Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Endonezya ile ilişkiler Erdoğan'ın ziyaretiyle hızlanacak - İş-Yaşam Haberleri

        Lukita, Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik ilişkilere yönelik sorularını cevapladı.

        İki ülke arasındaki ilişkilerin 12’inci yüzyıla kadar dayandığını dile getiren Lukita, Türkiye’de ilk büyük elçiliği 1950'li yıllarda açtıklarını ifade etti.

        Geçmiş yıllarda 2 ülke arasındaki ilişkilerin daha kuvvetli olduğunu belirten Lukita, "Temelde bizim ikili ticaretimiz iyiydi, ama şimdi eskisi kadar iyi değil. Türkiye ve Endonezya geçen yıl yalnızca 1 milyar dolar ticaret yaptı. Bu hiçbir şey değil." ifadelerini kullandı.

        "İKİ LİDER ARASINDA ÇOK YAKIN İLİŞKİLER VAR"

        Lukita, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında çok yakın ilişkiler bulunduğuna dikkati çekti.

        REKLAM

        G-20 toplantısında her iki iki liderin de ikili ticaretin en kısa sürede 10 milyar dolara çıkarılması gerektiğine karar verdiğini aktaran Lukita, ikinci olarak da Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın (CEPA) bir an önce imzalanması yönünde fikir birliğine varıldığını dile getirdi.

        Bakan Lukita, iki ülkenin liderleri tarafından yapılacak görüşmelere göre 10 milyar dolarlık ticaret hacmine 2020-2023 yılları arasında ulaşılmasının ön görüldüğünü söyledi.

        "CEPA ANLAŞMASIYLA İKİLİ TİCARETİMİZİN ARTACAĞINA İNANIYORUZ"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek yılın ilk çeyreğinde Endonezya'yı ziyaret edeceği bilgisini paylaşan Lukita, şunları kaydetti:

        "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Endonezya’yı ziyaretinden onur duyacağız. Anlaşmalar ve ticari görüşmeler Erdoğan ülkemize geldiğinde görüşülecek. Bundan sonra tüm bu ticaret müzakereleri ve anlaşmalar büyük ölçüde sonuçlandırılacak.

        CEPA anlaşmasıyla ikili ticaretimizin artacağına inanıyoruz. İş forumlarında ve birebir toplantılarda, Türk ve Endonezya yatırımcılarının ilgisini çeken çok özel sektörler görülüyor. İkili ticaret kapasitemizi nasıl artıracağımıza yakından çalışıyoruz. "

        REKLAM

        Türk şirketlerinin Endonezya'ya yatırım için geldiğini ve ülkedeki fırsatlarla yakından ilgilendiğini aktaran Lukita, "Bunun sebebi sadece 265 milyon nüfusa sahip olduğumuz değil aynı zamanda Endonezya'nın da bir merkez ülke olmasıdır. Ayrıca Endonezya, Türkiye'deki pek çok özel sektörle de ilgileniyor. Şimdi hükumet olarak bizim işimiz, ikili ticaret ve yatırımlarda bu ruhu ve istekliliği korumak için destek sağlamak. Böylece yatırımcılar bu anlaşmayla işlerini ve yatırımlarını uygulayabilirler. Bu çözümleri mümkün olan en kısa sürede bulmalıyız." diye konuştu.

        "TÜRKİYE'DEKİ SAVUNMA SANAYİ SON ON YILDA MÜKEMMEL BİR GELİŞME GÖSTERDİ"

        Bakan Enggartiasto Lukita, iki ülkenin de birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

        Lukita, "Türkiye bizden palmiye yağı alıyor, kağıt alıyor bunları artırabiliriz. Ayrıca biz de Türkiye'nin savunma sanayisine, teknolojisine ihtiyaç duyuyoruz. Öyleyse bunları Türkiye dışında başka bir ülkeden neden alalım? Türkiye'deki savunma sanayi son on yılda mükemmel bir gelişme gösterdi. Ülkemde savunma bakanı olsaydım, muhtemelen Türkiye'den savunma sanayi araçları alırdım." dedi.

        "İSLAMİ FİNANS KONUSUNDA ORTAK ÇALIŞMA YAPILABİLİR"

        Türkiye'deki turizmin de çok geliştiğini belirten Lukita, Endonezyalı turistlerin denizin ve kumsalın bulunduğu yerlere gitmek yerine, Türkiye'de tarihi ve dini yerleri ziyaret ettiğini ve Türk Hava Yolları'nın Endonezya'dan gelen turist sayısını artırmak için "harika bir iş" yaptığını söyledi.

        REKLAM

        Lukita, ayrıca İslami finansın dünya çapında ve Endonezya'da daha da popüler hale geldiğini ifade ederek, her iki ülkenin bu alanlarda çalışabileceğini ve ortak projeler yapabileceğini sözlerine ekledi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ