz ve endişeliler. Senaryo ve yönetmenliğin parlak yanı, gösterişli, tempolu bir aksiyon sinemasının satır aralarında politik, psikolojik bir alt metni yürütebilmesi. Aksiyon sahneleri, kahramanların kişiliğini yansıtırken ekip çalışmasını ve dayanışmayı kutsuyor.
        Toplam hasılat: $1,395,316,979

        18

        3. YENİLMEZLER (2012)
        (The Avengers)

        Süper kahramanları konu alan resimli roman uyarlamaları, insani durumları ele alabildikleri ölçüde başarılıdır. Süper olmak demek, tüm zaaflardan arınmak ve insani sorunlardan kurtulmak değildir. Hatta tam aksine, süper olunca zaaflar ve sorunlar da “süperleşir”. Kaldı ki, filmdeki kahramanların hangisinin süper bir kişiliği olduğunu söyleyebiliriz ki? Kendi günahlarının ağırlığını çeken Kara Dul'u dışarıda tutarsak, erkek kahramanlar birbirlerinin zayıf noktalarına yüklenip kendi aralarında güç savaşına giriyorlar. Hepsi de egoları, kibirleri ve zaaflarıyla tanıdık insani durumları temsil ediyorlar... Kahramanlarımızın daha çok birbirleriyle dövüştükleri ve diyaloglu sahnelerin ağırlıkta olduğu ilk bölümdeki dramatik çatışmalar, “Yenilmezler”i sıradan bir aksiyon olmanın ötesine taşıyor. İkinci bölümde ise, klasik “ekip olalım” ana fikri çıkıyor karşımıza. Kahramanlarımız tehdidin ciddiyeti karşısında, “assolist egolarını” bir yana bırakmak ve savaşmak zorunda kalıyorlar.
        Toplam hasılat: $1,515,100,211

        19

        2. AVENGERS: SONSUZLUK SAVAŞI (2018)

        (Avengers: Infinity War)

        Kahramanlarımızın, evrenin yarısını soykırımdan geçirmek isteyen Thanos ve adamlarına karşı verdiği mücadele, aksiyon ve özel efekt kalitesi açısından serinin belki de en iyi ve gösterişli filmine vesile oluyor. Temponun hiç düşmediği, heyecanın hiç dinmediği bir akış var. Russo biraderler teknik olarak yine iyi iş çıkarıyorlar. Filmin en eğlenceli yanı ise kahramanlarımızın kendi aralarındaki diyalogları... Ama iyi kötü mücadelesinin ötesine geçmeyen öykü akışı itibarıyla bence serinin düz filmlerinden biri... Yine de destansı havasıyla Marvel Sinematik Evreni içinde ayrı bir yere sahip.
        Toplam hasılat: $2,044,540,523

        20

        1. AVENGERS: ENDGAME (2019)

        2008’de ‘Iron Man’le başlayan Marvel Sinematik Evreni'nde bir dönemi kapatıp yeni bir dönemi açan, “Avengers: Endgame”, özellikle Iron Man ve Captain America'nın hikâyelerinin nihayete ermesi açısından ayrı bir değer taşıyor... Black Widow, Hulk, Thor, Hawkeye başta olmak üzere bütün karakterlerin 22 filme yayılan hikâyeleri gayet güzel toparlanıyor... Karakterlerin psikolojisi, derinlemesine ele alınabiliyor filmde. Belki de hepsini iyi tanıdığımız için onlarla duygusal bağ kurmakta hiç zorlanmıyoruz. Karakterlerin sadece iyi yanlarını değil, zayıflıklarını, çaresizliklerini de hissediyoruz. Thanos küresel ısınma, terörizm ve savaş gibi felaketlerin dünya nüfusunu dengeleyen olaylar olduğunu düşünen insan sevmez biri. Bizimkiler ise büyük bir aile gibiler. Hepsi birbirine bağlılar. Yeniden savaşmalarındaki en büyük motivasyon, kaybettiklerini geri getirmek... İşte bu yüzden çok duygusal bir yanı var “Endgame”in. En çok hasılat getiren filmler listesinde birinci sırada…
        Toplam hasılat: $2,797,800,564

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ